A napokban befejeződhet a Nap mágneses pólusainak kicserélődése

A pólusváltásra mindig a napciklus tetőpontján, a naptevékenység maximumakor kerül sor: a pólusok felcserélődnek, a Nap mágneses tere átszerveződik és megváltozik a napfoltok polaritása is.

A napokban befejeződhet a Nap mágneses pólusainak kicserélődése

Rövidesen befejeződik a Nap a mágneses pólusainak kicserélődése a Stanford kutatóinak elmondása szerint. A pólusváltásra 11 évente kerül sor, és a szakértők augusztusban azt nyilatkozták, hogy 3−4 hónapon belül bekövetkezhet. A novemberi naptevékenység kiemelkedően aktívnak mutatkozik, rengeteg flert és napkitörést észleltek, ami azt jelzi, hogy a váltás valóban megkezdődött, és rövidesen be is fejeződik.

A Nap 11 éves ciklusa évszázadok óta ismert a csillagászok előtt, csak a 20. században, a mágneses tér tanulmányozásának megkezdésével derült ki azonban, hogy a naptevékenység összefügg központi csillagunk mágnességével. A pólusváltásra mindig a ciklus tetőpontján, a naptevékenység maximumakor kerül sor: a pólusok felcserélődnek, a Nap mágneses tere átszerveződik és megváltozik a napfoltok polaritása is. Az égitest mágneses terének ereje először nullára csökken, majd ellentétes polaritással újjáépül: a kutatók elmondása szerint ez a folyamat zajlik napjainkban.

Intenzív röntgenfler 2013. november 5-én (Solar Dynamics Observatory)

A jelenlegi pólusváltás egyik érdekessége, hogy a Nap két féltekéjén eltérő ütemben zajlik: az északi oldal napfoltjainak polaritása már a nyáron megkezdte az átfordulást, a déli féltekén azonban csak ezekben a napokban tetőzik be a folyamat.

Bár a jelenségnek nincs jelentősebb földi hatása, következményei az egész Naprendszerben észlelhetők. A fokozott naptevékenység befolyással van a Föld magnetoszférájára, ezzel pedig egyrészt zavarokat okozhat egyes technológiák működésében, másrészt a következő hetekben nagyon felerősödhetnek a sarki fények. Ami a többi égitestet illeti, valamilyen formában mindenütt érezteti hatását a váltás: a Szaturnuszon szintén intenzív sarki fények várhatók, a Jupiteren pedig erős viharok indulhatnak útjukra.

Sarki fények a Szaturnuszon (Hubble)

A Föld polaritása szintén átfordul időről időre, bár ez jóval ritkábban történik meg, mint a Nap esetében. A két pólusváltás közt eltelt idő hossza bolygónkon változó lehet, de átlagosan pár százezer évről van szó. A Föld mágneses tere ráadásul jóval lassabban, 1000−10 ezer év alatt fordul át a kutatók jelenlegi feltételezései szerint.

Egyes jelek arra utalnak, hogy bolygónk is egy pólusváltás időszakát éli, mivel 1840 óta pár százalékos csökkenést mutattak ki a mágneses tér erejében. A teljes kicserélődésére azonban minden valószínűség szerint még pár ezer évet várni kell, szemben a Nappal, amelyen a következő napok bármelyikén befejeződhet a pólusváltás.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward