A Vodafone kezébe kerül a UPC, komoly változások jöhetnek

A Vodafone megegyezett azzal a vállalattal, aki egyebek mellett a magyarországi UPC leányvállalatot is birtokolja. Az üzlet keretében csaknem 20 milliárd euró cserél gazdát.

A Vodafone kezébe kerül a UPC, komoly változások jöhetnek

A Vodafone Csoport és a Liberty Global már hosszú évek óta folytatott egyeztetéseket egy gigantikus felvásárlásról, melynek keretében több leányvállalat is gazdát cserélne. A felek most minden jel szerint megegyezésre jutottak, erről a Vodafone hivatalos közleményben számolt be.

Galéria megnyitása

Az amerikai Liberty Global világszerte rengeteg telekommunikációs érdekeltsége van, és ezekből vásárol fel négy leányvállalatot a vörös szolgáltató. A Vodafone a mostani megállapodás szerint nem kevesebb mint 18,4 milliárd eurót fizet a Liberty Globálnak. Hogy mit kap ezért egészen pontosan a vállalat? Nos, a birtokába kerül a magyar, a cseh és a román UPC Broadband, valamint a németországi Unitymedia is. Ami még nekünk érdekes a mostani ügyletben, hogy a UPC Direct nem része az alkunak, szóval a Directre nem teszi rá a kezét a Vodafone, minden másra igen. Arról nincsenek pontos ismereteink, hogy a gigantikus számlát hogyan egyenlíti majd ki a Vodafone Csoport, de a Wall Street Journal tudomására jutott információk alapján csak 10,6 milliárd dollárt fizet készpénzben a vállalat, a fennmaradó 7,8 milliárd dollárt másképpen törlesztheti.

A felvásárlást minden bizonnyal tüzetesen megvizsgálja majd minden illetékes hatóság, ezért úgy számol a Vodafone és a Liberty Global, hogy ideális esetben 2019 második felére zárulhat le az akvizíció. Hogy lesznek-e, akik esetleg rögöket görgetnek az ügy útjába, az csak később derül majd ki.

Galéria megnyitása

Arról egyelőre nincsenek információnk, hogy a hazai UPC felhasználókat hogyan érinti majd az akvizíció, de hosszú távon komoly változásokkal kell számolni. A szolgáltató megszerzésével a Vodafone-nak a Telekomhoz hasonlóan lehetősége lesz arra, hogy teljes értékű összevont csomagopciókat kínáljon a meglévő és a leendőbeli ügyfeleinek. Ennek keretében úgy juthatnak majd az érdeklődők extra kedvezményekhez, hogy közben a Vodafone felhasználói bázisa minden fronton növekedésnek indulhat. (Egyébként eddig is próbált hasonló opciókat nyújtani a cég, de ezek erőtlen kísérletek voltak.)

Hogyan alakul a Vodafone piaci részesedése?

Hazánkban a Vodafone ezzel az ügylettel végre kiléphet az örök harmadik szerepéből a mobilpiacon, amit lényegében azóta betölt a vállalat, hogy Magyarországra érkezett. A legfrissebb (tavaly szeptemberi) adatok szerint a vörösöknek 24,6%-os a piaci részesedése ebben a szegmensben, míg a Telenor 27,4 százalékos szerepvállalással büszkélkedhet, szóval megfelelő stratégiai lépések mentén a UPC megszerzését követően jó esélyekkel indulhat a második hely megszerzéséért a vállalat. A Telekommal szemben azonban ilyen formán is esélytelennek tűnik a Vodafone, hiszen a legnagyobb riválisa 48%-ot birtokol ebben a szegmensben.

A vezetékes hang tekintetében a UPC révén nagyon erős pozícióban fogja magát találni a Vodafone. A cég eddig is próbált ilyen szolgáltatást nyújtani, de inkább kevesebb, mint több sikerrel, ugyanis szinte láthatatlan piaci résszel bírt. Nemúgy a UPC! Az utolsó adatok alapján (2017 december) a vezetékes telefonok 19,3 százaléka tartozott hozzájuk. A mostani felvásárlást követően 20% körül alakulhat a Vodafone piaca. Arra itt sem látni esélyt, hogy a Telekommal versenyre kelhetne, ugyanis a riválisa kezében a vezetékes hang 52,3%-a van Magyarországon.

A szélessávú internetelérés tekintetében már közelebb lesz a piacvezető pozícióhoz a Vodafone az akvizíció lezárását követően, de igazából belátható időn belül ezen a fronton sem tudja majd felvenni a kesztyűt a Telekommal. Az előbbi kb. 24 százalékkal állhat majd a második helyen, míg az utóbbi neve mellett 37-38% szerepel. A nagyjából 24 százalék úgy jön össze, hogy a Vodafone eddig meglévő kb. 2 százalékához hozzáadódik majd a UPC 22,1%-os részesedése.

A legjobb helyzetbe a televíziós szolgáltatás terén lesz a Vodafone, de ezen a piacon azzal számolni kell, hogy nem a UPC teljes, 26,4 százalékos (szintén decemberi adat) részesedése az új tulajdonosé, hiszen ahogy arról már fentebb szó esett, a UPC Directet ki kell majd vonni a képletből. Információink szerint 19% marad a Vodafone kezében. Magyarországon a televíziós szolgáltatások területén nagy a verseny, és emiatt a harmadik hellyel kell majd beérnie a Vodafone-nak, de nincsenek vészesen messze az ellenfelek. A Digi 25,5, a Telekom pedig 28,9 százalékkal bír.

A magyar távközlési piacon egyébként egy másik jelentős változás is volt az elmúlt időszakban. A Digi megvásárolta az Invitelt 43 milliárd forintért, így ennek a két vállalatnak a részesedései is összeadódhatnak majd idővel, ami megintcsak átrajzolhatja az erőviszonyokat. Ráadásul már az sem titok, hogy a Digi gőzerővel dolgozik azon, hogy beindítsa a saját mobilszolgáltatását. Ez akár a mobilpiacon is felkavarhatja az állóvizet.

Kíváncsian várjuk, hogy a jelentősen megváltozó erőviszonyokra hogyan reagálnak majd a szereplők. Remélhetőleg új lendületet vesznek a szolgáltatók és az eddiginél versenyképesebb ajánlatokkal próbálnak majd előállni, jobb helyzetbe hozva ezzel a felhasználókat.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap