Shop menü

A MARS HANGJAI

A NASA Perseverance rovere felvette egy porördög hangját.
Jools _
Jools _
A Mars hangjai

A Perseverance marsjáró az első űreszköz, amely mikrofont vitt egy másik égitestre, és sikerült is rögzítenie egy 100 méter magas porördög hangját, amikor az elhaladt a rover felett. A mérések többek közt a jövendő porviharok előrejelzésében segíthetnek a marsi légkör alaposabb megismerésén túl.

A porördögök olyan tölcsérek, amelyek néhány percre a levegőbe repítik a marsi port, majd szétoszlanak. Naponta több millió jön létre belőlük a bolygó felszínén, így már több leszállóegység is észlelte őket. Maga a Perseverance már több száz porördöggel találkozott küldetése során.

Ezek többségének hangját azonban nem rögzítette, mert a mikrofon csak hetente kétszer, néhány másodpercre van bekapcsolva. 2021. szeptember 27-én azonban pontosan egy ilyen pillanatban volt a rover közelében egy porördög, amelyről így hangfelvétel is készült. Naomi Murdoch, a franciaországi Toulouse-i Egyetem munkatársa elmondása szerint, ha közvetlenül a rover mellett álltunk volna, valószínűleg csak azt láttuk volna, hogy némi por közeledik, mást nem érzékelünk. A hang ugyanis nem terjed túl jól a Mars ritka légkörében, ezért az is biztos, hogy felvételeken hallható, becsapódó szemcsék nagyon közel voltak a mikrofonhoz.

A hangfelvételt a Perseverance más érzékelőinek adataival kombinálva Murdoch és csapata kiszámította, hogy a porördög átmérője körülbelül 25 méter, magassága pedig legalább 118 méter lehetett. Másodpercenként átlagosan 60 porszem becsapódását mérték, ami hasonló mennyiség ahhoz, amit más csapatok a Földön vizsgált porördögöknél mértek. Furcsa módon ugyanakkor a becsapódások három rövid, de intenzív sorozatban történtek. Alapból két intenzív szakaszt vártak a kutatók, amikor a porördög elülső és hátulsó fala áthalad a szenzorokon, de úgy tűnik, hogy a marsi tölcsérnek a belsejében is volt egy kisebb pormag.

Galéria megnyitása

Murdoch elmondása szerint a marsi éghajlat modellezésével kapcsolatban a mai napig komoly problémák vannak, ugyanis egy sor dolog nem világos, ami megnehezíti például a porviharok előrejelzését. Az egyik ilyen problémás pont, hogy nem teljesen világos, mikor, miért és hogyan kerül a por a légkörbe, mondja a szakértő. A porördögök, amelyek kisebb mennyiségekben mozgatják a port, segíthetnek megérteni a légköri folyamatokat, így talán a nagyobb porviharok viselkedését is érthetőbbé tehetik.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére