A koronavírus okán csökkenti a videók minőségét a YouTube és a Netflix

A vállalatokat az EU kérte meg arra, hogy próbáljanak tenni azért, hogy alacsonyabb legyen a hálózati terhelés.

A koronavírus okán csökkenti a videók minőségét a YouTube és a Netflix

Az internet terheltsége huzamosabb ideig olyan nagy, mint napjainkban, és bár egyelőre úgy tűnik, hogy a hálózatok bírják a strapát, az Európai Unió szeretné megelőzni a problémát. És éppen ezért a napokban megkérték arra a streaming platformok üzemeltetőjét, hogy próbáljanak csökkenteni a terheltség mértékén.

A Netflix és a YouTube is jelezte, hogy természetesen mindent megtesznek annak érdekében, hogy az új koronavírus-járvány ideje alatt megfeleljenek az EU kéréseinek a felhasználók érdekében. Semmi akadálya nincs annak, hogy különböző eszközöket bevetve csökkentsék a hálózati terhelést.

Galéria megnyitása

Thierry Breton, az EU egyik illetékes biztosa szerint a streaming szolgáltatások nagyon sokat tehetnek azért, hogy az interneten kisebb legyen az adatforgalom olyan időszakokban, amikor a hálózatokra különösen nagy terhelés helyeződik. Most, hogy a legtöbb országban az emberek java már az otthonában van nap közben is, megemelkedhet a streaming megoldások nézettsége, ami egyben azt is jelenti, hogy nagyobb szeletet vágnak ki az elérhető sávszélességből. És vannak olyan alkalmak, amikor ez már akár problémát, üzemzavarokat okozhat.

A YouTube hamarosan átáll majd arra a gyakorlatra, hogy a videók nem a korábban beállított, általában HD vagy 4K minőségben fognak elindulni, hanem a standard minőségben, ami vélhetően a 480p-t fogja jelenteni. Sokszor nem is igazán van arra szükség, hogy az adott tartalom csúcsminőségben legyen lejátszva, csak szimplán megtartja azt a beállítást a szolgáltató, és ezzel lényegében feleslegesen generál adatforgalmat.

Galéria megnyitása

A Netflix pedig arról számolt be – még a YouTube előtt reagálva –, hogy egész egyszerűen lentebb csavarja majd az adatfolyamoknak a bitrátáját. Ezzel a lépéssel a tervek szerint a streaming szolgáltatás 25 százalékkal tudja csökkenteni az általa generált adatforgalmat. A YouTube esetében időkeretről nem esett szó, a Netflix viszont azt mondta, hogy a következő 30 napban biztosan így fog üzemelni az EU-ban és az Egyesült Királyságban is.

Egyelőre nincsen arról szó, hogy a globális és az európai hálózatok terheltsége ki volna használva teljesen, de ezek egyrészt nem is arra lettek tervezve, hogy folyamatosan nagy terheléssel birkózzanak meg, másrészt a mostani körülmények között bármikor előállhat olyan helyzet, ami nem várt eredményhez vezet. Például hazánkban, amikor Orbán Viktor különleges bejelentéseket tesz, rendszeresen brutálisan megnövekedik az országos adatforgalom. És megesett már, hogy a Facebook nem is bírta el a pillanatnyi terhelést, ami egyetlen lapra összpontosult.

Galéria megnyitása

Egy brit szolgáltató egyébként elmondta, hogy az utóbbi nap közben az átlagoshoz képes 35-60 százalékkal emelkedett a terhelés a hálózatokon, de igazából ez még mindig elmarad attól, ami az esti csúcsforgalom szokott lenni. Ráadásul a közelében sincs a forgalom annak, amit az adott rendszer elviselne. Mark Zuckerberg pedig arról tett említést, hogy a Facebook bizonyos szolgáltatásainál megduplázódott kihasználtság rövid idő alatt. És ahhoz fogható adatforgalom tapasztalható időnként, ami egyébként újév napján jellemző.

Galéria megnyitása

A BBC News korábban arról számolt be, hogy a streaming forgalom mellett a játékok letöltése még az, ami meglehetősen sok adatforgalommal jár. Éppen ezért a felhasználóknak is felelősebben kellene viselkednie az elkövetkezendő időszakban. Szerencsére az olyan létfontosságú technológiák, amik például a távmunkához vagy a távoktatáshoz kellenek, nem rónak túlzottan nagy terhet az internetre, és még a videokonferenciák is relatíve szerény forgalommal járnak.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap