A kutyák képesek kiszagolni az epilepsziás rohamokat

Most először sikerült tudományos eszközökkel igazolni, hogy egyes ebek akár 100 százalékos biztonsággal is felismerik a rohamokra jellemző testszagot.

A kutyák képesek kiszagolni az epilepsziás rohamokat

Régóta tudjuk, hogy a kutyák orra páratlan érzékenységű „műszer”: az ebek képesek eltűnt személyeket, drogokat vagy olyan betegségeket kiszagolni, mint a malária vagy a rák. Egy új kutatás azonban arra is fényt derített, hogy a kutyák a világszerte 65 millió embert érintő görcsrohamok detektálásában is segíthetnek, ami jelentősen megkönnyítheti a betegek életét.

Egy szűk körű kutatás szerint ugyanis az epilepsziás rohamok  alatt a betegek szaga jellegzetesen változik meg, aminek felismerésére be lehet tanítani a kutyákat. A kiképzett ebek a kísérlet során legalább 67 százalékos pontossággal ismerték fel a rohamokat, de volt kutya is, amelyik 100 százalékos biztonságra tett szert a betanítás végére. Bár anekdotikus bizonyítékok korábban is voltak arra, hogy a kutyák segíthetnek a betegség menedzselésében (ezért évek óta léteznek epilepsziásokat segítő kutyák is), azt csak most sikerült igazolni, hogy az állatok valóban képesek szag alapján detektálni a rohamokat.

A kísérletben 5 menhelyről befogadott kutya vett részt, akiket epilepsziás betegektől begyűjtött izzadságminták révén tanítottak be és teszteltek. A tesztek során (amelyek keretében a mintákat fémdobozokban tárolták) csak egy kutya szerepelt viszonylag rosszabbul, de ő később kezdte a betanulást, így lehetséges, hogy csak több időre lett volna szüksége, mondta el a vizsgálatot vezető Amelie Catala. Összességében azonban ez az állat is bőven a véletlenszerű választás felett teljesített, és ahogy már említettük, társai között volt olyan is, amelyik teljes biztonsággal ismerte fel a különböző élethelyzetekben jelentkezett rohamok szagmintáit.

A kutatás következő szakaszában annak felderítése lehet a cél Catala szerint, hogy a kutyák esetleg a rohamok előre jelzésére is képesek-e. Ha ez beigazolódna, az jelentős változást hozhatna az epilepszia menedzselésében, hiszen a bekövetkezendő roham előtt lenne ideje gyógyszert bevenni  a betegnek, vagy biztonságba helyeznie magát. De a folyamatban lévő rohamok szaglás alapján való detektálása is fontos eszköz lehet a jövőben, hiszen egyrészt olcsó, nem invazív diagnosztikai megoldást kínál, másrészt a rohamok jelentős része annyira enyhe, hogy nagyon nehezen észrevehető, de ezek a betegség megfelelő karbantartása érdekében ezekről is tudnia kell a betegnek és a kezelőorvosnak.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap