Shop menü

A ONEWEB ÉS AZ EUTELSAT ÖSSZEFOGVA LENYOMNÁ A STARLINK SZOLGÁLTATÁSÁT

A műholdas internetelérés biztosítása elképesztő költségekkel jár, de két cég most arról beszél, hogy együtt képesek a SpaceX-et lekörözni.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
A OneWeb és az Eutelsat összefogva lenyomná a Starlink szolgáltatását

A globális internetelérés biztosítása évtizedek óta izgatja a vállalatok fantáziáját, de igazán sikeres megoldás ezen a téren egyelőre nem született. A SpaceX nagyon jól áll a megvalósítással, és a Starlinket már egészen nagy felhasználói bázis alkalmazza, de nagyon hosszú még az út addig, hogy a korábban kijelölt célokat elérje. Most pedig talán még konkurenciája is akad majd egy egyesülést követően.

A OneWeb és a Eutelsat műholdcégek bejelentették, hogy szeretnének egyesülni, és az összefogás keretei között már a Starlink babérjaira törnének. Egy 3,4 milliárd dolláros üzlet jöhet létre a francia Eutelsat, és az alapvetően brit OneWeb egybeolvadásával, kapcsolódásával. Ezáltal egy olyan erős alapot teremthetnek, ami véleményük szerint már képes lesz felvenni a versenyt a SpaceX-szel a fejlesztésekben.

Galéria megnyitása

Egyébként a két cégnek együtt sincs ötödannyi műholdja, mint a Starlinknek. Legalábbis most még, és egyébként a szakemberek elmondása alapján a műholdak mennyisége nem egyenes arányos a szolgáltatás minőségével. Az Eutelsat televíziót és internetet szolgáltat 36 saját műholddal bizonyos régiókban, a OneWeb pedig már 2019 eleje óta nyújt internetelérést ilyen infrastruktúra révén, és jelenleg 428 aktív műholdja van fent, de már tervben vannak újabb felbocsájtások, amivel az eszközök száma közel 650-re fog bővülni.

„A két vállalkozás összefogása világelső lesz a LEO konstellációk és a GEO eszközök kombinálásával, megragadjuk a jelentős növekedési lehetőséget a fúzióban, és ügyfeleinknek a felhasználási lehetőségek még szélesebb körére vonatkozó megoldásokat kínálunk” – mondta Dominique D'Hinnin, az Eutelsat elnöke a sajtóközleményben. „Ez a kombináció felgyorsítja a OneWeb rendszerének kereskedelmi hasznosítását, miközben hozzájárul az Eutelsat növekedési tervének tartásához.”

Galéria megnyitása

Még gyerekcipőben járnak ezek az internetszolgáltatások, de a Starlinket beérni jelenleg egyébként egy óriási vállalásnak hangzik. Mert bár a Starlink is bőven a fejlesztési szakaszában van, Elon Musk vállalata már több mint 400 ezer előfizetővel szerződött hivatalos dokumentumok szerit, miközben ez a szám néhány hónapja még csak 250 ezer volt, szóval a növekedés üteme is meglehetősen látványos.

A Starlinknek már most közel 3000 műholdja van a levegőben, és biztosítja a tesztelés és bővítés alatt álló internetelérését az embereknek immáron földön és vízen egyaránt. Ugyanis a cég nemrégiben elindította a hajókra tervezett rendszerét is, ami több és erősebb antennát használ, de az eddigieknél sokkal jobb minőségű hálózatot tud nyújtani a nyíltvízen. A SpaceX rendszerénél a pontos műholdszámmal nem is igazán kell foglalkozni, ezeknek a létszáma ugyanis tényleg olyan gyorsan gyarapodik, hogy nehéz követni.

Galéria megnyitása

Viszont azt is látni kell, hogy egy-egy közönségre kihegyezetten még lehet szép eredményeket elérni, hiszen ez egy hatalmas terület. A SpaceX például korábban már volt erős versenyben a OneWebbel, az Északi-sarkon biztosított internetelérésben. De a OneWeb volt az is, aki legutóbb az orosz-ukrán háború miatt pórul járt. mivel az oroszok lőtték volna fel júniusban az új műholdjait, de ez a jelenlegi körülmények között meghiúsult.

Ha már itt tartunk, akkor meg lehet még említeni az Amazont, és az általa fejlesztett Kuiper internetszolgáltatást is, ami szintén műholdakat fog használni. Azonban ez még olyannyira távoli, hogy egyelőre egyetlen eszközt sem állított üzembe a vállalat, csak lekötötte a kilövési engedélyeket. Öt év alatt igyekszik majd 3236 műholdból álló hálózatot kiépíteni az Amazon.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére