Shop menü

A TÖMEG ÉS A DIOPTRIÁS SZEMÜVEG HASZNÁLATA IS MEGOLDÁSRA VÁR A VISION PRÓNÁL

Friss információk szerint azoknak, akiknek nem tökéletes a szeme, a következő Vision Prót már a gyártásnál előkészítenék. Vajon ez biztosan jó ötlet?
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
A tömeg és a dioptriás szemüveg használata is megoldásra vár a Vision Prónál

Az Apple alaposan elmérte a Vision Pro tömegét, és már dolgozik azon, hogy egy könnyebb szemüveget tudjon alkotni. Emellett pedig más egyéb problémákat is próbálnak javítani a következő generációs terméknél. Erről Mark Gurman, az Apple fejlesztéseivel általában elég jól értesült elemző számolt be a Bloomberg hasábjain.

Gurman arról beszél, hogy az Apple fáradhatatlanul dolgozik azon, hogy a VR/AR szemüvegből a lehető legtöbbet hozza ki úgy, hogy közben kijavítja az első generációs szerkezet hibáit, hiányosságait is. Mert bár még egyelőre a Vision Pro nem került a boltokba, néhány komolyabb gondra már az előzetes tesztek során rámutattak azok, akik közel tudtak kerülni a termékhez.

Galéria megnyitása

A Vision Prónál minden jel szerint a vállalat abból indult ki, hogy ami prémium, az bizony joggal lehet nehéz, viszont amennyiben egy fejre akasztandó szemüvegről van szó, abban az esetben ezt úgy fest, hogy azért érdemes átgondolni. Az AirPods Max esetéből tanulhatott volna eleget az Apple, de látszólag az nem volt elég a cégnek, és ismételten alkotott egy olyan nehéz viselhető kiegészítőt, ami miatt kritikákat gyűjthet be. Gurman azonban úgy tudja, hogy már gőzerővel dolgoznak azon a mérnökök, hogy a következő szemüveg már kisebb és könnyebb legyen.

Állítólag a hatékonyság javítása is fontos célja az Apple-nek, amivel kettő legyet üthet egy csapásra. Ha kisebb fogyasztás mellett tud üzemelni a szemüveg, akkor azt jelenti, hogy valószínűleg kevésbé melegedik, és a hűtést is lehet egyszerűsíteni súlycsökkentés gyanánt. Továbbá egy kisebb, könnyebb külső akkumulátor is elég lehet a jó üzemidő eléréséhez. Bár valójában most nem igazán beszélhetünk jó üzemidőről, szóval első körben még inkább a használati időt kellene növelni.

Galéria megnyitása

Eredetileg az Apple elvileg beépített akkumulátorban gondolkodott egyébként, szóval az már egy tömegcsökkentés eredménye lényegében, hogy a telep nem került a szemüvegbe. Később viszont ehhez a tervhez visszatérhet majd az vállalat, ha sikerült már kellően lecsökkenteni az egész konstrukció tömegét.

Problémát okoz a Vision Pro szemüveg esetében az is, hogy az eszköz annyira pontosan illeszkedik az emberek arcára a maximális komfort és takarás érdekében, hogy hagyományos szemüveggel szinte összeegyeztethetetlen a viselése. Ha valakinek dioptriás szemüvege van, és maximális élményben szeretne részesülni a szemüvegben is, akkor egyetlen dolgot tehet: még több pénzt költ a 3500 dolláros kiegészítőre.

Az Apple a Zeiss lencsegyártóval közösen létrehozott egy olyan speciális kiegészítőt, amit a felhasználók külön vásárolhatnak meg a Vision Pro mellé, ezt bele tudják tenni a szemüvegbe, és így a látásuk korrigálható. Ez azonban nem éppen ideális, az Apple éppen ezért egy másik megoldáson dolgozik, ám ez is elég érdekesen hangzik. Mark Gurman úgy tudja, hogy a cég már a gyárból a megfelelő korrigálást előre beállítva szállíthatja a szemüvegeket a felhasználók számára. Ezáltal is kompaktabb lehetne a termék.

Galéria megnyitása

Azt lehetne gondolni, hogy az Apple az egyik rossz megoldást követően nem fog egy másik rossz opcióval előállni, szóval bízunk abban, hogy ez nem valósul meg. Ugyanis az emberek látása folyamatosan változik, romolhat a szemük különböző mértékben. Ha a szemüveget már eleve egy olyan lencsével készítik el a gyárban, ami az egyedi igényhez szabott, akkor könnyen lehet, hogy azt 2 évvel később már nem tudja majd ugyanolyan kényelmesen használni az ember.

Arról nem is beszélve, hogy bizony megesik, hogy egy szemüveget nem megfelelően készítenek el, vagy az orvos írja elő rosszul a lencsekorrekciós adatokat. Ilyenkor nem tudni, hogy pontosan mi lehet egy olyan Vision Pro sorsa, ami nem tökéletes a vásárlónak. Még a készülék használtpiaci értékesítése is jelentősen megnehezedne, ha ebbe az irányba mennek el.

Bízunk abban, hogy a következő generációs készülék megjelenéséig még lesz erre egy jobb megoldás, szerencsére azért vannak arra utaló jelek, hogy dolgoznak alternatív lehetőségeken is a fejlesztők.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére