A SpaceXé a világ legnagyobb műholdflottája

Elon Musk cége kedd hajnalban újabb 60 műholdat juttatott Föld körüli pályára.

A SpaceXé a világ legnagyobb műholdflottája

2019 folyamán a SpaceX két ütemben összesen 120 Starlink-műholdat lőtt fel, amelyből az első 60 még kísérleti célú, a második 60 viszont teljesen funkcionális, és a tervezett hálózat szerves részét képezi majd. Január 7-én hajnalban ehhez a flottához újabb 60 műhold csatlakozott. Az egyenként 260 kilogrammos műholdakat egy korábban háromszor használt Falcon–9 első fokozat emelete a magasba, amely 10 perccel a kilövést követően ismét sikeresen landolt a cég Atlanti-óceánon úszó drónhajóján.

Egy órával a kilövés után a Falcon–9 második fokozata 290 kilométeres magasságú, cirkuláris pályára állította a rakományt. Innen a műholdak saját ionhajtóműveikkel fognak magasabb pályára állni, először tesztelési céllal, majd elfoglalják működési pályájukat, amely 550 kilométeres magasságban található.

Ahogy a Starlink-műholdak alacsony Föld körüli pályára álltak, a SpaceX ismét történelmet írt, hiszen mostantól Elon Musk cége birtokolja a legtöbb működő műholdat a világon. És ez még csak a kezdet, hiszen ha minden a tervek szerint alakul, idén akár további 20 Starlink-indításra is sor kerülhet, amelyek mindegyike során további 60 műhold kerülhet pályára.

Galéria megnyitása

Ahogy arról korábban többször írtunk, a SpaceX globális műholdas internetszolgáltatást tervez indítani a Starlink-űreszközök segítségével, és a szolgáltatás első, még csak korlátozottan elérhető változata már az idei év közepétől beindulhat. A műholdas céggé válás során a cégnek már eddig is számos akadályt kellett leküzdenie, például szorosan együtt kell működniük az Egyesült Államok Légiereje megfelelő szerveivel a műholdak nyomon követése érdekében, nehogy a megnövekedett forgalom ütközéseket eredményezze odafent.

A SpaceX ezen túl a csillagászoktól is komoly kritikákat kapott, akik szerint a műholdak egyre inkább megnehezítik az égbolt felszíni észlelését. A cég képviselői erre azzal reagáltak, hogy a jövőben igyekeznek lépéseket tenni annak érdekében, hogy az űreszközök kevésbé legyenek láthatók éjjelente, és ne zavarják az észleléseket.

Az nem tűnik valószínűnek, hogy Elon Musk cége visszavenne nagyszabású terveiből, hiszen ez egyáltalán nem áll érdekükben, sőt: az immár majdnem 180 működő műholdat számláló flottával a SpaceX abszolút lépéselőnyben van a szintén globális műholdas internetszolgáltatást indítani tervező cégekkel, köztük legnagyobb versenytársával, a OneWebbel szemben. Ha sikerül rátenni kezüket a globális internetpiac 3 százalékára, amire abszolút van esélyük, az évente 30 milliárd dollár (8885 milliárd forint) éves bevételt hozhat a cégnek. Amely ráadásul újrafelhasználható rakétáival mindenki másnál olcsóbban tudja pályára juttatni saját műholdjait.

Galéria megnyitása

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap