Shop menü

A RISC-V ARCHITEKTÚRA FELÉ KACSINTGAT AZ APPLE

Eleinte az alacsony fogyasztású, alacsony teljesítményt igénylő vezérlők válthatnak RISC-V architektúrára, de később több területen is szerephez juthat a licencdíjaktól mentes, nyílt forráskódú processzor-architektúra.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
A RISC-V architektúra felé kacsintgat az Apple

A nyílt forráskódú RISC-V architektúra iránt egyre több piaci szereplő érdeklődik, ami nem is csoda, hiszen bizonyos feladatokra kézenfekvő választás lehet a RISC-V – egyebek mellett a Western Digital vezetése is lát benne lehetőséget.

A használók köre hamarosan bővülhet, ugyanis a vállalat nemrégiben közzétett egy érdekes álláshirdetést, amelynek keretén belül olyan programozókat keresnek, akik ismerik a RISC-V architektúrát, valamint az ARM Neon vektor architektúráját is. Az új mérnök vagy mérnökök az Apple Core Operating System csoportján belül található Vector and Numerics Group kötelékén belül dolgozhatnak majd. Ez, vagyis a VaNG csoport számos beágyazott rendszer fejlesztésén és ütőképesebbé tételén dolgozik, így például az iOS, a macOS, a watchOS és a tvOS is kamatoztathatja munkájukat.

Az sajnos nem derült ki, hogy az új munkatárs pontosan milyen termékek fejlesztésével foglalkozik majd, az viszont nem titok, hogy a természetes beszéd feldolgozásában, a gépi látással kapcsolatos információk feldolgozásában, valamint a gépi tanulás területén egyaránt feladatokat fog kapni – elengedhetetlen az alacsony-szintet érintő magas teljesítményű programozásban szerzett tapasztalat. A bejegyzés alapján egyébként nem most kezdte az Apple a RISC-V architektúrával való ismerkedést, már aktív projektek is futhatnak a háttérben.

Galéria megnyitása

Az Apple a PC piacon jelenleg az ARM architektúrára történő átálláson munkálkodik, számos termékcsaládjánál meg is történt a váltás, így a friss termékek Intel processzor helyett házon belül kifejlesztett, ARM alapokon nyugvó SoC egységet használhatnak. A vállalat ezzel együtt számos egyéb területen is támaszkodik az ARM különböző megoldásaira, mint például az iPhone és az iPad termékcsaládokban, a Watch és Airpods termékekben, valamint a Homepod Miniben is. Ezzel együtt számos vezérlőjében is ARM processzormagok találhatóak, mint például a T2, W3 és U1 megoldásokban.

Az ARM licencfeltételei alapján minden egyes ARM mag után licencdíjat kell fizetni, ami összességében nem kis összeg lehet, ráadásul az ARM magok száma egyre csak növekedni fog a távolabbi jövőben. Éppen ezért, ha csak az ARM magok egy részét sikerülne leváltani a licencdíjaktól mentes RISC-V architektúra köré épülő magokra, az dollármilliók megtakarítását eredményezhetné – hasonló okokból váltott a Western Digital is RISC-V magokra az alacsony fogyasztású vezérlők esetében.

Ahhoz persze, hogy zökkenőmentesen sikerüljön a RISC-V architektúrára történő átállás, jó előre elő kell készíteni a terepet szoftveres támogatás terén is. Ez az előkészítés a háttérben már egy ideje folyamatban lehet. Első körben várhatóan az alacsony fogyasztású, alacsony teljesítményt igénylő vezérlők állhatnak át RISC-V alapokra, ezek akár egy ARM alapú SoC belsejében is helyet kaphatnak majd, de idővel akár magas teljesítményű chipekben is felbukkanhatnak RISC-V architektúra köré épülő magok. A szóban forgó architektúra gyorsan fejlődik, és ha több nagy szereplő is beáll mögé, a tempó tovább gyorsulhat és a lehetőségek tárháza is alaposan kibővülhet.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére