A Huawei és más kínai cégek is adományoznak maszkokat az EU-nak

Ezt viszont néhányan nem nézik jó szemmel, mert attól tartanak, hogy fizetséget várnak majd érte.

A Huawei és más kínai cégek is adományoznak maszkokat az EU-nak

A koronavírus-járvány alatt globálisan sokan próbálnak tenni azért, hogy a védekezés és az ellátás egyaránt hatékonyabb legyen. A technológia szektorból is rengeteg vállalat mozdult meg, és nyújt segítséget, ahogy csak tud.

Az Európai Unió területére számos kínai vállalat nyújtott adományokat az elmúlt hetekben, és a kínai kormány is hozzájárult ahhoz, hogy a legnagyobb bajban levő országok hatékonyabban tudják felvenni a harcot a COVID-19-cel szemben. Thierry Breton, az Európai Bizottság digitális gazdaságért felelős biztosa úgy látja, hogy ez mindenképpen üdvözölendő cselekedet, de nem mindenki ért ezzel együtt. Joseph Borell, aki szintén európai biztos, valamint az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője is, sötéten látja a folyamatot.

Galéria megnyitása
Thierry Breton

Borell szerint Kína és a technológia cégek csak azért nyújtanak most segítséget, hogy később ezt a saját javukra fordítsák, ahogyan csak tudják. És a szakember úgy véli, hogy Kína pedig csak azért jótékonykodik jelentősen, mert ezzel szeretné elkerülni az esetleges felelősségre vonást, hogy a koronavírus kitörésekor nem kezelte jól a dolgokat, nem tett megfelelő lépéseket, és ezzel segítette a globális járványt.

A Huawei az elmúlt napokban több millió maszkot és kesztyűt adományozott olyan országoknak, mint például Hollandia, Litvánia, Svájc, Olaszország, Görögország, Spanyolország, Lengyelország. A vállalat által nyújtott segítségnek köszönhetően a súlyosan fertőzött területeken nagyobb hatékonysággal képesek felvenni a harcot az egészségügyi dolgozók a koronavírussal szemben. És más technológiai cégek is hasonlóan jártak el.

Sokan „maszkdiplomácia” néven hivatkoznak a Huawei lépésére, és úgy vélik, hogy a vállalat nem jóindulattól vezérelve nyújt segítséget a kormányoknak az öreg kontinensen, hanem azért, hogy ezáltal jobb megítélést harcoljon ki magának az 5G hálózatok kapcsán hozott döntések tekintetében. Korábban az EU úgy döntött, hogy a Huawei maghálózati komponenseit nem használhatják a szolgáltatók, ami gazdaságilag eléggé érzékenyen érinti a céget, amikor egyébként is nagyon nehéz körülmények között van. Thierry Breton viszont leszögezte, hogy ez teljesen alaptalan, semmilyen kedvezményre nem számíthat a Huawei csak azért, mert most segít az adományaival.

Galéria megnyitása

Az EU szakembere azt is elmondta, hogy korábban az EU 56 tonnányi különböző eszközt, terméket biztosított Kína számára, amikor a járván ott a csúcson volt, szóval Kínának van miért hálásnak lennie, és most csak ezt hálálja meg az adományokkal. És azt is hozzátette, hogy az európai cégek, akiknek vannak kínai érdekeltségei, szintén próbáltak adományokkal segíteni, amit nem szabad elfelejteni.

Breton kiemelte, hogy minden segítséget örömmel kell venni most, hogy a vírus epicentruma Európában van, és nem azon kell gondolkodni, hogy miként tudjuk majd ezt a mostani adományt meghálálni.

Zárásul még azt is hozzátette Thierry Breton, hogy bár az Európai Bizottság munkáját jelentősen lassítja az, hogy nem tudnak a megszokott módon dolgozni, ettől még nem adja fel azt a tervét, hogy egy olyan technológia motort hozzon létre Európában, ami felveszi majd a versenyt például a Szilícium-völggyel.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap