Shop menü

A WINDOWS 11 JÚLIUSI FRISSÍTŐCSOMAGJA ELGÁNCSOLHATJA A BITLOCKERT, CSAK ERŐLTETETT HELYREÁLLÍTÁSSAL LESZ ÚJRA MŰKÖDŐKÉPES

A KB50440442-es frissítés telepítését követően valami hiba következik be a BitLocker működésében, ami miatt rendszerindítás alkalmával a helyreállítási folyamat elindítását követeli meg a szolgáltatás.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
A Windows 11 júliusi frissítőcsomagja elgáncsolhatja a BitLockert, csak erőltetett helyreállítással lesz újra működőképes

A Microsoft Windows 11 operációs rendszere körül elég sok probléma merült fel az elmúlt időszakban, valamint az sem segítette a szoftver népszerűségének növelését, hogy sok területen reklámok jelentek meg a felhasználói kezelőfelületen, amelyekre természetesen van már nem hivatalos orvosság is. A jelek szerint ismét gond akadt a Windows 11 működésében, amit a 2024 júliusi frissítőcsomag okozott, ez a szokásos Patch Tuesday keretén belül vált elérhetővé az érintett operációs rendszer használói számára, már amennyiben telepítették korábban a 22H2 vagy a 23H2 frissítőcsomagot is.

A hónap második keddjén elérhetővé tett frissítőcsomag a KB50440442-es szám alatt fut és csak a 22H2 vagy 23H2 verziójú Windows 11 operációs rendszerek számára tették elérhetővé. Ez a csomag lényegében elgáncsolhatja a BitLocker működését, ami miatt helyreállítási módban akar majd elindulni a rendszer. Maga a BitLocker egyébként a Microsoft saját adattitkosító szolgáltatása, ami az adott konfiguráció teljes meghajtóját védi. Használatára a Windows 10 Pro, a Windows 11 Pro, illetve a Windows 11 Enterprise esetében van mód, méghozzá úgy, hogy a szolgáltatás bekapcsolását követően megadott jelszót meg kell adni a rendszerindítás során, csak így lehet feloldani a lemez adattitkosítását. Alternatív módon, ha a jelszó elveszett, helyreállítási módban is indulhat a rendszer, ehhez viszont kell a helyreállítási kulcs.

Az adattitkosítás elvégzésekor kap a felhasználó egy helyreállítási kulcsot, amit biztonságosan kell tárolnia. Azok, akik rendelkeznek Windows Fiókkal (Windows Account), alternatív módon online is tárolhatják ezt a helyreállítási kulcsot, amihez szükség esetén hozzáférhetnek egy másik PC, egy tábla, vagy éppen egy okostelefon használatával, így helyreállítható az érintett PC működése. A helyreállítási kulcs megadása persze ekkor is manuálisan történik, ezt követően viszont új jelszó létrehozására nyílik mód, amivel ismét használható lesz a rendszer.

A jelek szerint a KB50440442-es frissítőcsomag érkezése felborította a BitLocker normál működését, ugyanis a szolgáltatás egyszerűen „elfelejti” a saját jelszavát, ami miatt kötelezi a felhasználót arra, hogy indítsa el a BitLocker Recovery folyamatot.

A hibára egyelőre nincs javítás, de a Microsoft szakemberei már dolgoznak egy újabb frissítésen, ami helyreállíthatja a rendet. Addig is, ha olyan konfigurációt használunk, ami folyamatosan működik, BitLocker funkcióval rendelkezik, és a KB50440442-es frissítés nemrégiben települt rá, keressük elő a fentebb említett helyreállítási kulcsot, mert egy esetleges újraindítás alkalmával jó eséllyel szükség lesz rá.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére