A sötét anyag egy része hasonlíthat a látható anyagra

Egy új elmélet szerint a sötét anyag egyik fajtája az általunk ismert anyagi világhoz hasonló felépítésű lehet, vagyis benne sötét protonok és sötét elektronok állnak össze sötét atomokká, amelyek között az alapvető kölcsönhatásoknak megfeleltethetők erők működnek.

A sötét anyag egy része hasonlíthat a látható anyagra

A kutatók szerint elképzelhető, hogy az univerzum anyagának jelentős részét kitevő sötét anyag részben az általunk ismert részecskék (protonok és elektronok) sötét párjaiból épül fel. A jelenlegi feltételezések szerint a sötét anyag alkotja az összes anyag 5/6-od részét. A rejtélyes anyag létezését először a látható anyag jelenlétével nem magyarázható, de a galaxisok és csillagok mozgásában kimutatható gravitációs hatások alapján feltételezték.

A szakértők többsége mostanáig úgy gondolta, hogy a sötét anyagot valamiféle új, ismeretlen részecske építi fel, amelyre a gravitációt kivéve nem hatnak az általunk ismert alapvető kölcsönhatások. Ez az oka annak, hogy az anyag láthatatlan és közvetlenül nem észlelhető, ráadásul saját részecskéivel sem kerül igazán kölcsönhatásba.

Ez azonban talán nem igaz a sötét anyag minden formájára. A szakértők egy része úgy véli, hogy az anyag ötödét másfajta felépítés jellemezheti, ami azért nem tekinthető lényegtelennek, mert ez az anyagmennyiség elérheti a látható anyagok összességének mennyiségét. Ahogy Andrey Katz, a Harvard kutatója elmondta, semmi okunk azt feltételezni, hogy a sötét anyag teljesen egységes felépítésű.

Katz és kollégáinak elmélete szerint a sötét anyag ezen új osztálya nehezebb sötét protonokból és könnyebb sötét elektronokból áll, amelyek jóval gyakrabban kerülnek egymással interakcióba, mint ugyanezen anyag más formái. Ebben az anyagban a szubatomi részecskék sötét atomokká állnak össze, és sötét fotonok útján valamiféle elektromágneses kölcsönhatásnak megfeleltethető erő is hat közöttük. A szakértők feltevése szerint tehát ez a sötét világ sok párhuzamba állítható a látható anyag működésével és folyamataival.

Amennyiben létezik a Katz és társai által leírt anyag, az napjainkra feltehetően ugyanolyan korongokba állt össze, ahogy a látható anyag teszi a galaxisok esetében. Míg tehát a „hagyományos” sötét anyag gömbszerű halókat formál a galaxisok, csillagok és bolygók körül, az új elmélet szerint a sötét atomok nem ezen halók alkotásában vesznek részt, hanem a látható világ sötét párját építik fel: a galaxisok látható anyagkorongjához ezen elképzelés szerint egy láthatatlan, sötét anyagból álló korong is csatlakozik.

Ha valóban léteznek ezek a sötét korongok, gravitációs hatásuk kimutatása csak idő kérdése, vélik a szakértők, és a feltevések szerint magukat a részecskéket is könnyebb lehet észlelni, mint a hagyományos sötét anyag ismeretlen részecskéire vadászni. A teória helyességét egyelőre semmiféle bizonyíték nem támasztja alá, de kétségkívül érdekes elképzelésnek tűnik, hogy a sötét anyagnak esetleg létezhetnek olyan formái is, amelyek az általunk ismert anyaghoz hasonlóan működnek.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward