A Hewlett Packard Enterprise tulajdonába kerülhet a Cray

A HPE a szuperszámítógép-fürtök szegmensének legkomolyabb képviselőjét szeretné bekebelezni.

A Hewlett Packard Enterprise tulajdonába kerülhet a Cray

A HP üzleti részlege, a Hewlett Packard Enterprise igen komoly felvásárlásra készül, a kiszemelt célpont pedig nem más, mint a szuperszámítógép-fürtök szegmensében úttörőnek számító Cray. Az 1987-ben alapított Cray óriási szerepet játszott abban, hogy a szuperszámítógép-fürtök ma ott tartanak ahol, ugyanis egy igencsak meghatározó, piacvezető cégről van szó, amely most is több vasat tart a tűzben.

Galéria megnyitása Az AMD-s Frontier szuperszámítógép-fürt Galéria megnyitása Az Intel érkező Xe dGPU-it (is) használó Aurora Egyrészt segédkeznek a 2021-re elkészülő, Intel alapokon nyugvó Aurora szuperszámítógép-fürt építésében, másrészt az Amerikai Egyesült Államok eddigi leggyorsabb és legnagyobb szuperszámítógép-fürtjét is ők építik, ami az amerikai energiaügyi hivatal megbízásából készül és az Oak Ridge National Laboratory területén kap helyet. Utóbbi egy rendkívül érdekes rendszer, ugyanis várhatóan 1,5 EXCAFLOP/s-os számítási teljesítményével és összesen 600 millió dolláros bekerülési költségével mind teljesítményben, mind pedig árban rekorder lesz. Ennél a rendszernél ráadásul a Cray adja a rendszerek, illetve a GPU-k összekötésére használható Slingshot interconnectet, ami 200 Gb/s-os adatátviteli sávszélességet biztosít a rendszer számára, valamint arra is lehetőséget ad, hogy az egyes GPU-k hozzáférjenek „társaik” memóriájához, ami a hatékonyság szempontjából igen fontos. Ezzel együtt a Sasha rendszer-architektúra is komoly jelentőséggel bír, ami ugyancsak szerves részét képezi majd a Frontier névre keresztelt AMD-s szuperszámítógép-fürtnek.

A fent említett projektek, illetve a Cray összes szellemi tulajdona a HPE ölében landolhat, amennyiben a hatóságok rábólintanak az akvizícióba. Ennek keretén belül 1,3 milliárd dollárnyi pénzösszeg cserélhet gazdát, azaz a HPE 17%-kal többet fizet majd, mint amennyi a szándéknyilatkozat aláírásakor a részvények aktuális ára volt, azaz 35 dolláros árfolyamon számolták ki az értékesítési árat. Ezzel a lépéssel a HPE már a második szuperszámítógép-fürt gyártót vásárolhatja fel, ugyanis 2016 folyamán már bekebelezte a Silicon Graphics-ot, amelyért 275 millió dollárt, azaz részvényenként 7,75 dollárt fizetett.

A HPE a Cray felvásárlásával előrébb léphet a szuperszámítógép-fürtök TOP500-as listáján, ahol most a Cray mögött helyezkedik el, de ennél sokkal fontosabb az a szellemi tulajdon, illetve tudásbázis, amely a felvásárlásnak köszönhetően a cég birtokába kerül. Ezen keresztül a HPE meglévő technológiái is fejlődhetnek, így például a HPE GreenLake platformja is.

A Cray bekebelezésével végződő akvizíciós folyamat várhatóan a 2020-as pénzügyi év folyamán záródhat le, de hogy pontosan mikor, arról nem beszéltek a felek.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap