A siketek életét igyekszik könnyíteni a VRChat közössége

A Helping Hands kezdeményezés célja, hogy összekösse a halló és nem halló embereket a VR segítségével.

A siketek életét igyekszik könnyíteni a VRChat közössége

Van pár olyan youtuber, akik dokumentarista jelleggel készítenek interjúkat és egyéb érdekes anyagokat kifejezetten a VRChat közösségére fókuszálva, hogy megismerjük az avatarok mögött megbújó emberek életét.

A VRChat ugyanis egy olyan program, ahol az emberek találkozhatnak egymással a világ minden tájáról és mindezt olyan avatar formájában, amilyenben szeretnének lenni. Könnyedén összefuthatunk itt anime lányokkal, videojáték szereplőkkel, szuperhősökkel, állatokkal, űrlényekkel vagy beszélő konzervdobozokkal.

A program maga nagyon népszerű, VR szemüveg nélkül is ingyen használható, de akik belépnek, jó eséllyel vásárolnak maguknak előbb vagy utóbb egy szemüveget, hogy a testbeszéddel jobban kifejezhessék magukat. A VRChat tehát alapértelmezetten a kommunikációra épül. Rengeteg lehetőség van beszélgetni, elütni az időt, illetve tanulni egymástól akár nyelveket is. Viszont ebből a közegből a siketek pont a hallás alapú kommunikáció miatt akár ki is maradhatnának.

A közösség pár lelkes önkéntese viszont kifejezetten siketeknek készített saját oktatószobát, hogy ott megtanulják a VR specifikus jelbeszédet különböző eszközökre levetítve. Jelenleg még az angol jelnyelvet van lehetőség tanulni, de már található külön részleg a holland nyelvre is, igaz az még hiányos. Csatornáján VRChattel előszeretettel foglalkozó Syrmor készített interjúkat a közösség tagjaival és osztotta meg velünk feliratozva.

Először a közösség egy önkéntes tagjával, Quentinnel találkozott egy VR templomban, ahol a pap beszédét segítette lefordítani a siketeknek. Később ő volt az, aki körbevezette őt a közösségben. Van, akit a való életben rengeteg megpróbáltatás ér a siketsége miatt. Gyerekkorában egy autó balesetben elvesztette hallását és azóta rengetegen bántották az iskolában és a munkahelyen egyaránt. A VRChatben viszont lényegében egy új családot talált magának, ahol nem bántják a hallása miatt.

A felhasználók a mozgásérzékelős kontrollerek segítségével tudnak kommunikálni, amik az ujjak pozícióját is lekövetik. Természetesen nem mindegyik VR szemüvegnek egyforma jó az ujjkövetése, így az oktató szobában videók segítségével külön tanítják, hogyan kommunikáljanak például egy átlagos VR szemüveggel vagy a követést legpontosabban megoldó Valve Index kontrollerének a segítségével. A hallók és a nem hallók között pedig önkéntesek igyekeznek a kommunikáció zökkenőmentességét biztosítani, ha valaki nem jártas az amerikai jelnyelvben.

Ha bővebben olvasnál a „Helping Hands” kezdeményezésről, esetleg te is érintett vagy a kérdésben, ebben a Google Dokumentumok fájlban bővebben is olvashatsz a dologról és csatlakozhatsz is, ha úgy kívánod.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap