A madarak sokkal kontrasztosabbnak látják a fákat

Egy svéd kutatócsoport kifejlesztett egy olyan fényképezőgépet, amellyel az ultraibolya tartományban is lát, hasonlóan a madarakhoz.

A madarak sokkal kontrasztosabbnak látják a fákat

A Lund Egyetem kutatói annak érdekében fejlesztették ki az eszközt, és fotózták vele a növényzetet, hogy kiderítsék, miért lát sok állatfaj az általunk látható tartományon kívüli hullámhosszú sugárzásokat is. Színeket a szemünkben található fotoreceptorok, a csapok miatt látunk: ezek a retinában található érzékelősejtek fogják fel a fény különböző frekvenciájú tartományait, majd továbbítják a jeleket az agy felé, a folyamat végén pedig ezeket az eltérő frekvenciákat különböző színekként észleljük.

Az emberi szemben a kék, a vörös és a zöld hullámhosszakra érzékeny csapok vannak, a madarak látószervében viszont négyfajta csap található, amelyek egyike az ultraibolya tartományra is érzékeny. Annak kiderítése érdekében, hogy mit látnak a madarak kiterjesztett érzékenységű szemükkel, a svéd szakértők létrehoztak egy állítható szenzitivitású kamerát, majd különböző madárfajok szeméhez igazították a műszert, és növényeket kezdtek fotózni vele.

A szakértők összesen 173 svédországi és ausztráliai vegetációról készítettek fotósorozatokat, külön vizsgálva, mit látnak a madarak a körükben elterjedt kétféle UV-csappal, illetve hogy mit lát az ember ugyanezen növényeket nézve. A madarak által látható UV-tartományt hamis színezéssel jelenítették meg a fotókon, hogy emberként is lássuk az eltérést, azok tehát nem egészen azt tükrözik, amit a madárszemek érzékelnek.

Galéria megnyitása
Az 1. és 2. sor képei az ultraibolya és a zöld tartományban mutatják a leveleket, míg a 3. sorban azt látjuk, milyen kontrasztos a madarak látása az emberéhez (4. sor) képest

Az eredmények alapján az ember számára egybefolyó zöld levéltömegben a madarak a kontrasztosabb képnek köszönhetően képesek megkülönböztetni az egyes leveleket, erről pedig eddig senki sem tudott a terület kutatói közül, állítják a szakértők. A levelekről ugyanis tetemes mennyiségű ultraibolya fény verődik vissza, és mivel a madarak ezeket a „színeket” is látják, számukra a zöld nehezen megkülönböztethető árnyalataiban pompázó lombozat egy színes, részletgazdag látvánnyá válik, amelyben a levelek nap felé néző felülete világosabb, másik oldala pedig sokkal sötétebb.

A levelek két oldalának eltérő ultraibolya színezete annak köszönhető, hogy míg a zöld tartományban közel egyforma mennyiségű fény érkezik azok mindkét feléről, az ultraibolya hullámhosszakon nem ilyen kiegyensúlyozott a helyzet: a levelek felső fele sokkal több ultraibolya fényt kap és ver vissza, mint azok fonákja. Mindez pedig lehetővé teszi a madaraknak, hogy térben lássák a lombozatot, ami jelentős előnyt jelenthet számukra a repkedés során.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap