Shop menü

A TESZTELŐ KEZÉBEN HALÁLOZOTT EL A GOOGLEPIXEL FOLD

Úgy járt a Google első hajtogatható mobilja, mint a Samsung Galaxy Fold annak idején, de remélhetőleg csak szerencsétlen véletlenről van szó.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
A tesztelő kezében halálozott el a GooglePixel Fold

Már évek óta velünk vannak a hajtogatható mobilok, mégis nagyon kevés gyártó mondhatja el magáról, hogy igazán nagy rutinja van ezekkel. A Google csak most adja ki az első ilyen eszközét, de a Pixel Fold most egy rendkívül kellemetlen helyzetbe került.

„Nyugodj békében Pixel Fold: Elhunyt négy napot követően” – így fordítható címmel közölt egy friss beszámolót az Ars Technica újságírója, Ron Amadeo.

Igazából a címben benne van a lényeg, Amadeo ugyanis úgy járt, hogy négy nap használatot követően meghalt az a Pixel Fold, amit a Google tesztelésre küldött neki. Tiszavirág életű volt a hajtogatható okostelefon pályafutása a szakembere kezei alatt. Van olyan youtuber, aki ehhez hozzá van szokva, a JerryRigEverything csatornát üzemeltető Zack Nelson például direkt meggyötörni szokta a mobilokat, hogy kiderítse, mit bírnak elviselni azok, Az Ars Technica munkatársa viszont csak szimplán tesztelni akarta a különleges terméket.

A Pixel Foldra nagyon vigyázott Ron Amadeo, kiemelte, hogy tényleg minden esetben óvatosan kezelte a készüléket. Nem csinált semmi olyat, ami miatt megsérülhetett volna, egyáltalán nem ejtette el. Nincs is a szerkezeten semmilyen külső sérülés nyoma, ami arról tanúskodna, hogy bármilyen fizikai behatás érte volna. Semmi olyannak nem volt kitéve, amit egy átlagos okostelefon egyébként kap az életes során, erősebben megnyomva sem lett a panel, ennek ellenére nagyon rövid idő alatt tönkrement.

Galéria megnyitása

A lehető legfinomabb bánásmód mellett is elromlott a készülék négy nappal azt követően, hogy Amadeo használatba vette. A flexibilis AMOLED képernyő megadta magát, így lényegében használhatatlanná vált, bár a külső képernyő révén igazából azért lehet használni, de így már nyilván egy hivatalos szerviz felé veszi az irányt, és nem lehet tovább tesztelni. A beszámoló szerint először a képernyő alján egy 10 pixel széles sáv halt meg, ezen a területen a maximális fényerővel kezdtek ragyogni a pixelek fehér színben, a képernyő teljes szélességében.

A halott pixelekkel is el lehetett volna még nyomkodni a gépet, de igazából ez csak a jéghegy csúcsa volt, mint utóbb kiderült. Szinte egyből romlani kezdett a helyzet, és a kijelző bal oldalán leállt az érintések érzékelése, a halottnak tűnő pixelek pedig egyre nagyobb felületet tettek ki, folyamatosan terjedni kezdett felfelé az a sáv, ami eleinte csak 10 pixelből állt a kijelző alján. Amikor a képet készítette a bedöglött mobilról Ron Amadeo, akkor már több mint a képernyő negyede felmondta a szolgálatot, miközben az egyik oldalán ugyebár már az érintéseket sem észlelte. Szóval nem nagy felület maradt, ami megfelelően funkcionált még.

Mikor közelebbről is megvizsgálta a képernyőt Amadeo, arra jutott, hogy egy apró szemcse a környezetből rákerülhetett a panelre, és amikor összehajtotta a készüléket, akkor ez a nyomást alatt belyukasztotta az OLED panelt védő speciális „ultravékony üveg” (UTG) hordozót, ami egyébként egy műanyagos üveg kompozit. Ezt még egy plusz plasztik réteg is védi, hogy biztosan ne essen baja, viszont ez a réteg nem ér ki teljesen a kávéig, van egy vékony, 0,3 mm-es sáv, ahol az UTG szabadon van, és ezen a ponton kerülhetett be egy nagyobb szemcse a készülékbe a behajtáskor, és így lyukadhatott be a hordozóréteg, elrontva az OLED kijelzőt.

Galéria megnyitása

Nehéz azt megmondani, hogy ez mennyire lesz egyedi eset, de remélhetőleg nincs szó komolyabb konstrukciós hibáról, és egy nagyon szerencsétlen véletlen az, ami az Ars Technicához eljuttatott készülékkel történt. A Samsung a Galaxy Folddal futott bele nagyon kemény pofonba, több ponton át kellett tervezni az első hajtogatható mobilját, mire piacra lehetett dobni.

Mindenesetre nem túl bíztató ez az eset a termék bevezetése előtt, főleg annak fényében, hogy Amadeo elmondása – és a neten fellelhető beszámolók – alapján, nem egy leányálom a Google mobiljainak garanciális javíttatása. Amikor 1800 dollár a tét, akkor valószínűleg sokan kétszer is meggondolják ez után, hogy merjenek-e Pixel Foldot vásárolni.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére