Shop menü

A HOLLAND ASML KÍNÁRA SZABOTT FÉLVEZETŐIPARI GYÁRTÓESZKÖZÖKET KÉSZÍTHET

Az új eszközök megfelelnének az exportkorlátozásoknak, ugyanakkor lehetőséget biztosítanának arra is, hogy a hollandok tovább üzletelhessenek a kínaiakkal, természetesen a szabályok maximális betartása mellett.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
A holland ASML Kínára szabott félvezetőipari gyártóeszközöket készíthet

Az amerikai exportkorlátozások miatt a kínai félvezetőipari gyártók eléggé nehéz helyzetben vannak, már amennyiben modern gyártástechnológiák alkalmazása mellett szeretnének különböző chipeket gyártani, ugyanis nem nagyon maradt mozgásterük a „szankciók” miatt.

A jelenleg érvényben lévő szabályozás értelmében a kínai félvezetőipari gyártók nem juthatnak hozzá olyan félvezetőipari gyártóeszközökhöz, amelyek amerikai technológiákat használnak, amennyiben 14 nm-es vagy 16 nm-es csíkszélességnél fejlettebb nem-planáris tranzisztorok, 128 cellarétegnél többel rendelkező NAND Flash memóriachipek, vagy éppen 18 nm-nél fejlettebb gyártástechnológiával készülő DRAM lapkák termelésére alkalmasak. Minden olyan esetben, amikor a felsoroltakhoz képest modernebb gyártástechnológiák bevetését is lehetővé teszik a félvezetőipari gyártóeszközök, az adott vállalatnak exportlicencet kell igényelnie ahhoz, hogy a terméket kínai ügyfeleinek leszállíthassa.

Ez a korlátozás természetesen nemcsak a kínai félvezetőipart érinti kellemetlenül, hanem azokat a vállalatokat is, akik különböző félvezetőipari gyártóeszközöket szállítottak kínai partnereiknek, hiszen ezzel korlátozott az általuk megcélozható piac mérete is. A holland ASML, aki a legmodernebb félvezetőipari gyártóeszközöket szállítja manapság, természetesen szintén együttműködik a hatóságokkal, ennek megfelelően csak olyan eszközöket szállít kínai partnereinek, amelyek megfelelnek az exportkorlátozások követelményeinek. A vállalat a hírek szerint annak érdekében, hogy még több eszközt szállíthasson, egy módosított gyártóeszközt is készíthet, ami a TwinScan NXT:1980Di alapjaira épül.

Galéria megnyitása

A szóban forgó gyártóeszköz eredetileg a legkevésbé modern terméknek tekinthető az ASML kínálatában, legalábbis azok közül a termékek közül, amelyek gyártása még mindig zajlik. Ez az eszköz a maga 1,35-ös NA optikájával képes 38 nm alatti felbontásra is, ami elég a 7 nm-es osztályú, illetve akár az ennél fejlettebb csíkszélességek alkalmazására is. Ez az eszköz nem egy mai fejlesztés, gyakorlatilag már 7 éve a piacon van, viszont anno nagy jelentőséggel bírt, hiszen a TSMC ezzel a géppel végezte a 7 nm-es osztályú gyártástechnológiák fejlesztését.

Azzal, ha a szóban forgó gép képességeit visszafogják és gondoskodnak róla, hogy a minimálisan támogatott felbontás nem elég nagy ahhoz, hogy az exportkorlátozások hatálya alá eső csíkszélességek támogatása megoldott legyen a géppel, akkor a vállalat ezt a terméket szabadon szállíthatja a kínai partnereknek, akár az SMIC-nek is. Hogy van-e értelme régebbi csíkszélességek használatára alkalmas, DUV technológiával dolgozó eszközök Kínába történő exportjának? Van bizony, ugyanis az SMIC például még mindig a 28 nm-esnél régebbi gyártástechnológiákból termeli árbevételének oroszlánrészét, így a 28 nm-es és ez alatti csíkszélességek használatának támogatása mindenképpen kifizetődő lehet az ASML számára is, hiszen még egy ideig biztosan lesz kereslet az ehhez szükséges gyártóeszközökre.

Az efféle gépek iránti igény fokozódhat, amennyiben az exportszabályokat még tovább szigorítják, azaz logikus lépés lehet, ha erre előre felkészül a félvezetőipari gyártóeszközök piacának vezetője. Az ASML egyelőre hivatalosan nem készített limitált képességekkel rendelkező TwinScan NXT sorozatú gépet, és hírünk írásáig a felröppent pletykára sem reagáltak hivatalosan.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére