Shop menü

A VALVE CSAPDÁT ÁLLÍTVA LEPLEZTE LE A DOTA 2 CSALÓKAT

40 ezer Dota 2 fiók került örök kitiltásra.
Török Roland
Török Roland
A Valve csapdát állítva leplezte le a Dota 2 csalókat

A Dota 2 továbbra is népszerű játék, a játékos tudása és figyelme elengedhetetlen a siker érdekében. Sajnos viszont - ahogy más címeknél is - itt is előfordul, hogy csalók csapnak le az ellenfelekre, ezzel pedig ellehetetlenítve mások játékát.  Az új, magyarul is olvasható blogbejegyzésben a Valve elmeséli számunkra, hogyan sikerült legutóbb több, mint 40 000 ügyeskedő játékost eltüntetni a rendszerből.  

A kitiltás módja a következő volt. A Dota 2 futtatása során természetesen rengeteg információ utazik a számítógépek és a szerver között. Vannak viszont olyan adatok, amikről a játékosnak nem szabadna, hogy tudomása legyen. Ilyen például, amikor egy játékos wall hack csalás segítségével átlát a falon és tudja hol az ellenfele - ezeknek a játékosnak sose szabadna tudnia mi van a fal mögött, de egy program kirajzolja a dolgokat a képernyőre. 

A Dota 2 csapata egy ideje már tudja, hogy vannak olyan adatok, amik a normális játékmenet során nem kapnak jelentőséget, mégis vannak olyan csaló szoftverek, amik ezekből tájékozódnak és információkat nyernek ki. Ezt a hibát viszont először nem befoltozni akarták, hanem csapdaként használták abból a célból, hogy leleplezzék a káros játékosokat. 

„...a frissítés létrehozott egy csapdát; egy olyan adatszegmenst a játékkliensen belül, ami normál játékmenet során sosem kerül olvasásra, de ezek a kihasználások képesek lehetnek olvasni. A ma kitiltott fiókok mindegyike olvasott a kliens ezen „titkos” területéről, rendkívül biztossá téve minket abban, hogy mindegyik kitiltás megérdemelt volt.” – írják a blogbejegyzésben. 

A Valve szerint azért sikerült ilyen sok csalót fogniuk, mert sokan használták ki ezt a hibát. Fontosnak tartották viszont, hogy a sebezhetőséget befoltozták azóta, viszont továbbra is elkötelezettek, és más csalási módszereket is figyelemmel kisérnek, így bárki, legyen az amatőr vagy profi, a végleges kitiltást kockáztatja, ha ilyen szoftvert használ. 

Nem a Valve az egyetlen, aki célt ért a napokban a csalás elleni küzdelemben. A Bungie egy nagyobb pert nyert meg egy csalás készítő szoftverekre szakosodott csapattal szemben. A vita már 2021 óta folyamatban volt, és a bírósági ítélet szerint a Bungie nyert, vagyis az AimJunkies csapatának 4,3 millió dollárt kell fizetniük a Destiny 2-ben okozta károk miatt.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére