Shop menü

A SAMSUNG KIFEJLESZTETTE AZ IPARÁG ELSŐ GDDR7-ES MEMÓRIACHIPJÉT – IGEN GYORSNAK ÉS ENERGIAHATÉKONYNAK ÍGÉRKEZIK

Az új memóriachip jelentősen magasabb adatátviteli sávszélességet kínál, ezzel együtt 20%-kal jobb energiahatékonysággal bír.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
A Samsung kifejlesztette az iparág első GDDR7-es memóriachipjét – Igen gyorsnak és energiahatékonynak ígérkezik

A Samsung egy rendkívül fontos fejlesztéssel készült el a háttérben, ugyanis a vállalat mérnökei elkészültek az iparág első GDDR7-es memóriachipjének fejlesztésével, ami 32 GT/s adatátviteli sávszélesség elérésére lesz képes. Az új memóriachip a Samsung szerint PAM3 (Pulse-Amplitude Modulation 3) típusú jelkódolást használ, valamint nemcsak sebesség, de energiahatékonyság terén is lekörözi a GDDR6-os megoldásokat, utóbbi téren 20%-os előnyt tudhat magáénak. A pozitív tulajdonságok eléréséhez persze szükség volt néhány új technológia bevetésére is.

Az egyik újítás a PAM3 típusú pulzusamplitúdó-moduláció használata, amelynél a jel három szintet vehet fel (-1, 0 és +1), azaz két órajel alatt összesen 3 bitnyi adat továbbítására van mód, ami sokkal hatékonyabb, mint a két jelszintet megkülönböztető NRZ esetében, amit a GDDR6-os memóriachipeknél használtak. A PAM3 ugyan előnyös adattovábbítás szempontjából, viszont cserébe sokkal komplexebb feladat a jelek létrehozása és dekódolása, mint az NRZ esetében, ami plusz energiafogyasztást eredményez, és ezek a jelek a zajra és az interferenciára is sokkal érzékenyebbek lehetnek. Az előnyök a jelek szerint bőven ellensúlyozzák a hátrányokat, illetve a kihívásokat, így a GDDR7 mellett az USB4 v2 esetében is bevezethetik majd a PAM3 technológiát.

Galéria megnyitása

Hogy adatátviteli sávszélesség terén mire számíthatunk? Egy 16 Gb-es GDDR7-es lapka, ami 32 GT/s sebesség mellett üzemel, 128 GB/s-os adatátviteli sávszélesség elérésére képes, ami jelentősen több, mint amit egy 22,4 GT/s tempóra képes GDDR6X memóriachippel elérhetünk, annál ugyanis 89,4 GB/s a plafon. Ha ezeket a GDDR7-es memóriachipeket egy 384-bites memória-adatsínre kapcsoljuk, akkor 1,536 TB/s-os memória-sávszélesség érhető el, ez jelentősen magasabb, mint a GeForce RTX 4090-nél érvényben lévő 1,008 TB/s-os szint.

Energiahatékonyság terén a Samsung 32 GT/s-os GDDR7-es memóriachipje 20%-os előrelépést hoz a vállalat 24 GT/s szintű memóriachipjéhez képest, azt viszont nem árulták el, pontosan hogyan jött ki ez az eredmény. Általában a továbbított bitekre jutó fogyasztást szokták mérni a gyártók, amelynek hatására korrekt eredmények születnek. Ez persze messze nem jelenti azt, hogy a GDDR7-es memóriachipek és a GDDR7-es memóriavezérlők együttesen kevesebbet fogyasztanak majd, mint GDDR6-os társaik. Ahogy fentebb említettük, a PAM3 technológia alkalmazása komplex feladat, amelynek során magasabb fogyasztást lehet tapasztalni.

Az extra melegedésre utal az a tény, hogy a Samsung mérnökei a GDDR7-es memóriachipek esetén magas hővezetési tényezővel rendelkező EMC-t használtak (Epoxy Molding Compound), ami segít abban, hogy a GDDR7-es memóriachipek tokozása 70%-kal alacsonyabb termikus ellenállással rendelkezzen, így az aktív komponensek, vagyis az IC nem fog túlmelegedni. Ez egy elég erős jele annak, hogy a GDDR7-es memóriachipek várhatóan forróbbak lesznek, mint GDDR6-os társaik, főleg akkor, ha magasabb órajeleken ketyegnek. A GDDR7-es memóriachipeknél egyébként egy alacsony üzemi órajel is elérhető lesz a Samsung ígérete szerint, ám azt nem árulták el, ebben az esetben milyen teljesítményre számíthatunk majd, már ami a memória-sávszélességet illeti.

Galéria megnyitása

A Samsung hivatalos sajtóközleménye nem tartalmaz konkrétumokat azzal kapcsolatban, hogy a GDDR7-es memóriachipek sorozatgyártása mikor indulhat meg, illetve egyelőre az is rejtély, pontosan mely gyártástechnológiát vetik be hozzájuk. Abból kiindulva, hogy az AMD és az Nvidia esetében nagyjából kétévente jelentkeznek új GPU architektúrák, elég nagy az esély rá, hogy a GDDR7 szabványú memóriachipek már 2024 folyamán bemutatkozhatnak. A GDDR7 komplexitását nézve az is elég valószínű, hogy az új memóriaszabvány elsősorban a csúcskategóriás videokártyák kiváltsága lesz, ahogy azt a korábbi GDDR szabványok esetében már megszokhattuk a kezdeti időkben.

A GDDR7-es memóriachipek persze nemcsak az asztali- és mobil videokártyák fedélzetén kaphatnak helyet, hanem a HPC piacra, az autóiparba, illetve az AI szegmensbe szánt termékek fedélzetén is.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére