A MediaTek lett mobilos berkekben a piacvezető chiptervező 2020-ban

Az eredmény nem volt előjel nélküli, de ettől függetlenül még óriási meglepetésnek számít.

A MediaTek lett mobilos berkekben a piacvezető chiptervező 2020-ban

A Qualcomm a 4G LTE érában végig piacvezetőként tudott szerepelni, de a több mint egy évtizede tartó királyságot most a MediaTek megtörte, és átvette a trónt. Egy évvel ezelőtt valószínűleg senki nem mert volna erre fogadni, és a fordulathoz nagyon sok tényezőre volt szükség.

Annak idején a Qualcomm azzal tudott hatalmasat nyerni, hogy integrált 4G LTE modemes rendszerchipeket kezdett el forgalmazni, amivel a gyártók feladata lényegesen leegyszerűsödött. És most némiképp hasonló taktikával tudta a MediaTek átvenni a rendszerchipek piacán a koronát. A tajvaniak nagyon jól sikerült 5G-s portfóliót építettek ki egészen korán, nem spóroltak a gyártástechnológián sem, és ennek meg lett az eredménye.

Soha annyi rendszerchipet nem tudott a MediaTek leszállítani, mint amennyit 2020-ban eladott a partnerei számára. 27 százalékos piaci részesedéssel szerezte meg az első helyet, miután 352 milliós példányszámot produkált. A legjobban az éves növekedésnek a mértéke szemlélteti azt, hogy milyen jelentős változást ért el tavaly a chipdizájner. 48 százalékkal tudott több lapkát leszállítani, mint 2019-ben.

Galéria megnyitása

A MediaTek számára nemcsak az 5G nagyon gyors terjedése, de a Huawei megszorítása is jól jött. Mivel a Huawei-nek le kellett mondania a saját fejlesztésű rendszerchipekről, jelentős rendeléseket adott le a MediaTeknél. Nagyon sok készülékében bukkantak fel Helio és Dimensity szériás egységek. Már a harmadik negyedévben is nagy volt a MediaTek sikere, de mindenki úgy gondolta, hogy a jó szereplés nem fog kitartani az év végéig, azonban mégis így alakult.

Galéria megnyitása

A Qualcomm tavaly „csak” 319 millió lapkát tudtak eladni, miközben egy évvel ezelőtt még 386 milliós forgalmat bonyolítottak. Ez azt jelenti, hogy eléggé jelentőset esett a kereslet a Snapdragonok iránt. Egészen pontosan 18%-os csökkenés történt. A csúcson a Qualcomm tudott dominálni, minden más szegmenst viszont elveszített, így csúszott vissza a második posztra, de bánkódnia azért így sem kell, hiszen a piac negyedét még mindig a magáénak tudhatja. Látszik az, hogy a cég jobban összekapta magát, és idén nagyon sok új egységgel rukkolt már elő a különböző igényekhez szabva.

Galéria megnyitása

A toplistán egyedül az Apple tudott erősödni egyébként a MediaTek mellett. A cupertinóiak 5%-kal növelték a forgalmukat az Omdia adatai szerint. Ugyebár az Apple saját magát látja el rendszerchipekkel, szóval ha több iPhone-t, iPadet és más eszközt tud eladni, akkor azzal képes növelni a chippiacon elfoglalt részesedését is. És egyébként eléggé jó helyet foglal el így is, hiszen 16%-os részesedéssel van a harmadik helyen.

Galéria megnyitása

A megszorítások nyomán a HiSilicon (Huawei) a negyedik helyre csúszott vissza. És az Exynos pedig, amivel az előző évben még fej-fej mellett haladt a kínai vállalat, más csak az ötödik tudott lenni. Érdekes módon a Samsung által fejlesztett egységeknek a forgalma jobban csökkent, mint a Huawei megoldásainak a darabszáma. 147 millió Kirin és 115 millió Exynos született tavaly. Idén viszont már biztosan az Exynos fog előrébb végezni, miután új Kirinekkel már nem érdemes számolni.

Galéria megnyitása

Az idei évben megint jelentős változások lehetnek ezen a fronton. A Kirin kiesése és a Huawei leépülése igencsak átalakíthatja majd az erőviszonyokat. A MediaTeknek nem lesz egyszerű dolga, ha szeretné a nehezen megszerzett helyét megtartani az élen, de az biztos, hogy ilyen jó helyzetben még sosem volt. Bízunk benne, hogy tudja majd kamatoztatni az előnyét.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap