A NASA szondát küld egy fémből álló aszteroidára

Elkezdték építeni a Psyche nevű űreszközt, amely 2022 augusztusában indulhat a Kisbolygóövbe.

A NASA szondát küld egy fémből álló aszteroidára

A szondának már a célpontja is megvan, a vele azonos nevű, 16 Psyche néven emlegetett aszteroida. Ez a Kisbolygóöv legnagyobb égitestjeinek egyike, és az eddigi mérések alapján csaknem kizárólag vasból és nikkelből áll. A leginkább elfogadott teória szerint eredetileg bolygónak készülhetett, de a formálódó protobolygó néhány katasztrofális ütközés nyomán elvesztette köpenyét és kérgét, és csak a magja maradt meg.

A Psyche szondát a NASA Discovery-programjának részeként kezdték fejleszteni, és a tervezési fázis lezárultával most kezdték megépíteni. A tervezés befejezésekor a projekt átesett az eddigi legszigorúbb ellenőrzésen is, amely során megvizsgálták a tervezett kialakítást és a küldetés részleteit. Ezen ellenőrzéskor dőlt el, hogy folytatódhat-e a küldetés, és a Psyche a szakértők elmondása szerint minden gond nélkül teljesítette a kihívást.

Így hacsak valami katasztrófa közbe nem szól, a Psyche lehet a negyedik űreszköz, amely a Kisbolygóövbe látogat. És ez a szonda lesz az első, amely egy fémből álló égitestet vizsgál meg. A küldetés potenciális tudományos hozadéka óriási, hiszen egyrészt még sosem láttunk közelről ilyen égitestet, másrészt ennek tanulmányozása révén saját bolygónk magjáról is újdonságok derülhetnek ki. A Föld magjának közvetlen vizsgálata ugyanis a vastag köpeny, a nagy nyomás és a magas hőmérséklet miatt nem lehetséges.

A 226 kilométer átmérőjű Psyche azonban – ha igazuk van a szakértőknek – egy meztelen bolygómag, amelynek tanulmányozásával fontos lépést tehetnek a bolygóképződés folyamatának megértése felé. A szonda többek közt vizsgálja majd az aszteroida mágneses terét, összetételét és persze fotókat készít a felszínről is. Az összetételt két spektrográffal tanulmányozza, amelyek a felszín felől érkező neutronokat és gammasugarakat vizsgálva segítenek meghatározni miből áll az égitest.

A Psyche szonda váza már el is készült a kaliforniai Maxar Technologies jóvoltából, míg az elektronikus rendszereket és az alrendszerek nagy részét a NASA JPL mérnökei rakják össze. Az űrszonda végleges összeszerelése várhatóan jövő februárban fog megkezdődni. A startot eredetileg 2023-ra tervezték, de végül előrehozták 2022 augusztusára. Ha a szonda el tud indulni ebben az időpontban, 2023 májusában egy Mars körüli hintamanőver lesz a következő fontos lépés küldetése során, majd a tervek szerint 2026 elején érkezhet meg a kisbolygóhoz.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap