A Qualcomm kitart a Huawei mellett

Hivatalosan is megerősítette a vállalat, hogy nem kívánja megszakítani az üzleti kapcsolatot a kínai partnerével.

A Qualcomm kitart a Huawei mellett

A Huawei meglehetősen nehéz időszakát éli, eddig még egyetlen mobilgyártó sem volt olyan helyzetben, mint most a kínai alakulat. Az Egyesült Államok folyamatosan kiemelkedő nyomás alatt tartja már május óta, és ezért a vállalat kompromisszumokra kényszerül. De a jelek szerint vannak olyan amerikai cégek, akik a nehéz kilátások mellett is hosszú távra terveznek vele.

Steve Mollenkopf, a Qualcomm jelenleg vezérigazgatója a napokba beszélt arról, hogy a jövőt is a Huawei partnereként képzeli el. És bár az USA a nemzetbiztonsági kockázatot jelentő entitások listájára tette a céget, most a chipdizájner folytatja a szállítást a régi ügyfele számára. Amíg a Qualcomm lehetőségei engedik, addig a továbbiakban biztosítja a komponenseit a készülékek számára.

Galéria megnyitása
Steve Mollenkopf

Mollenkopf hangsúlyozta, hogy véleményük szerint a Huawei biztonságosan működik, semmi nem utal arra, hogy kockázatként kellene kezelni, és éppen ezért egy hosszú időre szóló ellátói szerződést kötött a vállalattal. Részleteket nem ismerhettünk meg a Qualcomm-Huawei ügylet kapcsán, szóval azt pontosan nem lehet tudni, hogy milyen komponenseket vásárol majd a kínai gyártó a partnerétől. Bár a felsőkategóriában már egyáltalán nem használ Snapdragonokat a Huawei a középkategóriában még akadnak Qualcomm lapkás mobiljai, az alsókategóriásban pedig több ilyen is akad. Ráadásul nemcsak mobilplatformokat szállíthat ugyebár a chipdizájner a kínaiak részére, hanem sok más egyéb egységet is.

A Qualcomm persze nemcsak puszta jó szándékból szeretne mindenképpen kitartani a Huawei mellett, hanem ennek nagyon komoly gazdasági okai is vannak. Bár nagyon sok Huawei/Honor okostelefon van már, amiben valamelyik Kirin lapka dolgozik, de ettől függetlenül még nagy bevétele származik a kínaiaktól a Qualcommnak. Részben annak is betudható, hogy a Qualcomm a második negyedévben nem tudta hozni az előzetesen várt eredményeit, hogy a Huawei mobilok iránti kereslet csökkent. És amikor a várakozásoknál gyengébb teljesítményt nyújtott a Qualcomm, azonnal zuhant a részvényei az értéke.

Galéria megnyitása

Eredetileg egyébként az Egyesült Államoknak augusztus végéig kellett volna elhatároznia, hogy mi lesz a Huawei sorsa, ekkor járt le a 90 napos haladék a májusban váratlanul bevezetett tiltásokra. Végül az amerikai fél úgy határozott, hogy újabb 90 nappal eltolja a döntést, amiről egyébként már nyilvánvalóvá vált, hogy pusztán politikai töltetű. Az USA egyebek mellett ezáltal szeretné nyomás alá helyezni Kínát a kereskedelmi tárgyalás során, mely már több mint egy éve folyamatban van. És Donald Trump többször is elmondta, hogy nem szeretné elsietni a dolgot, a lehető legjobbat akarja az országának, és ha kell, még akár évekig is húzza az egyeztetéseket.

A Huawei számára a következő időpont november 19., ha addig nem történik semmi, akkor életbe léphetnek ellene a tiltások. Ezért is döntött úgy a vállalat, hogy a Mate 30 szériát már a Google Play-szolgáltatások nélkül indítja el. A Huawei egyébként csak tavaly több mint 11 milliárd dollárért vásárolt amerikai cégektől különböző termékeket, és ennek a pénznek egy jelentős részét a Qualcommnál költötte el.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap