Shop menü

A TSMC KEZÉBEN ÖSSZPONTOSUL AZ AI GYORSÍTÓK GYÁRTÁSÁNAK OROSZLÁNRÉSZE

Gyakorlatilag a TSMC irányítja az AI és a HPC gyorsítók többségének gyártását, így az említett piaci szegmensek növekedéséből is sokat profitálhat.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
A TSMC kezében összpontosul az AI gyorsítók gyártásának oroszlánrésze

Az Nvidia rendkívül jó helyzetben van az AI és a HPC piacon, hála a vállalat erős kínálatának, ami kétségkívül hozzájárult ahhoz, hogy a cég elérje és át is lépje az 1 billió dolláros piaci kapitalizációt. Abból, hogy az AI és a HPC piacon növekedés megy végbe, és az AI szegmens a későbbiekben robbanásszerű bővülésen eshet át, hála a generatív MI egyre nagyobb térnyelésének, nemcsak az AI gyorsítók fejlesztői profitálhatnak, hanem a TSMC is, aki a szóban forgó gyorsítókhoz szükséges chipeket gyártja.

A tajvani piacvezető félvezetőipari bérgyártó egyébként nemcsak részesedik a piaci trend okozta bevételnövekedésből és így a profit növekedéséből, de lényegében az AI szegmensbe szánt gyorsítók processzorainak gyártását is kézben tartja, hála annak, hogy piacvezető gyártástechnológiákat kínál, amelyekre feltétlenül szükség van a HPC és az AI szegmensben.

Gyakorlatilag a TSMC készíti azoknak a modern és komplex processzoroknak és grafikus processzoroknak egy jó részét, amelyek az AI és a HPC piacon dolgozó rendszerekben helyet kapnak. Gondoljunk csak az Nvidia A100-as és H100-as megoldásaira, illetve a Kínára szabott A800-as és H800-as variánsokra, de akár az AMD EPYC sorozat szerverprocesszorait és az Instinct sorozatú gyorsítókártyáit is említhetnénk, míg az Intel térfelén a Ponte Vecchio bukkanhatna fel. A TSMC ezek mellett számos egyéb vállalatnak is készít különböző megoldásokat az említett szegmensekbe, ide sorolhatóak a Tenstorrent és a Cerebras különböző termékei is, azaz igencsak meghatározónak tekinthető a piacon.

Galéria megnyitása

Az sajnos nem derül ki a TSMC negyedéves jelentéseiből, hogy pontosan mekkora összegek folynak be  a processzorok, grafikus processzorok, speciális processzorok, illetve az AI, a HPC és a szerverpiacra szánt megoldások után, ugyanis a belőlük befolyt összegek egyben jelennek meg, a profit sincs elkülönített módon ábrázolva. Óvatos becslésként is több tízmillió dollár folyhat be ezekből a chipekből, amelyek rendszerint óriási területet foglalnak egy-egy szilíciumostyán. Az Nvidia GH100-as megoldása 814 négyzetmilliméteres kiterjedéssel bír, míg az AMD Genoa sorozatú EPYC szerverprocesszorai, amelyek 12 darab ZEN 4 alapú chiplettel rendelkeznek, nagyjából 864 négyzetmilliméteres kiterjedésűek.

A TSMC riválisai, mint például a Samsung Foundry vagy a GlobalFoundries, eléggé le vannak maradva a TSMC mögött, ami alapján úgy tűnik, a TSMC sokat profitálhat az AI és a HPC piac növekedéséből, hiszen ezek a termékek csúcstechnológiás gyártástechnológiát igényelnek, ráadásul jó kihozatali arány mellett. Az AI hardverek terén egészen biztosan magabiztos fölénnyel rendelkezhet a tajvani vállalat, hiszen az Nvidia az AI piac 90%-át, míg az AMD kevesebb mint 10%-át uralja, és mindkét céget a TSMC szolgálja ki.

A TSMC pénzügyi kimutatása rendszerint eléggé részletes, ám az AI, a HPC, a szerver, a PC-s klienspiac, illetve a játékkonzolok chipjeire nem bontják le a számokat, ezeket ugyanis a HPC szegmenshez sorolják, ami igazából igencsak virágzik. A HPC piacból befolyó bevétel adta a TSMC teljes árbevételének 30%-át 2019 folyamán, ami 10,389 milliárd dollárt tett ki. Az okostelefonokba szánt SoC egységek 49%-os részesedéssel büszkélkedtek, azaz 16,97 milliárd dollár folyt be belőlük ugyanabban az évben. A HPC kategória számai azóta folyamatosan javulnak, ugyanis 2020-ban 33%-os, 2021-ben 37%-os, 2022-be pedig már 41%-os részesedést képviseltek, miközben az okostelefonokba szánt SoC egységeknél pont fordított a trend. Utóbbiak 2022-ben már csak 39%-os részesedéssel bírtak, ami 29,59 milliárd dolláros árbevételt jelentett.

Azt is érdemes megemlíteni, hogy az AMD és az Nvidia ugyan rengeteg olyan lapkát gyártat a TSMC-nél, amelyek az adatközpontok szegmensébe kerülnek, még mindig az Apple a legnagyobb megrendelője a tajvani vállalatnak, főleg most, hogy a teljes PC-s üzletág is átállt házon belül fejlesztett Apple Silicon lapkákra. Az Apple 2022 folyamán az okostelefonokhoz és a PC piaci termékekhez legyártatott processzorokkal a TSMC teljes árbevételének nagyjából 23%-át adta, ami igencsak jelentős számnak minősül.

A piac a korábbi beszakadás után már helyreállás jeleit mutatja, a generatív MI iránti érdeklődés egyre inkább növekszik, ez pedig segít a piac felpörgetésében is. A TSMC-nél készülnek az Nvidia A100-as, A30-as, A800-as, H100-as és H800-as gyorsítókártyái, míg az AMD az érkező Instinct MI300-as sorozat tagjait gyártatja le a TSMC-nél, amelyek az év második felében állhatnak tömegtermelésbe a TSMC 5 nm-es osztályú gyártástechnológiáinak egyikével. Közben Az Nvidia és az Apple a TSMC 3 nm-es osztályú csíkszélességei iránt is érdeklődik, valamint az N2 osztályú gyártástechnológiák is látókörbe kerültek már az említett partnereknél, azaz még több chip készülhet a TSMC háza táján, ami még nagyobb árbevételt és még több profitot eredményez majd.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére