Shop menü

A STEAM NEM LEHET A HAGYATÉKOD RÉSZE

Az EU pedig 12 évvel ezelőtt pedig kimondta, hogy a megvásárolt dolgok, legyenek akár digitálisak, átruházhatóak másra.
Török Roland
Török Roland
A Steam nem lehet a hagyatékod része

Voltak idők, amikor, ha egy termék a tulajdonunkba került vagy megvásároltuk, akkor azt megfoghattuk, megsimogathattuk, megszagolhattuk, használhattuk kedvünk szerint. A digitális világ azonban furcsa irányba ment el, manapság már szinte semmit nem akarnak a cégek kiadni a kezük közül, már a traktorok, autók és a videojátékok is olyan termékek, amiket mi csak használhatunk, de nem birtokolhatunk teljes egészében. 

A videojátékok is olyanok voltak, hogy bár nem birtokoltuk teljesen a játék minden jogát, a kazettákat és a lemezeket szabadon adhattuk - vehettük, nem volt semmi féle személyhez való kötése a tárgyaknak. A felhős digitális piac azonban már más terep, sokszor annak is örülhetünk, hogy a cégek engedik elindítani a mi játékunkat a számítógépünkön, annyi másolásvédelemmel és megkötéssel lehet csak futtatni a programokat a saját gépünkön. 

A Steam esetében sincs másként a helyzet, a legnagyobb PC-s alkalmazásbolt szerint annyira nincs semmi közünk a megvásárolt játékainkhoz, hogy azokat még örökletes úton sem adhatjuk tovább másoknak. 

Történt ugyanis, hogy a Restera egyik felhasználója megosztotta képernyőképét, amin megkérdezi a Steam támogatási csapatát, mi történne, ha meghalna és a végrendeletében átadná másnak a Steam fiókának használati jogait. 

A Steam támogatás válasza szerint sajnálatos módon a Steam fiókok és a játékok nem adhatóak át másoknak, se hozzáférés, se fiók egybeolvasztás útján sem. Ez azt jelenti, hogy még végrendelettel se lehet másnak átadni a Steam fiókunkat. Érdekesség, hogy a GamingOnLinux átvizsgálta más alkalmazásboltok felhasználói feltételeit is, és mindenhol hasonló jogi védelmet talált. A legmeglepőbb a dologban az, hogy még a másolásvédelem-mentes GOG.com szabályzata is leírja, hogy nem lehetséges másra átruházni a GOG fiókot vagy annak tartalmát.   

Az Európai Unió 2012-ben adta ki közleményben, hogy egy bírósági ügy eredményeként a digitális szoftverterjesztők nem tilthatják meg a felhasználóknak a digitális szoftverek továbbértékesítését. Úgy tűnik azonban, hogy az EU még nem figyelt fel a Steamre és más videojátékos platformokra, pedig a szerződések általában tartalmaznak EU specifikus kitételeket is.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére