A Philips sem marad ki a titánok harcából: BDM3270QP teszt

Egy jól felszerelt, 32 hüvelykes képátlójú, 10-bites AMVA panellel szerelt Philips monitort próbálunk ki, amely 2560 x 1440 pixeles natív felbontást alkalmaz.

A Philips sem marad ki a titánok harcából: BDM3270QP teszt

Bevezető

Legfrissebb monitortesztünkben a Philips háza tájáról szemezgettünk, választásunk pedig egy meglehetősen nagy képátlójú, 32 hüvelykes modellre esett, ami a BDM3270QP típusjelzést viseli.

A nemrégiben piacra dobott monitor nem csak nagy képátlójú, AMVA alapokon nyugvó kijelzőjével hívja fel magára a figyelmet, hanem remek felszereltségével is: a négyféle videó bemenet mellé egy négyportos USB hub is került, ami két USB 2.0-s és két USB 3.0-s porttal áll tulajdonosa rendelkezésére.

A vállalat mérnökei már a mobileszközök zökkenőmentes támogatására is gondoltak, hisz a HDMI port MHL támogatással is rendelkezik, azaz az MHL-képes mobileszközökről könnyedén átküldhetünk tartalmakat a monitorra, és ezzel egy időben még a mobil akkumulátorát is tölthetjük.

A fentieken kívül egyéb érdekességeket is rejt az új monitor, ám mielőtt még a nagy lelkesedés közepette ezekről is lerántanánk a leplet, megmutatjuk a száraz technikai paramétereket, hisz azok is rettentően fontosak.

Ahogy az a lenti táblázatból is kiderül, az újdonság – papíron – nagyon ígéretesnek tűnik, ehhez képest pedig árcédulája sem tűnik vészesnek.

A következő néhány oldalon keresztül feltérképezzük a termék erősségeit, gyengeségeit, illetve minden fontosabb tulajdonságára kitérünk, így a cikk végére remélhetőleg minden esetlegesen felmerülő kérdésre megadjuk a válaszokat.

A monitor, az OSD és a szoftver

A monitor

A Philips 32 hüvelykes újdonsága nem egy apró monitor, ebből kifolyólag csomagolása is elég nagy helyet foglal, hisz egy 970 milliméter széles, 526 milliméter magas és 224 milliméter vastag dobozról van szó, ami alig kevesebb, mint 15 kilogrammot nyom.

A doboz kibontása előtt érdemes szemügyre venni, melyik oldallal kell kezdeni a kicsomagolást, ellenkező esetben nehéz feladat vár ránk – mi nem figyeltünk oda, meg is lett a böjtje. Normál esetben a kijelző van alul, felette pedig egy nagy hungarocell-tálcán sorakoznak a kellékek. A tartozékok között szerencsére minden fontos kábel jelen van, amire csak szükség lehet, így már be is véshetjük az első képzeletbeli piros pontot.

A monitorhoz kapunk HDMI és DisplayPort kábelt, valamint DVI és D-Sub kábelt is, sőt, a 3,5 milliméteres jack audió kábel, az USB hub kábele, valamint a tápkábel sem hiányzik a sorból. Összességében elégedettek lehetünk a felhozatallal – ilyen gazdag kínálattal ritkán találkozhatunk.

A dobozban a felső tálcán megtaláljuk a monitorhoz mellékelt állványt a leszerelt talpával együtt. Utóbbit egyszerűen, egy csavarral az állványhoz rögzíthetjük, az állvány tetején pedig négy "beépített" csavart helyeztek el, amelyek a monitorhoz csatlakoznak. Piros pont, hogy a konzolra két filccsíkot is ragasztottak, így kisebb eséllyel karcolódik meg a monitor hátulja szerelés közben. Az állvány egy SmartErgoBase típusú megoldás, ami nagyon jól testreszabhatóvá teszi a terméket.

A BDM3270QP vaskos műanyagházzal érkezik, ami ugyan érzékeny az ujjlenyomatokra, illetve a porra, mégis könnyű tisztán tartani a megfelelő gyárilag benedvesített törlőkendőkkel. A káva nem túl széles, és kialakítása sem hagy kívánnivalót maga után: egyszerű, de elegáns. A káva alsó részén szálcsiszolt alumínium hatású bevonat látható, amelynek felső élén krómhatású csík megy végig. A kidolgozás igényes, a látványra pedig nem lehet panasz, de persze ennek megítélése erősen szubjektív dolog.

Az említett alsó káva jobb alsó részére pozícionálták az OSD kezelőszerveit, amelyek ezúttal érintésre működnek.

A kávát alul és felül egyaránt érinthetjük, az adott utasítást mindkét módszerrel végrehajtja a rendszer. Az OSD néha hajlamos a belassulásra, így egy-egy érintés után kis gondolkodási időt követően jelenik csak meg a menü – erre még mindjárt visszatérünk.

A hátoldalon a két beépített hangszórót helyezték el, amelyek 2 x 3 wattos terhelhetőséggel bírnak. Rajtuk kívül találunk még MHL-HDMI, DVI-D, D-Sub és DisplayPort csatlakozót is, de szinkron bemenet és 3,5 milliméteres jack audió kimenet is jelen van a sorban. A bal szélen a tápcsatlakozó látható – a monitor beépített tápegységgel dolgozik.

Az USB hub csatlakozóit a monitor jobb szélére csoportosították: itt lapul az USB 3.0-s hub csatlakozó, valamint két USB 3.0-s és két USB 2.0-s port is. Az egyik USB 3.0-s csatlakozó, amelyik sárga műanyagnyelvet kapott, nagyteljesítményű akkumulátortöltésre is képes, mivel támogatja az USB Battery Charging 1.2 szabványt. A portok közel helyezkednek el egymáshoz, így két szomszédos portban nem fér el két kifejezetten széles periféria.

A minőségi állvány egyrészt lehetőséget biztosít a hatékony kábelmenedzsment kivitelezésére, másrészt viszont a kijelző hatékony testreszabásában is remek partner, hisz segítségével a monitor -5/+20 fokban dönthető, magassága 0-180 milliméter között állítható, elforgatására pedig -170/+170 milliméter közötti tartományon belül van mód. Hab a tortán, hogy a kijelző pivot/portré módba is forgatható, a kép pedig automatikusan követheti az elforgatást, hála a mellékelt alkalmazásnak.

OSD

A monitor beállítását egy jól áttekinthető, könnyedén kezelhető menürendszeren keresztül végezhetjük el, ami az extra funkciók elérésére is lehetőséget ad. A menürendszerben érintőgombokkal navigálhatunk, amelyek viszonylag pontosan, gyorsan reagálnak az érintésekre, igaz, néha előfordul olyan is, hogy a menü előhívása nem történik meg az első érintés után, második érintésre pedig megjelenik, majd el is tűnik a menü – mert ekkor gyors egymásutánban érzékeli mindkét érintést a rendszer.

Galéria megnyitása grid_on

Szerencsére a fenti anomália nem általános, így a beállítások elvégzése gyorsan, zökkenőmentesen történhet. A termék esetében az RGB csatornák, a színhőmérséklet és a gamma értéke egyaránt állítható, ami kalibráció szempontjából jó hír, plusz néhány előre beállított OSD profil is rendelkezésre áll. Az OSD áttetszősége állítható, csak úgy, ahogy pozíciója is. Jó pont, hogy a szoftver magyarul is tud, igaz, az alapértelmezett beállítás az angol.

Az általános beállításokon felül kép a képben (PiP), valamint kép a kép mellett (PbP) funkció is rendelkezésre áll. A PiP esetében háromféle méret közül lehet választani (kicsi, közepes és nagy), a megjelenő ablak pedig a kijelző négy sarkának bármelyikébe pozícionálható.

A PiP mellett PbP funkciót is kapunk, így két külön konfiguráció képe is megjelenhet a monitoron egyszerre, egy időben, a rendelkezésre álló képterület két részre történő felosztásával. Mi egy Full HD és egy 2560 x 1440 pixeles felbontás alkalmazó konfigurációt kapcsoltunk a monitorra, ami alul-felül nagy fekete csíkokat hagyva pakolta egymás mellé a tartalmakat.

A szoftver

A Philips újdonságához egy okos windowsos kiegészítő alkalmazás is jár, ami a SmartControl Premium nevet viseli. Az app alapvető kalibrációs beállítások elvégzésére éppúgy használható, mint a monitor általános üzemi paramétereinek módosítására, amelyek egyébként az OSD-n keresztül is elérhetőek.

Ennél sokkal fontosabb, hogy az alkalmazás segítségével a rendelkezésre álló képterület több részre osztható, így az egyes alkalmazások ablakai hatékonyan megjeleníthetőek egymás mellett. A funkció segít a képterület maximális kiaknázásában.

Képminőség – 1. rész

Képminőség – Az OSD profilok

A monitor vizsgálatát az OSD profilok elemzésével kezdjük. Minden rendelkezésre álló profil esetében megvizsgáltuk a fénysűrűséget, a feketeszintet, a kontrasztarányt és a színhőmérsékletet, valamint a gyári alapállapotnál tapasztalható értékeket is megmértük – ezek az "Alapértelmezett" nevű sorban láthatóak.

A monitor gyárilag viszonylag jó paraméterekkel rendelkezik, az egyes profilok pedig jól passzolnak a különböző felhasználási módokhoz. Külön érdemes kiemelni, hogy a "Gazdaságos" üzemmód masszív fogyasztáscsökkenést hoz, hála a jelentősen lecsökkentett fényerősségnek. A "Játék" és a "Film" profil esetében nagyon magas kontrasztarányt mértünk – az eredmények kontroll-mérés alkalmával minden esetben reprodukálhatóak voltak.

Képminőség – Gyári értékek

A Philips BDM3270QP gyárilag is viszonylag színhelyes képpel érkezik, azaz átlagos felhasználásra már a dobozból kivéve is tökéletesen alkalmas, de aki fotót vagy videót szeretne rajta szerkeszteni, és emiatt igényli a minél színhelyesebb képi megjelenítést, természetesen csak kalibrálás után juthat jó eredményhez. Amennyiben kalibrálásra nincs mód, úgy a lentebb olvasható beállításokkal is elég jó eredmény érhető el.

Ahogy az a fenti ábrán is látható, a panel az sRGB színteret 100%-ban képes lefedni, az Adobe RGB színtér esetében pedig 79%-os lefedettséggel kell beérni – ezek miatt nincs semmi oka szégyenkezésre a terméknek.

A monitort gyári állapotában kétféle módszerrel vizsgáltuk meg: első körben alapértelmezett módon, kikapcsolt SmartUniformity mellett végeztük el a méréseket, majd a SmartUniformity bekapcsolása után megismételtük az egész procedúrát. A lenti ábrák közül a bal mindig a kikapcsolt SmartUniformity-vel elért értékeket mutatja, míg a jobbon a bekapcsolt SmartUniformity – remélhetőleg többnyire pozitív – hatásai látszódnak.

A fényerő-eloszlás SmartUniformity nélkül eléggé nagy szórást mutat: a kilenc mérési pont közül három is 10%-os vagy ennél magasabb eltérést mutat, ami ekkora panel esetén végül is nem tragikus, de a jobb oldali kép, ami a SmartUniformity bekapcsolása után készült, látványosan jobb eredményt mutat.

Színkonzisztencia terén abszolút vállalható eredményeket kaptunk mindkét mérés során, igaz, a SmartUniformity azért néhány esetben itt is javított a helyzeten – plusz néhány helyen rontott is.

A Gamma gyárilag 2,2-es értéken áll, de a SmartUniformity bekapcsolásával picit meredekebben hajlik a görbe, mint kéne – elengedhetetlennek tűnik a kalibráció.

A színek helyes megjelenítését vizsgáló teszt alapján gyárilag abszolút nem rossz a monitor teljesítménye, a SmartUniformity bekapcsolásával azonban több szín esetében is problémák lépnek fel, ami újabb érv a kalibráció elvégzése mellett.

Képminőség – Kalibrálás után

A kalibráció során a széles körben használt 6500K-s színhőmérsékletet, a 120 cd/m2-es fényerősséget és a 2,2-es gammát vettük célba. Mivel a SmartUniformity komoly pozitív hatást gyakorolt a fényerő-eloszlásra, így mindenképpen érdemesnek láttuk, hogy kikapcsolt és bekapcsolt SmartUniformity mellett egyaránt elvégezzük a kalibrációs folyamatot.

Ennek megfelelően a kétféle kalibráció során kétféle eredmény született, ezeket az alábbi ábrák szemléltetik. A bal mindig a kikapcsolt SmartUniformity esetén fennálló állapotról ad képet, a jobb pedig a SmartUniformity hatását szemlélteti.

Fényerő-eloszlás tekintetében nem nagyon kell magyaráznunk a különbséget, hisz nagyon jól látszik, milyen sokat javít a SmartUniformity az egyenetlenségeken.

A fentiek alapján a szinkozisztenciára is pozitívan hat a SmartUniformity bekapcsolása, ám a további tesztekből mindjárt kiderül, hogy a látszat néha csal.

A Gamma értéke kalibrálás után a 2,2-es cél helyett 2,3-as értékre állt be, és ezen újrakalibrálással sem tudtunk változtatni.

Beszédesek a fenti táblázatok, hisz míg a SmartUniformity kikapcsolásakor meglehetősen remek színhűséget sikerül elérni, addig a SmartUniformity bekapcsolása kicsit összekócolja a színpalettát. Személyes preferenciáink alapján érdemes eldönteni, melyik üzemmód felel meg leginkább az általunk használt alkalmazások igényeinek, illetve melyiket látjuk "konzisztensebbnek", majd ennek megfelelően érdemes letölteni a lenti linkeken található ICM 4.0-s profilokat. Ám mielőtt ezeket alkalmazni kezdenénk, az alábbi felsorolás szerint kell beállítani a monitor üzemi paramétereit – attól függően, ki- vagy be akarjuk-e kapcsolni a SmartUniformity módot.

A lenti beállításokkal kikapcsolt SmartUniformity esetén 125,4 cd/m2-es fényerősséget, 0,02 cd/m2-es feketeszintet és 6400K-s színhőmérsékletet sikerült beállítani. A SmartUniformity bekapcsolása után elvégzett kalibrálás 119 cd/m2-es fényerősséget, 0,03 cd/m2-es feketeszintet és 6400k-s színhőmérsékletet eredményezett.

A kalibráció során alkalmazott beállítások:

SmartUniformity bekapcsolva:

•Fényerősség: 33

•Kontraszt: 50

•Piros (RED): 100

•Zöld (GREEN): 91

•Kék (Blue): 90

•Gamma: 2,2

SmartUniformity kikapcsolva:

•Fényerősség: 23

•Kontraszt: 50

•Piros (RED): 100

•Zöld (GREEN): 92

•Kék (Blue): 89

•Gamma: 2,2

A bekapcsolt SmartUniformity-hez szánt ICC 4.0-s színprofilt innen tölthetik le az érdeklődők, mígy a SmartUniformity kikapcsolásakor erre az ICC 4.0-s profilra lesz szükség.

Fontos: a színprofil csak megközelítőleg lesz pontos az adott monitoron, ugyanis az egyes példányok között a gyártásból eredő szórás miatt vannak kisebb különbségek, így abszolút tökéletes eredményt csak az adott kijelző önálló bekalibrálása hozhat.

Képminőség – 2. rész

Betekintési szögek

A Philips BDM3270QP egy 10-bites AMVA panellel dolgozik, ami papíron ugyanolyan széles betekintési szögeket kínál, mint egy klasszikus IPS panel. Az alábbi fotó alapján valóban jók a betekintési szögek.

Éles szögből nézve látszik némi színfakulás és fényerő-csökkenés, valamint a kontraszt is alacsonyabb, mint szemből. A színek ekkor sem mosódnak el jelentősebb mértékben és torzulásuk is elfogadható mértéken belül van. Az AMVA panel jobb teljesítményt nyújt, mint klasszikus MVA alapú elődei, plusz az IPS panelekkel is képes felvenni a versenyt, igaz, válaszideje gyengébb – de erre is mindjárt kitérünk.

Késleltetés és bemeneti késleltetés

A monitor papíron 12 ezredmásodperces késleltetéssel működik, amit a SmartResponse jóvoltából akár 5 ezredmásodpercre is le lehet vinni. A SmartResponse esetében a Fastest mód már eredményez némi túlvezérlésből eredi hibajelenséget, de a Faster szintre váltva ezen javíthatunk.

Bemeneti késleltetés tekintetében a szubjektív tesztünk szerint elég gyatrán áll a BDM3270. Mivel nemrég az LG szupergyors 4K-s megjelenítője járt nálunk, így elég jó összehasonlítási alapunk van: ez alapján a Philips BDM3270 legalább kétszer, de talán két és félszer is lassabb, azaz az Input Lag értéke valahol 20 és 30 ms között helyezkedhet el. Nagyon pörgős játékra emiatt nem igazán ajánlható a termék, hiszen a kevésbé fanatikus játékosok is érezni fogják, hogy lassabb a megjelenítő, mint kéne.

Háttérvilágítás

A háttérvilágítást kétféle módszerrel fotóztuk: a bal oldali képnél ki volt kapcsolva a SmartUniformity, míg a jobb oldalinál bekapcsoltuk.

A fotó alapján túl nagy különbség nem látszik a két mód között, de ha közelebbről is szemügyre vesszük a fotókat, azért felfedezhető rajtuk a lényeg. A SmartUniformity egyenletesebb fényerő-eloszlást eredményez, amit szabad szemmel is lehet érzékelni.

Homogenitás

Az úgynevezett "barnatesztnél" szintén a megszokott módszert alkalmaztuk, így ismét két fotó készült. A bal kikapcsolt SmartUnifortmity mellett, a jobb pedig bekapcsolt SmartUniformity módban készült.

A fotókon remekül látszik a SmartUniformity jótékony hatása, igaz, még ennek bekapcsolásával sem teljesen homogén a kép, de a pozitív változás mértéke akkor sem elhanyagolható.

Interpoláció

A monitor természetesen 2560 x 1440 pixeles natív felbontás mellett nyújtja a legszebb képet, de tapasztalataink alapján a Full HD felbontás is remek képminőséget ad. Ez persze nem túl meglepő, hiszen MHL-HDMI porton keresztül alapból 1920 x 1080 pixeles képet fogad a rendszer a mobileszközöktől. PC-ről természetesen natív felbontással is üzemeltethető a monitor a HDMI videó bemeneten keresztül is. Full HD szint alá nem érdemes menni, ha szöveges tartalmak megjelenítése a cél, akkor már elég mosott az eredmény.

Fogyasztás

A monitor kalibrálás nélkül, alap állapotban 51,3 wattot fogyaszt, ami készenléti állapotban 0,4 wattra, kikapcsolt állapotban pedig 0,3 wattra csökken. A beépített kikapcsoló gombbal természetesen 0 wattos fogyasztás is elérhető.

Kalibrálás után 29,4 wattos fogyasztást mértünk SmartUniformity mód nélkül, majd a SmartUniformity bekapcsolása után elvégzett kalibrálást követően 32,2 wattos fogyasztás mutatkozott.

Ezúttal az OSD profilokat is megmértük, milyen fogyasztásra számíthatunk tőlük gyárilag, kalibrálatlan monitornál.

•Alapértelmezett: 51,3 watt

•Smart Uniformity: 51,8 watt

•Gazdaságos: 28,9 watt

•Játék: 52,2 watt

•Film: 51,9 watt

•Fénykép: 51,8 watt

•Iroda: 42,7 watt

Verdikt

A Philips BDM3270QP összességében nem teljesített rosszul. Az AMVA panel képszerkesztésre és videók szerkesztésére – kalibrálás után – amatőr szinten elég színhű képet nyújt, így bátran ajánlható, de ezzel együtt CAD/CAM munkára is remekül bevethető. Játékok terén a magas input lag miatt már nem teljesít olyan magabiztosan a termék: FPS-re nem igazán alkalmas, de RTS tartalmakat gond nélkül játszhatunk rajta, illetve minden olyan esetben is megfelel, amikor nem kvalifikációs céllal, hanem csak a magunk szórakoztatására játszunk. Mondjuk ki: a hardcore gamerek számára egészen biztosan nem jó választás a BDM3270, a többiek valószínűleg ellennének vele.

Szükség esetén a gyári hangszórók is munkára foghatóak, ha egy filmet vagy egy sorozatot szeretnénk ráérő időnkben megtekinteni, de a beépített hangszóróktól csodát azért ne várjunk. Egyrészt hátrafelé szólnak, másrészt hangzásképük is eléggé beszűkült, így egyes tartományokat nagyon kiemelnek, másokat pedig elmosnak – a középtartomány hangsúlyos, a mély és a magas pedig mosott, szűk, de ezen kár csodálkozni, hisz nem audiofileknek szánt hangsugárzókról van szó.

A mellékelt okos kis segédprogram nagyon sokat dob a monitor értékén és használhatóságán, valamint az is pozitívum, hogy sokféle videó bemenet áll rendelkezésre, plusz ezek mindegyikéhez jár kábel is. Az állvány nagyon jó testreszabhatóságot biztosít a kijelző számára, kellően stabil is, így egyetlen rossz szavunk sem lehet rá – maximálisan meggyőző volt a szereplése.

Az USB hub esetében maximum annyi kritikát fogalmaznánk meg, hogy talán célszerűbb lett volna úgy csoportosítani az USB 2.0-s és USB 3.0-s portokat, hogy elég hely legyen közöttük a vaskosabb USB-s perifériák csatlakoztatásához is.

A BDM3270QP összességében jól teljesített, így érdemes lehet felvenni a listára, ha jól felszerelt, viszonylag színhű képet kínáló mindenes monitorra van szükség, amihez minden szükséges kábel jár. Pozitívum lehet még a három év garancia is, plusz az árcédulán szereplő ár sem rossz, hisz 150 000 forint körüli összegért egy jól teljesítő, meglehetősen nagy képátlójú monitort kapunk.

Az említett "hiányosságok" szem előtt tartása mellett úgy döntöttünk, mindenképpen kiérdemli a Philips BDM3270QP modellje az ajánlott vétel címét.

A tesztben szereplő monitort a CHS Hungary Kft bocsátotta rendelkezésünkre, amiért ezúton is szeretnénk köszönetet mondani!

Hasznos hivatkozások:

Gyártói weboldal

iPon webshop

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward