A kanyaró újszülöttkori állapotába állítja vissza az immunrendszert

Könnyen elképzelhető, hogy a betegségen átesett gyerekeknek a korábban megkapott más védőoltások egy részét is újra be kellene adni.

A kanyaró újszülöttkori állapotába állítja vissza az immunrendszert

Bár az ezredforduló környékén úgy tűnt, hogy a kanyaró elterjedtsége rövidesen minimálisra csökken, az oltásellenes mozgalmak és más tényezők eredményeképpen az elmúlt években a fejlett régiókban is ismét növekedni kezdett az esetek száma. Európában például az átlagos 90 százalékos átoltottság ellenére 2018-ban háromszor annyi kanyarós megbetegedést jelentettek, mint az előző évben. Jelenleg Ukrajnában a legsúlyosabb a helyzet, ahol az elmúlt két évben több mint 100 ezren betegedtek meg, miután az átoltottság 2016-ra 30 százalékra zuhant.

Galéria megnyitása A kanyarós esetek számának alakulása Európában

Az ukrajnai helyzet persze sokrétű, és az oltásellenes mozgalmak mellett az állami szervekbe vetett bizalom megingása és a szakellátási oldalon elkövetett hibák sora is hozzájárult ahhoz, hogy a kanyaró majdnem felszámolt betegségből rengeteg embert érintő járványokká nőtte ki magát. A kanyarós megbetegedések száma azonban Európa más országaiban is többször megugrott az elmúlt két évtizedben, vagy egy sikeres oltásellenes mozgalom eredményeként, és/vagy mert olyan politikusok kerültek hatalmi pozícióba, akik az oltásellenességet támogató intézkedéseket hoztak.

A legtöbb esetben átfogó tájékoztató kampányokkal végül sikerült meggyőzni az érintett csoportokat, és újra magas átoltottságot elérni, két új vizsgálat eredményei szerint azonban a megbetegedett gyerekek esetében komoly járulékos kockázatokkal kell számolni. A szakértők egy holland ortodox protestáns közösséget vizsgáltak, amelynek tagjai nem engedik beoltatni magukat és gyerekeiket, és ennek során kiderítették, hogy a fertőzés annyira rossz hatással van az immunrendszerre, hogy az egykori betegek évekkel később is könnyebben fertőződnek meg más kórokozókkal.

 

Galéria megnyitása
Kanyarós esetek az elmúlt két évben Európában (WHO)

A Harvard kutatója, Michael Mina már 2015-ben igazolta, hogy a kanyarófertőzése  átesett gyerekek nagyobb eséllyel fertőződnek meg más betegségekkel. A szakértő azt is megmutatta, hogy a kanyaróval fertőzött régiókban összes fertőző betegség okozta halálesetek felét kanyarófertőzés előzte meg. 2017-ben nagyjából 100 ezer gyerek halt meg kanyaróban a Földön, és Mina szerint a következő években a kanyarót túlélők közül 2–3-szor ennyien fognak belehalni más fertőzésekbe, amelyeket a kanyaró nélkül túléltek volna.

Az új vizsgálatokból pedig már azt is tudjuk, hogy miért. Mina és társai ennek során igazolták, hogy a kanyaró elképesztő pusztítást visz végbe azon specializálódott immunsejtek között, amelyek feladata a már megismert fertőzések elleni antitestek termelése lenne. A kutatók 77 holland gyereket vizsgáltak meg a kanyaró elkapása előtt és azt követően, és úgy találták, hogy a kanyarófertőzés végére az „antitestkönyvtár” 11–73 százaléka eltűnt a gyerekek szervezetéből. Vagyis azok a gyerekek, akik immunrendszere korábban rengeteg különféle vírus és baktérium felismerésére volt képes, újra sebezhetővé váltak ezekkel szemben.

A gyerekek 20 százaléka esetében a korábbi antitestek több mint fele eltűnt, mondja Mina. Az MMR-oltásban beadott, gyengített kanyaróvírusnak ugyanakkor nem volt ilyen hatása. A megfigyelés azt jelenti, hogy az érintett gyerekeknek a korábbi védettség kialakulásához újra meg kell fertőződniük az egykori antitestek által azonosított kórokozókkal. Amibe adott esetben az is beletartozhat, hogy egyes korábban beadott védőoltások is érvényüket vesztették náluk, figyelmeztetnek a kutatók.

Galéria megnyitása

A helyzet veszélyességét egy másik vizsgálat is megerősíti. Colin Russel, az Amszterdami Egyetem kutatója kollégáival ugyanezen vallási csoport 20 gyerekénél végzett DNS-vizsgálatokat. Ezek az elemzések azt mutatták, hogy a kanyaró vírusa gyakorlatilag újszülöttkori helyzetbe állítja vissza az immunrendszert: a gyerekek korábbi évei alatt létrejött, specializálódott immunsejtek java eltűnik, és csak ezeket termelő, naiv sejtek maradnak vissza, amelyeknek mindent elölről kell kezdeniük.

Russel meglátása szerint ez azt jelenti, hogy a korábbi védettségi szint eléréséhez egyes fertőzéseknek többször is kell tenni a gyerekeket, és összességében akár 5 évbe is beletelhet, mire az immunrendszer helyrerázódik. A kutatók továbbá patkánykísérletekkel azt is megerősítették, hogy a kanyaró valóban képes felszámolni más védőoltások hatását: a kanyaróval megfertőzött rágcsálók hiába kapták meg korábban az influenza elleni védőoltást, a kanyaró túlélése után súlyosan megbetegítette őket az az influenzatörzs, amely ellen elvileg védve voltak.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap