A vártnál később jöhetnek a 10 nm-es Intel processzorok?

A Canon Lake csúszásáról pletykálnak, de ennél érdekesebb, hogy kiszivárgott némi infó a Kaby Lake-ről, amely a Skylake-et váltja és a Canon Lake előtt jelenik meg.

A vártnál később jöhetnek a 10 nm-es Intel processzorok?

A kínai Benchlife beszámolója szerint az Intel háza táján problémák lehetnek majd a 10 nm-es gyártástechnológia körül, amely miatt a tervezetthez képest valamelyest késhet a Cannonlake platform megjelenése. Persze mivel a tervezett rajt még úgyis messze van, ez nem nagyon számít, sokkal érdekesebb az a tény, hogy a Cannonlake előtt rendben megérkezik majd a Skylake platformot váltó Kaby Lake, ami a harmadik 14 nm-es csíkszélességgel készülő platform lesz.

A kiszivárgott információk alapján úgy tűnik, a Skylake után érkező Kaby Lake platform asztali processzorai is az új, LGA-1151-es processzorfoglalat köré épülnek, TDP- és processzormag-konfiguráció tekintetében pedig hasonlítanak majd Skylake alapú társaikra.

A Kaby Lake processzorcsaládban is Y, U, H és S sorozatú processzorok lesznek jelen, ahogy azt már eddig megszokhattuk. A kétmagos Y és U sorozatú SoC egységek egychipes platformot alkotnak, ugyanis a klasszikus értelemben vett déli híd – vagy ahogy manapság hívják, a PCH – is a processzor tokozásán belül kap helyet. A H és az S modelleknél, amelyek már négymagos kivitelben is elérhetőek lesznek, kétchipes platformot alkalmaz a gyártó, azaz a PCH külön chip formájában lesz jelen az alaplapon. Az asztali szegmenset célzó S modellekből szerencsére "K" jelölésű, azaz szorzózár-mentes felépítéssel rendelkező példányok is készülnek a tuningosok nagy örömére.

Architektúra frontján a Skylake-hez képest minimális változások várhatóak, de a H sorozatban azért lesz egy jelentős változás is: a korábbi 128 MB-nyi helyett immár 2 x 128 MB-nyi eDRAM áll a GT4-es integrált videó vezérlő rendelkezésére.

Az új processzorok DDR3L és DDR4-es memóriatámogatással érkeznek, ami segít abban, hogy az új memória-szabványra történő átállás zökkenőmentesen végbe mehessen. PCH fronton komoly előrelépés lesz, hogy a Kaby Lake platform esetében már integrált USB 3.1-es vezérlő is jelen lesz a kínálatban, ami az USB 3.1-es perifériák terjedésében segédkezhet. Ez a kiváltság a jelek szerint csak az S sorozathoz készített PCH-é lesz, az U és Y jelölésű egychipes rendszereknél le kell róla mondani.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward