A Seagate berobbant az SSD piacra

Az állítás nem túlzás, hiszen a gyártó rengeteg új termékkel kezdte meg pályafutását e szegmensben.

A Seagate berobbant az SSD piacra

A Seagate eddig még nem tette be a lábát az SSD meghajtók egyre dinamikusabban növekvő szegmensébe, csak a HDD-k és az SSHD-k, azaz a hibrid merevlemezek piacán próbálkozott, ám most megtört a jég, ugyanis a vállalat végre elszánta magát a lépésre. A belépő remekül sikerült, ugyanis nem egy, hanem rögtön háromféle SSD sorozatot is bemutatott a cég, amelyek között az átlagfelhasználók és az üzleti felhasználók is megtalálják a számukra leginkább megfelelő terméket.

Seagate 600
Seagate 600

Az egészpályás letámadás keretén belül a 600-as, a 600 Pro és az 1200-as sorozat mutatkozott be, amelyek ugyan eltérő felhasználói rétegeket vesznek célba, ám alapok tekintetében egyformák. A Seagate 600-as és 600 Pro sorozatú SSD meghajtó családjának tagjai nem SandForce, hanem LAMD gyártmányú SSD vezérlőre alapoznak, méghozzá egy LM87800-as példányra, ami már abszolút nem ismeretlen a piacon. Az SSD vezérlő végén Toshiba gyártmányú, 19 nm-es csíkszélességgel készülő NAND Flash memóriachipek lógnak, amelyek MLC (Multi-Level Cell) típusúak. A 2,5 colos formátumú, átlagfelhasználóknak szánt adattárolók SATA 6 Gbps-os csatolófelületen keresztül kapcsolódnak az adott rendszerhez. Érdekesség, hogy a 600-as sorozatú termékek között nem csak 7 milliméter vastag, hanem 5 milliméteres, szupervékony példányokat is találunk. A 600 Pro családban csak és kizárólag 7 milliméter vastag SSD meghajtók kaptak helyet.

Seagate 600 Pro
Seagate 600 Pro

A 600-as és 600 Pro sorozat tagjainak tulajdonságait az alábbi táblázatok foglalják össze.

A Seagate 600-as sorozat tagjai
A Seagate 600-as sorozat tagjai

A Seagate 600 Pro sorozat tagjai
A Seagate 600 Pro sorozat tagjai

Ahogy az a fentiekből is látszik, a 600-as és 600 Pro sorozat tagjai között a jótállás időtartamában (3 vs. 5 év), illetve a jótállásban foglalt maximális írási mennyiség értékében találunk különbségeket. A Pro sorozat tagjainál kissé furcsa 4K-s véletlenszerű írási teljesítményeket láthatunk - ezek a Seagate hivatalos weboldalán található specifikációs táblázatból származnak. Egy-két adat már-már elírás-gyanús.

Seagate 1200
Seagate 1200

A 600-as, illetve 600 Pro sorozat mellett az üzleti felhasználóknak szánt 1200-as SSD család is bemutatkozott, amelynek tagjai szintén 2,5 colos formátummal érkeznek, ám LAMD gyártmányú helyett már saját fejlesztésű SSD vezérlőt alkalmaznak. A 7 milliméter magas újdonságok SAS 12 Gbps-os csatolófelületet és MLC típusú NAND Flash memóriachipeket használnak, így igen komoly adatátviteli sebességek elérésére képesek, ahogy az az alábbi táblázatból is kiderül.

Seagate 1200-as sorozat
Seagate 1200-as sorozat

Az üzleti felhasználóknak szánt SSD meghajtók rendkívül strapabíróra sikeredtek, de ez nem is csoda, hiszen adatintenzív, nagy írási/olvasási terheléssel járó feladatokra szánja őket a gyártó. Erről árulkodnak a TBW (Total Bytes Written) értékek is, amelyek a jótállásban foglalat maximális írási mennyiséget képviselik. Ezekből a termékekből öntitkosító (SED, FIPS SED) változatok is érkeznek, amelyekhez a Seagate Instant Secure Erase technológiája is jár.

A 600-as, 600 Pro és 1200-as sorozatú Seagate SSD meghajtók hamarosan elérhetőek lesznek kereskedelmi forgalomban, az azonban egyelőre nem derült ki, hogy az újdonságok pontosan mennyibe kerülnek majd.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward