A SpaceX landolás helyett elkapná óriási gyorsítórakétáit

Elon Musk a cég Starship nevű, új rendszerének rakétái kapcsán vetette fel az ötletet.

A SpaceX landolás helyett elkapná óriási gyorsítórakétáit

Az önálló felszállásra és landolásra is képes Starship gyorsító fokozata, a Super Heavy arra szolgál, ha nagy terheket kell Föld körüli pályára juttatni, vagy ha messzebbre irányul a küldetés, így a Holdra vagy a Marsra indul az űrhajó. A fokozat az űrhajóhoz hasonlóan még fejlesztés alatt áll, és egyelőre pontos műszaki adatai sem ismertek. Eredetileg az volt a terv, hogy a gyorsítórakétát a Falcon–9 első fokozatához hasonló, kinyitható lábakkal szerelik fel, és azt függőlegesen landoltatják, hogy újrafelhasználható legyen.

Elon Musk azonban a napokban a Twitteren arról kezdett értekezni, hogy módosult a koncepció. A cégalapító elmondása szerint önálló landolás helyett immár az a terv, hogy kilövőtorony karjával próbálják meg elkapni a rakétát, aminek így nem is lesznek lábai. Ilyen módon csökkenthető a rendszer tömege, nem kell legyártani a lábakat, és a rakéta rögtön pozicionálható lehet az újabb kilövéshez, amelyre ideális esetben akár egy órán belül is sor kerülhet, írja Musk.

Galéria megnyitása

Persze ez sem lesz egyszerű, és az sem biztos, hogy kivitelezhető, elvégre a rendelkezésre álló információk szerint 70 méter magas, 9 méter átmérőjű rakétákról van szó, amelyeket nem lesz könnyű egy karral elkapni. A Super Heavy 24 Raptor-hajtóművel lesz felszerelve, és majdnem kétszer akkora tolóerőt biztosít, mint a NASA fejlesztés alatt álló SLS-rendszere.

A készülő Starship prototípusának legutóbbi tesztjére december 9-én került sor, és bár a gigantikus gabonasilóra emlékeztető konstrukció leszállás közben felrobbant, nem sokon múlott, hogy a landolás is összejöjjön. Előtte pedig a 3 Raptorral felszerelt tesztjármű minden eddiginél jóval magasabbra, 12,5 kilométerre emelkedett, és sikeresen végrehajtott egy irányváltó manővert is, amely kulcsfontosságú lesz a majdani leszállásoknál. Hogy az akár 100 tonnányi tehet Föld körüli pályára állítására képes rendszer mikor lesz kész, azt egyelőre nem tudni.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap