A nanodot típusú SSD adattárolóké a jövő?

Észak-Karolina Állami Egyetemén meglehetősen érdekes kutatásokat folytat egy néhány főből álló kutatócsoport, amely Dr. Jay Narayan irányítása alatt dolgozik. A szakemberek a NAND Flash chipek alternatíváját keresik, amelynek segítségével költséghatékony, a jelenleginél sokkal nagyobb adattároló kapacitással rendelkező SSD meghajtók készíthetőek. A munka eredményeként kifejlesztették a nanodot (nanopont) technológiát, amely 10 nm-es átmérőjű nanopontok segítségével tárolja az egyes biteket. A technológia jóvoltából egy hagyományos méretű szilícium chipen hatalmas mennyiségű adatot lehet tárolni.

A nanodot típusú SSD adattárolóké a jövő?

Észak-Karolina Állami Egyetemén meglehetősen érdekes kutatásokat folytat egy mindössze néhány főből álló csoport, amely Dr. Jay Narayan irányítása alatt dolgozik. A szakemberek a NAND Flash chipek alternatíváját keresik, amelynek segítségével költséghatékony, a jelenleginél sokkal nagyobb adattároló kapacitással rendelkező SSD meghajtók készíthetőek. A munka eredményeként kifejlesztették a nanodot (nanopont) technológiát, amely 10 nm-es átmérőjű nanopontok segítségével tárolja az egyes biteket. A technológia jóvoltából így egy hagyományos méretű szilícium chipen hatalmas mennyiségű adatot lehet tárolni.

Galéria megnyitása
Dr. Narayan állítása szerint a technológia jelenlegi állapotában a 10 nm-es átmérőjű nanopontokból álló struktúra alkalmazásával egy négy négyzetcentiméter felületű chipen 512 GB-nyi adat tárolására nyílik lehetőség, és ez még csak a kezdet. A kutatócsapat most azon dolgozik, hogy a nanopontok átmérőjét 10 nm-ről 6 nm-re csökkentsék, így azonos felületű chipen még több adatot lehet majd tárolni, de ezzel kapcsolatban pontos számot nem mondtak. Ez a technológia a remények szerint alkalmas lesz arra, hogy segítségével költséghatékony adattárolókat készítsenek, amelyek akár öt éven belül leválthatják a klasszikus, napjainkban is forgalomban lévő NAND Flash chipek köré épülő meghajtókat.

Magának a technológiának még bőven kell fejlődnie, mielőtt kereskedelmi forgalomba kerülő adattárolók gyártására alkalmaznák, de a fejlesztés már most is nagyon ígéretesnek tűnik. A nanodot eljárás segítségével sokkal jobb ár/adattároló kapacitás aránnyal rendelkező SSD meghajtókat lehet majd előállítani.

Reméljük, tényleg alkalmazni fogják az új eljárást és az nem fog eltűnni a süllyesztőben, mint oly sok más ígéretes technológia.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap