Shop menü

A TWITTER ELKEZDTE TÖRÖLNI AZ ÖRÖKÖLT PIPÁKAT, DE EZ IS KÁOSZBA FULLADT

A mikroblog legtöbb jelentősebb lépéséhez hasonlóan, ez a folyamat sem úgy megy, ahogy azt szerették volna, sok érdekesség történt ennek kapcsán a napokban.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
A Twitter elkezdte törölni az örökölt pipákat, de ez is káoszba fulladt

Lényegében már megszokhattuk, hogy amikor a Twitter valamibe nagy vehemenciával beleáll, abból már baj lesz. Nem történt ez másként a hitelesítésről tanúskodó régebbi kék pipák felszámolása esetén sem. Erről mostanra az is kiderült, hogy néhányan megtarthatják fizetés nélkül is, de csak egy szűk rétegnek ad ilyen kiváltságot a platform.

Nem sokkal április elseje előtt kiderült, hogy a Twitter el fogja törölni azoknak a kék pipáját, akik nem fizetnek ezért, hanem csak örökölték a korábbi rendszerből. Azt már akkor jelezte a mikroblog, hogy nem fogja azonnal elvenni mindenkitől a megkülönböztető jelvényt, de ez a folyamat most úgy fest, hogy lényegesen hosszabb időt fog igénybe venni, mint azt sejteni lehetett. A platformhoz közel álló források, korábbi alkalmazottak elmondása alapján ugyanis ez nagyrészt kézi beavatkozást igénylő feladat.

A Twitter nem készítette fel a kék hitelesítési pipa tömeges eltüntetésére a rendszert.

A legkönnyebben elvégezhető munkát gyorsan megcsinálta a vállalat. A kék pipák leírását összemosta. Tudniillik amikor a felhasználó rámutat a hitelesítési jelvényre, akkor feljön egy leírás, és ez alapján eddig meg lehetett különböztetni az előfizetők és az örökölt jelvényeket egymástól. Már nincs ilyen, az új leírás egységesen így néz ki: „Ez a fiók azért hitelesített, mert előfizetett a Twitter Blue szolgáltatásra, vagy mert egy örökölten hitelesített fiók.”

Galéria megnyitása

A vállalatnál az a hivatalos álláspont, hogy néhány hétre „kegyelmet” kaptak az örökölt kék pipák, de valójában technikai akadályokkal kellett szembesülnie a Twitternek ebben az esetben. A folyamat így is zajlik azért, csak lassan és döcögősen. De azért van, akivel kivételt tett a platform, és minél előbb megoldották, hogy a továbbiakban ne viselhesse a kék pipát. A The New York Times kijelentette a napokban, hogy nem fog jelentős pénzeket fizetni azért, hogy megkapja az üzleti fiókoknak járó hitelesítési jelvényt.

A cégeknek a jelentések szerint 1000 dollárt kell az arany színű pipáért leszurkolni, ami eléggé jelentős összeg havi szinten. Plusz egyesek nyilván valóan elvi kérdést csinálnak ebből. A The New York Times neve mellől persze Elon Musk azonnal le is vetette az örökölt hitelesítési jelvényt, szóval a lap különös figyelmet kapott. Az ilyen helyzetektől sosem mentesek a Twitter nagy beavatkozásai, így várható volt, hogy lesznek majd olyanok, akik nyíltan megtámadják az új rendszert. Musk egyébként odaszúr a NYT-nak azzal is, hogy kicsit képmutató ez egy olyan laptól, ami előfizetőknek publikál tartalmakat.

A Twitteren egyébként a NYT szervezetéhez tartozó fiókok neve mellett továbbra is szerepel a jelvény, amit örököltek, mint ahogy a többi nagy újságnál is hasonló a helyzet. Márpedig az LA Times és a The Washington Post sem tervezi, hogy fizetne. De a nyílt és meglehetősen hangos rendszerellenesség miatt a The New York Times kiemelt figyelemben részesült. Elon Musk valószínűleg sosem lesz képes megfelelően kezelni az ilyen helyzeteket, szóval igazából nagy meglepetés nincs. Nagy sztárok is vannak már, akik jelezték, hogy nem fognak fizetni, de egyelőre nekik sem törölték a pipájukat.

Galéria megnyitása

Idővel persze minden bizonnyal az összes örökölt kék jelvény nyugdíjba fog vonulni, vagyis nem az összes, hanem ezeknek a jelentős többsége. Ugyanis kiderült, hogy lesznek kivételek a továbbiakban is. Egy beszámoló szerint a Twitter 500 legnagyobb összeget költő hirdetője például ingyenesen megtarthatja ezt a jelvényt akkor is, ha nem fizetnek. Ezen felül pedig állítólag a 10 ezer legnagyobb követői bázissal rendelkező fiók is kivételt fog képezni.

Azt látni kell, hogy az előfizetéssel egyébként nemcsak annyit kapnak a pénzükért, hogy ott lesz a nevük mellett a hitelesítést jelző embléma. Vállalati és szimpla felhasználói fiókoknál egyaránt számos plusz lehetőséggel jár együtt a Twitter Blue használata. De persze azt is látjuk pontosan, hogy a mostani lépés főleg arra irányul, hogy a pénzcsapok megnyíljanak, és akiknek eddig örökölt kék pipája volt, az is előfizető legyen.

Egy memóban a közelmúltban arról lehetett olvasni, hogy a vállalat értéke 20 milliárd dollárra tehető jelenleg, miközben Musk ugyebár 44 milliárd dollárért vásárolt fel korábban. De amennyiben a bevételeket sikerül jelentős mértékben növelni, abban az esetben nyilván felértékelődik majd a mikroblog. Pusztán gazdasági alapon a Twitter sosem ért volna 44 milliárd dollárt, de most, hogy Elon Musk kezébe került, már az a cél, hogy önfenntartóvá váljon, és a saját bevételeiből lehessen fedezni a fejlesztési és minden egyéb kiadást is.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére