A Toshiba már cellánként 5-bitet tároló NAND Flash lapkákról beszél

Az új technológia segítségével tovább növelhető az adatsűrűség, ám a siker érdekében újabb kihívásokat is le kel küzdeni.

A Toshiba már cellánként 5-bitet tároló NAND Flash lapkákról beszél

A Toshiba a Flash Memory Summit idején több érkező termékéről is beszélt, amelyek közül az átlagfelhasználók számára talán az új NAND Flash típus, a cellánként öt bit tárolására képes PLC NAND Flash lehet a legérdekesebb. Jelenleg többnyire TLC és QLC alapú SSD meghajtók, illetve SSD kártyák vannak forgalomban, amelyek cellánként 3, illetve 4 bit tárolására képesek – utóbbiak a költséghatékony SSD-k piacán próbálnak érvényesülni.

Galéria megnyitása

A Penta-Level Cell típusú NAND Flash lapkák már öt bitnyi adatot zsúfolnak egyetlen cellába, így egy-egy cella esetében 32 különböző feszültségszintet lehet majd megkülönböztetni, míg a QLC NAND Flash alapú lapkáknál ez az érték csak 16 volt. A rengeteg feszültségértéket az SSD vezérlőnek kell pontosan megkülönböztetnie olvasás és írás során, ami igen komoly feladatot jelent, így újabb folyamatokat kellett kifejleszteni annak érdekében, hogy a működés megbízható lehessen. Ezeket a folyamatokat idővel a TLC és QLC lapkák megbízhatóságának és teljesítményének növelésére is lehet majd használni.

Strapabíróság és sebesség terén a QLC esetében már láthattuk, hogy az adatsűrűség és a cellánkénti bitek számának növelésével mindkét területen visszalépés történt: a QLC NAND Flash lapkák lassabbak és kevesebb írásmennyiséget viselnek el élettartamuk során, mint az előző generációs megoldások. Az újabb lapkatípus, vagyis a PLC esetében még alacsonyabb sebességre és strapabíróságra számíthatunk, ám arról egyelőre nem esett szó, ez nagyjából milyen értékeket jelent. A helyzetet valamelyest javíthatja az NVMe protokoll néhány új szolgáltatása, mint például a ZNS (Zoned NameSpaces), amellyel az említett hátrányok egy része kezelhetővé válhat. A ZNS összességében segít az írási teljesítmény és megbízhatóság növelésében, csökkeni az over-provisioning igényét, valamint a vezérlő DRAM használatát is csökkenti. Előnyeinek köszönhetően a késleltetés csökkenhet, a sebesség pedig emelkedhet. Konkrét számokról csak később adhat tájékoztatást a vállalat, a PLC NAND Flash dizájn azonban már működőképes.

Galéria megnyitása

Szó esett a BiCS NAND Flash generáció fejlődéséről is. Az egyes generációk az új PCIe szabványokhoz érkeznek, így a BiCS5 a PCI Express 4.0-s szabványhoz igazodik majd, a lapkák adatátviteli sávszélessége pedig 1200 MT/s lesz. Később érkeznek a BiCS6-os megoldások is, amelyek már 1600 MZ/s sávszélességet tudnak, a BiCS7-eslakák pedig 2000 MT/s szintre emelik a sebességet.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap