A Holdon építhet 4G LTE hálózatot a Nokia a NASA-val

4,4 milliárd forinttal finanszírozza a NASA a Nokia szakembereit a projekt végrehajtásában.

A Holdon építhet 4G LTE hálózatot a Nokia a NASA-val

A NASA az elmúlt időszakban összesen 370 millió dollárnyi összértékben kötött szerződéseket különböző fejlesztéseket tekintve privát vállalatokkal. És ezeknek a szerződéseknek a legtöbb esetben az a célja, hogy különböző fejlesztéseket segítsenek, amik révén 2028-ban létrejöhet az első holdbázis.

Az viszonylag megszokott dolog, hogy a NASA külső partnerekkel működik együtt, az utóbbi időben egyre többször kötött szerződéseket privát vállalatokkal. Viszont az már nem éppen szokványos, amire a Nokiával szerződött a Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal. A finnek az amerikai kormányzati ügynökséggel egy olyan megállapodást kötöttek, amelynek keretében vállalják, hogy biztosítják a 4G LTE hálózati infrastruktúrát olyan helyen, ahova ember még szinte alig tette a lábát: a Holdon.

Galéria megnyitása

A Nokia Bell Labs feladata lesz, hogy megalkossa a szomszédos égitest felületén az első 4G mobil kommunikációs rendszert. És ez kiemelkedő fontosságú lesz majd abban, hogy az Egyesült Államok visszatérhessen a Holdra, és ott valóban kialakíthassa az első holdbázist, ahogy azt tervezik.Az elsőre nagyon meghökkentőnek hangzó hír egyáltalán nem vicc, és ezt igazán jól mutatja, hogy a NASA csak erre a projektre 14,1 millió dollárt fordít.

Az, hogy a Nokia nyerte el ezt a megbízást, egyáltalán nem a véletlen műve. A finnek elképesztően sokat tettek már le az asztalra a kommunikációs hálózatok fejlesztésének a területén. Globálisan rengeteg területen biztosított a 4G LTE vagy akár már az 5G is a Nokia által (is) biztosított hálózati eszközök révén. A Földön már elképesztő mennyiségű tapasztalatot gyűjtött a Nokia, és az iparág egyik legjobb fejlesztői gárdáját foglalkoztatja.

Persze a Hold meghódítása a Nokiának sem lesz sétagalopp hálózati megoldások szempontjából, hiszen olyan környezeti körülményekhez kell fejleszteni, amihez még sosem volt szerencséje. Az általa létrehozott 4G LTE hálózatnak az lesz a feladata, hogy biztosítsa a jó minőségű összeköttetést a Holdra leszálló űrhajók, a holdbázis(ok), űrhajósok és a holdjárók között, amik a felszínt fogják vizsgálni, illetve a közlekedési célokat látják majd el. Ezen keresztül futnak majd a navigációs alkalmazások, és az olyan adatkapcsolatok, amelyek például a valós idejű képküldést biztosítják.

Galéria megnyitása

„A kommunikációs rendszer kiterjed majd az űrhajókra is. A NASA finanszírozásával a Nokia megvizsgálja, hogyan lehetne megváltoztatni a földi technológiát úgy, hogy a Holdon uralkodó környezethez igazodjon és megbízható, nagy sebességű kommunikáció támogatásról gondoskodjon.” – számolt be róla a Reuter.

A NASA számára nagyon fontos az, hogy minden egyes dolog, amit felhasznál a Hold meghódításához, kifogástalan megbízhatósággal szolgáljon. És a Nokia számára itt már éppen ez fogja a kihívást jelenteni, nem pedig a megfelelő sávszélesség és lefedettség elérése. A holdbázishoz kapcsolódó, felszíni 4G LTE hálózatnak bombabiztosan kell üzemelnie, mert hiszen bármilyen kiesés nagyon súlyos következményekkel járhat. Vélhetően ezért is nem került szóba az 5G, azzal ugyanis nem lehetne elérni olyan megbízhatóságot, mint a már jól ismert és bevált 4G LTE technológiával.

A NASA a holdbázis létrehozásában olyan más vállalatokkal is szerződést kötött, mint például a SpaceX, akivel már egyébként is hosszú ideje dolgozik együtt, valamint a United Launch Alliance rakétagyártó. Szóval a Nokia egy igencsak izgalmas felfedezésből veheti majd ki a részét sok más kiváló vállalattal együtt. És, ha minden jól megy, akkor még ebben az évtizedben „belakhatjuk” a Holdat.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap