A HWiNFO hamarosan elárulja az Nvidia GPU-k legforróbb pontjának hőfokát

A funkciót az RDNA 2 alapú videokártyákhoz már elérhető egy ideje, rövidesen az Nvidia termékei is megkapják az ehhez szükséges támogatást.

A HWiNFO hamarosan elárulja az Nvidia GPU-k legforróbb pontjának hőfokát

Jelenleg a különböző hőfok monitorozó alkalmazások csak az átlaghőfokát tudják megmutatni egy-egy Nvidia GPU-nak, ugyanis egyelőre nem áll rendelkezésre a HotSpot adat, amely alapján láthatnánk, hány fokos az adott GPU legforróbb területe, ami sok esetben jöhetne jól. Az AMD háza táján ez az adat már nyilvános egy ideje, mióta az RDNA 2 architektúra köré épülő Radeon RX 6900 XT, Radeon RX 6800 XT és Radeon RX 6800-as modellek megjelentek.

Jó hír, hogy a HWiNFO névre keresztelt segédprogram hamarosan elérhetővé teheti az Nvidia grafikus processzorok HotSpot hőmérsékletét, legalábbis erre mutatott rá Igor Wallosek, az Igor’s lab tulajdonosa, aki szert tett a HWiNFO publikusan nem elérhető béta kiadására.

Galéria megnyitása
Forrás: Igor's lab

Hogy miért fontos a HotSpot hőfok? Mert rávilágíthat egy csomó potenciális problémára, például arra, ha a videokártya hűtője alatt található paszta már nem hatékony, ezáltal megnő a HotSpot hőfoka, ami a teljesítményre is negatív hatást gyakorolhat. Ehhez persze azt is tudni kell, mi az általánosan elfogadott HotSpot érték, amihez sok-sok adatmintára van szükség a felhasználók részéről, amelynek begyűjtése mindenképpen idő. Az adat birtokában azonban látható, van-e bármi probléma a hűtéssel, amire pusztán az átlaghőfok vizsgálata alapján nem derülne fény.

Egy-egy modern GPU természetesen nem csak egyetlen egy hőszenzorral rendelkezik, ami a GPU közepén helyezkedhet el, hanem több ilyen szenzort is használ, ezek pedig szinte a teljes lapkafelületet lefedik. Értékeiket összegezve mutathat átlaghőfokot a rendszer, ám az átlaghőfok-mérés gyártónként eltérő lehet, így nem is igazán érdemes összehasonlítani az adatokat.

Galéria megnyitása
Forrás: Igor's lab

Igor Wallosek érdekességképpen mégis megtette: egy Radeon RX 6800 XT Gaming és egy Nvidia GeForce RTX 3090 Founders Edition videokártya segítségével végzett el néhány mérést. Az AMD kártyájánál az átlaghőfok és a legforróbb pont között 12-20 Celsius fokos különbség mutatkozott, míg az Nvidia kártyánál ez az érték csak 11-14 fok volt. Ezek alapján úgy tűnhet, hogy az Nvidia kártyája jobb hűtéssel rendelkezik, ám pont a fentiek miatt nem érdemes ilyen következtetésre jutni, hiszen nem ismerjük az egyes GPU-k átlaghőmérséklet-számításának pontos formuláját, valamint a hőszenzorok számában és elhelyezésében is lehetnek különbségek, amelyek szintén befolyásolják a végeredményt.

A HWiNFO új bétájával kapcsolatban egyelőre nem derült ki, hogy pontosan mely Nvidia GPU-kat támogatja majd, de erre legkésőbb az első publikus béta megjelenésekor úgyis választ kaphatunk.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap