Shop menü

A TIDAL LEÉPÍTÉSBEN IS VERSENYRE KEL A SPOTIFY-JAL

A Jack Dorsey irányítása alá tartozó streaming szolgáltatás minden tizedik dolgozóját elküldi.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
A Tidal leépítésben is versenyre kel a Spotify-jal

Nem sokkal azt követően, hogy fény derült arra, hogy a Spotify hatalmas horderejű leépítésre készül a következő időszakban, kitudódott, hogy a Tidal is megnyirbálja valamelyest a munkavállalói körét. Szerencsére ebben az esetben sokkal kevesebb ember munkája került veszélybe, de azt is látni kell, hogy a Tidal méreteiben sem hasonlítható a Spoitfy-hoz.

Friss hírek szerint 10%-os leépítés lesz a Tidalnél, miután a Spoitfy pedig 17%-os elbocsájtást jelentett be.

Az Apple Music, a YouTube Music, vagy éppen a Spotify fejlesztésén is több ezres létszámú táborok dolgoznak, a Tidalnél azonban csak nagyjából négyszáz munkavállaló áll foglalkoztatásban. Szóval ez a mostani hír nagyjából 40 dolgozót fog érinteni. Ezzel szemben a Spotify-nál kezdődő leépítések eredményként valamivel több mint 1500 ember munkaviszonya fog megszűnni. Tehát az arányok ugyan kicsit hasonlók, de a leépítés mértéke más szempontból össze sem vethető.

A Tidal a zenestreaming piac egy különleges szereplője. Nagyon sokan kedvelik a szolgáltatását, olyat is tud, amit senki más ezen a területen, de igazából viszonylag kevés felhasználót szolgál ki globálisan. Az a Tidal erénye, hogy kiemelkedő hangminőséggel képes szolgálni, miközben az Apple csak egy általánosabb minőségi szintet képviselő lossless opciót biztosít, a Spotify pedig lényegében semmi extrát nem tud ezen a téren felmutatni. Hiába jelentették be már évekkel ezelőtt, hogy lesz „veszteségmentes” lehetőség.

Galéria megnyitása

Ennek köszönhető, hogy a Tidal kicsiben is képes fennmaradni, megvan a stabil felhasználói köre, és szép lassan még növekedni is tud. A platform mögött egy egészen apró fejlesztői csapat áll ahhoz képest, amekkora létszámmal üzemelnek a konkurensei, de így is nehéz helyzetbe került a cég a rossz gazdasági viszonyok között. Azért csak most dőlt ez el, mert próbáltak mindent megtenni annak érdekében, hogy az elbocsájtásokat elkerüljék, de végül ez nem jött össze.

Belső forrásoknak köszönhetően az is kiderült, hogy a Tidal például olyan dolgozókat küld el, akik eddig a különböző lejátszási listák építésén dolgoztak. Részleteket nem tudunk hivatalosan, de jó eséllyel a kézzel válogatott listák helyett a jövőben több lesz az algoritmus által összeállított lejátszási lista.

„Nem vesszük félvállról az ilyen döntéseket, és őszintén hálásak vagyunk azért, hogy az érintettek mostanáig segítették a Tidal működését és hozzájárultak a sikerekhez” – közölte a hírek megjelenését követően a Tidal szóvivője a sajtóval.

A Tidal egyébként a Block Inc. többségi tulajdonában áll, és valószínűleg felsőbb utasításra kellett csökkenteni a csapat létszámát. A Block ugyanis fokozatosan küldi el a dolgozókat a különböző érdekeltségeinél. A vállalat irányítása alatt valamivel több mint 13 ezer munkavállaló volt korábban, és a vezetés arról beszélt, hogy ezt szeretnék az elkövetkezendő időszakban 12 ezer alá csökkenteni, és ezen a szinten maximalizálni.

A Block Jack Dorsey irányítása alatt áll, a vállalkozó nagyon sok technológiai cégbe fektetett az évek során. A Tidalbe 2021-ben szereztek többségi tulajdont, 87,5%-ban övék a platform. A szolgáltatás 2014-ben született a svéd Aspiro révén. Az évek során sok mindenen ment keresztül a zenestreaming piac szereplője, és olyan zenei előadóknak is volt benne érdekeltsége, mint például Jay Z. A mostani változás kapcsán a cég leszögezte, hogy nincs veszélyben a platform működése, és hogy a hallgatóság a változásból semmit nem fog észlelni.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére