Shop menü

A LEGÚJABB, ÁTLÁTSZÓ NAPELEMEKKEL AZ ABLAKOK IS ENERGIÁT TERMELHETNEK

Az Egyesült Államok teljes elektromosáram-fogyasztásának 75 százalékát, teljes energiafogyasztásának pedig 40 százalékát a lakóházak és az irodák emésztik fel. És az ablakok, amelyeken elszökik ezen energia egy része, egyre komolyabb problémát jelentenek.
Jools _
Jools _
A legújabb, átlátszó napelemekkel az ablakok is energiát termelhetnek

Így aztán minden megoldás, amely egy kicsit javít a fennálló helyzeten, óriási hatást válthat ki. Egy ilyen opció lehet például az energetikai szempontból jelenleg veszteséges ablakok napelemekké változtatása. Erre persze korábban is történtek próbálkozások, a fényelnyelő filmektől azonban az üveg vöröses vagy barnás színt kapott, ami népszerűtlenné tette a technológiát.

A legújabb napelemes ablakokkal kapcsolatos megoldások azonban teljesen áttetszőek és színtelenek, ugyanis csaknem kizárólagosan az ultraibolya vagy az infravörös fényt hasznosítják. Ami azért is jó, mert így blokkolják az UV-sugarakat és az épületbelsőt felhevítő infravörös fényt is, miközben még energiát is termelnek.

A hagyományos, szilíciumalapú napelemek esetében az átlátszóság feláldozódik a hatásfok oltárán, ami nem is probléma, ha a napelemet nem ablakként akarjuk használni. A legjobb szilícium panelek így 25 százalékos hatásfokot is elérhetnek. A napelemek új generációja ugyanakkor perovszkitból (kalcium-titanát-oxid) készül, amely olcsóbb a szilíciumnál, ráadásul kémiai szerkezetének módosításával specifikus frekvenciákra hangolható.

Galéria megnyitása

A legjobb hatásfokú perovszkit napelemek a napenergia 22 százalékát alakítják át elektromos árammá, de ezek persze nem átlátszóak. Richard Lunt, a Michingani Állami Egyetem kutatója ugyanakkor sikeresen hangolta át az anyagot ablaktisztaságúra. A fejlesztés az ultraibolya fényt hasznosítja, és bár csak 0,5 százalékos hatásfokkal működik, a csupa üveg irodaépületek esetében már ez is óriási változásokat jelenthet.

Lunt elmondása szerint az anyag által termelt energia ugyanis elég lehet egy másik ablaktechnológia működtetéséhez: segíthet elsötétíteni az üvegeket a meleg órákban, kizárva a hőt és csökkentve a légkondicionálásra fordított energiát. A kutató szerint saját rendszerének hatásfoka néhány módosítással pár éven belül 4 százalékra növelhető, ami már komoly segítséget jelenthet az épületek világításának és légkondicionálásának fedezésében is.

Lunt és társai ugyanakkor a spektrum másik végét sem hagyták érintetlenül. Tavaly olyan átlátszó, organikus fotovoltaikus napelemek fejlesztéséről számoltak be, amelyek 5 százalékos hatásfokkal hasznosítják az ultraibolya vagy az infravörös fényt. A szakértő szerint a perovszkitos technológia és a korábbi organikus rendszer összeházasításával olyan napelemek fejleszthetők, amelyek mind az ultraibolya, mind az infravörös fényt hasznosítják (és egyúttal kizárják ezeket épületbelsőkből), és 20 százalékos hatásfokkal működnek miközben csaknem teljesen átlátszók.

Galéria megnyitása

A harmadik utat a tiszta napelemes ablakok felé a kvantumpontok jelenthetik. Ezek az üveg anyagába keverve elnyelik az ultraibolya és infravörös frekvenciákat, és az ablak anyaga mentén olyan hullámhosszú sugárzást bocsátanak ki, amelyet a keretbe szerelt hagyományos napelemek hasznosítani tudnak. Mivel a kvantumpontok olcsók, és a fény felfogásához csak kevés napelemre van szükség, ezek az ablakok sem lesznek megfizethetetlenek. A technológia jelenleg 3,1 százalékos hatásfoknál tart, elősorban Victor Klimov, a Los Alamos Nemzeti Laboratórium munkatársának köszönhetően.

Hogy melyik megközelítés kerül ki a győztesen a következő évek versenyéből, az egyelőre bizonytalan. De az ablakos megoldásnak kétségkívül megvan az az előnye a hagyományos napelemekkel szemben, hogy ablakok eleve minden épületre kerülnek. Így miért ne használnánk fel ezeket másra is mint a szellőztetés vagy a természetes fény beengedése?

Galéria megnyitása

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére