A játékipar sötét titkai

Élet az L.A. Noire után - a Bondi következő játékának nem a Rockstar lesz a kiadója

A játékipar sötét titkai

A Rockstar és a Team Bondi kapcsolata elérte a mélypontot az L.A. Noire fejlesztésének ideje alatt, olyannyira, hogy a negyvenes években játszódó krimi kalandjáték után a Bondi következő darabjának biztos, hogy nem a Rockstar lesz a kiadója.

Több oka is volt, hogy a két csapat között ennyire elmérgesedett a helyzet. Az ausztrál fejlesztők közül különösen Brendan McNamarát, a Team Bondi L.A. Noire csapatának főnökét érte sok kritika vitatott vezetői stílusa, és az általa teremtett brutális munkakörülmények miatt.

Több ex-alkalmazott számolt be 60-110 órás munkahetekről, kifizetetlen túlórákról és McNamara rabszolgahajcsár, hajleüvöltős stílusáról. Az is elmond valamit, hogy 130 fejlesztő neve nem is szerepel a játékban a stáblistán.

Az eset a múlt hónapban került reflektorfénybe, és az International Game Developers Association már nyomozást is indított az ügyben.

McNamara szerint az L.A. Noire sikere az ő elhivatottságának köszönhető, és egyáltalán nem érez bűntudatot a történtekkel kapcsolatban. Szerinte a játékiparban ez az egyetlen módja a siker elérésének. Aki kényelmes, 9-től 5-ig tartó munkát akar, annak máshol kell keresgélnie, ez a szakma csak az igazán elhivatott embereknek való.

"Akár Londonban, akár New Yorkban vagy fejlesztő, ebben a szakmában világ legjobbjaival kell versenyre kelned, és készen kell állnod arra, hogy megtedd, amit tenni kell, hogy valóban versenyképes tudj lenni" – nyilatkozta McNamara egy interjúban.

Sokak szerint nem McNamara "elhivatottsága" mentette meg az L. A. Noire-t az elhúzódó, hét évig tartó fejlesztés során, hanem a Rockstar folyamatos támogatása. Ha nincs az ő anyagi segítségük és kiváló marketingjük, nemcsak a játék nem készült volna el, de a Team Bondi is bezárhatta volna kapuit.

A Rockstar magából a fejlesztésből is kivette a részét, producerei nagy hatással voltak a játék alakulására, különösen az elmúlt két évben, és sokszor felülbírálták a Team Bondi vezetőinek ésszerűtlen döntéseit. A Rockstar nemcsak a vezetőséggel, hanem az animátorokkal, programozókkal, egyéb művészekkel és munkatársakkal is egyeztetett.

A Team Bondi és a Rockstar közötti konfliktus gyökere abban rejlett, hogy a Rockstar elégedetlen volt a Bondi-féle vezetéssel, a Bondi pedig megelégelte, hogy a Rockstar ilyen szinten vett részt a kreatív irányításban. A két dudás egy csárdában tipikus esete. Érdemes azt is megemlíteni, hogy a Rockstar nagyon szerette volna a Team Bondit valamiféle "Rockstar Sydney"-vé alakítani, de minél tovább dolgoztak együtt a vezetőséggel, annál nyilvánvalóbbá vált, hogy ez rossz ötlet volt.

A mondás szerint, ha szereted a virslit, és tiszteled a törvényt, egyiknek se legyél tanúja, amikor készül. Úgy látszik ez a mondás kiterjeszthető a számítógépes játékok világára is.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward