Shop menü

A VÁRTNÁL IS JOBBAN SIKERÜLT AZ ASZTEROIDAELTÉRÍTŐ KÜLDETÉS

Olyan mértékben sikerült módosítani a Dimorphos pályáján, hogy az a Földről is látszik.
Jools _
Jools _
A vártnál is jobban sikerült az aszteroidaeltérítő küldetés

A NASA Double Asteroid Redirect Test (DART) nevű küldetése hivatalosan is sikeresnek nyilváníttatott, a vártnál jóval hamarabb. Eredetileg ugyanis arról is szó volt, hogy a NASA űrszondájának becsapódása nyomán keltett esetleges pályamódosulásokat talán csak a pár év múlva a helyszínre érkező HERA űrszondával lehet meggyőzően bemérni. De nem így történt, köszönhetően annak, hogy a szonda a vártnál sokkal jelentősebben, 32 perccel módosította a holdacska pályaidejét.

A DART szeptember 26-án csapódott bele a kettős aszteroida kisebbik tagjába. Az ütközés nyomán óriási törmelékfelhő került az űrbe, amelyet számos távcső, és a helyszínen tartózkodó olasz LICIACube pikoműhold is rögzített. A becsapódás előtt a 160 méter átmérőjű Dimorphos 11 óra 55 perc alatt kerülte meg a jóval nagyobb Didymost. Október 11-én a NASA szakértői bejelentették, hogy a hold pályaideje jelenleg 11 óra 23 perc, vagyis a Dimorphos mérhetően közelebb került a Didymoshoz.

Galéria megnyitása

Ahogy Lori Glaze, a NASA sajtótájékoztatóján elmondta, a sikerhez célként kitűzött pályamódosítás mindössze 73 másodperc volt, amit jelentősen sikerült túlszárnyalni. A számítógépes szimulációk egyébként pár perc és pár tucat perc közötti módosulást jeleztek előre, így az eredmény a megjósolt felső határ közelében van.

Az ütközés után a legnagyobb földi és űrtávcsövekkel minden éjszaka vizsgálták a kettős rendszert, hogy megállapítsák a Dimorphos új pályaidejét, és tanulmányozzák a törmelékfelhő viselkedését. Utóbbi alapján az aszteroida összetételébe és szerkezetébe is bepillantást remélnek nyerni a szakértők. Emellett persze a törmelékfelhő vizsgálatának fontos célja az is, hogy megértsék a hasonló ütközések mechanikáját, ami kulcsfontosságú lehet, ha egy Földet fenyegető aszteroida hasonló módon való eltérítése kerül terítékre.

Galéria megnyitása

A most közzétett pályamódosulás 4 százalékos változást jelent a pályaidőben, ami a kis rendszerben jelentős, egy Nap körül keringő aszteroida esetében viszont nagyon apró hatású lehet. Ezzel kapcsolatban Nancy Chabot, a Johns Hopkins Egyetem kutatója elmondta a sajtótájékoztatón, hogy ha egy Föld felé tartó aszteroidáról lenne szó, a jelek szerint egy ilyen eltérítő akció működhet, de mindenképp érdemes lesz minél korábban, lehetőleg évekkel a várható becsapódás előtt alkalmazni. Ami egyben azt is jelenti, hogy a jelenleginél is jobbá kell válnia az aszteroidákat monitorozó rendszereknek.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére