Shop menü

A MERCEDES IS FELPATTANT AZ MI VONATRA, EMBERI MÓDON FOGNAK BESZÉLNI AZ AUTÓI

Az MBUX hangvezérlése volt talán a legjobb eddig is, és a jövőben még jobb lesz, ugyanis már a generatív MI is a rendszer részévé válik.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
A Mercedes is felpattant az MI vonatra, emberi módon fognak beszélni az autói

A Volkswagen a CES-en jelentette be, hogy összefog a ChatGPT fejlesztőjével, hogy az autók fedélzeti rendszere még intelligensebb legyen, a digitális segítővel jobb élmény legyen társalogni. A Mercedes-Benz pedig már hónapokkal ezelőtt, tavaly nyáron ebbe az irányba indult el, szóval a mérnökei hosszú ideje dolgoznak kollaborációban a generatív MI integrálásán, és a CES-en erről részletesebben is beszéltek.

A Mercedes már nagyon hosszú ideje törekedik arra, hogy az infotainment rendszere teljesen modern alapokra kerüljön, és ennek jegyében káprázatos műszerfalakat is létrehozott. A cég már 2018 óta fejleszti az MBUX platformot hangvezérlési lehetőséggel, így ezen a téren rengeteg tapasztalattal bír, és ezt, valamint a generatív MI-t felhasználva lép a következő szintre.

A továbbfejlesztett MBUX Virtual Assistant az eddigi leginkább emberközeli interfészt biztosítja majd s Mercedes-Benz története során.

Az új generációs MB.OS operációs rendszer hozza majd el a friss MBUX Virtual Assistant szolgáltatást. Ez pedig már sokkal többet fog nyújtani, mint egy egyszerű virtuális segítő a személygépjárműben, amitől kérdezni lehet. A Mercedesnél arra fókuszáltak, hogy újat mutassanak, innovációra törekedtek, és ennek jegyében az új technológia révén már előre fog cselekedni a jármű, miután kiismerte a tulajdonosa viselkedését.

Galéria megnyitása

Mikor egy üzletember reggel beül a Mercedesébe, akkor a jármű MBUX virtuális asszisztense azonnal úgy indíthat, hogy felolvassa a legfontosabb hírek főcímeit, hogy a tulajdonos azonnal képbe kerülhessen. Azt is pontosan tudja majd a kapcsolódó eszközök révén, hogy a felhasználónak mikor lesz találkozója vagy más fontos elintéznivalója. Amennyiben az utazás során dugó alakul ki, képes lesz az autón keresztül üzenetet küldeni a felhasználó, hogy késik, és előre jelezheti, hogy nagyjából mikor érkezhet meg, ha a forgalomban nem történik változás.

Galéria megnyitása

A Mercedesekben már hosszú ideje lehet szólni a járműnek, hogy milyen navigációs célt állítson be, vagy módosítsa a klímánál a kívánt hőmérsékletet. A továbbiakban viszont már elvileg úgy lehet majd társalogni az autóval, mintha egy élő személyhez beszélne a jármű tulajdonosa. Egyre több időt töltenek el a felhasználók a volán mögött, éppen ezért szeretné a „Mercedes élményt” személyesebbé tenni a gyártó. Szinte bármit lehet majd kérdeni az MBUX Virtual Assistant rendszertől. Az autóval kapcsolatos információkat és hétköznapi kérdéseket is ugyanúgy megválaszolhat.

Galéria megnyitása

A fejlesztés során a Mercedes számára négy fontos terület volt, amikor kidolgozták a rendszer. A természetesség, a prediktív működés, a személyiség és az empatikusság. Azt akarta elérni a gyártó, hogy az autóval olyan kapcsolatban tudjon az ember társalogni, mintha az egy barátja lenne. Lehetőség lesz alakítani a segítő virtuális személyiségét, beszédstílusát, hangját.

Galéria megnyitása

Arról beszélt a cég, hogy több fontos technológiai vállalattal együttműködnek a fejlesztéseihez, és az ágazat legjobb partnereivel állnak kapcsolatban. Viszont érdekes módon a mostani bejelentésében a vállalat nem beszélt egyáltalán a ChatGPT-ről, és az OpenAI nevét sem említették meg. Pedig korábban külön beszámoltak arról, hogy tesztelik az integrált chatbotot az MBUX környezetben.

A rendszer működéséhez nagy számítási kapacitásra van szükség, és ehhez az Nvidia által fejlesztett megoldások biztosítják majd a nyers erőt. Arról nem esett szó, hogy pontosan milyen hardver van itt bevetésen, de az Nvidiának több járművekbe szánt platformja is elérhető már. Hozzátette a cég, hogy egyéb fontos fejlesztésekre is számítani kell, több videokonferencia és streaming lehetőség lesz az autókban a jövőben, és az autó körüli 3D környezeti nézet is fejlődni fog.

Az nem derült ki, hogy mikor és hol lesznek bevezetve a fenti fejlesztések.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére