A GPU-Z leleplezi a hamisított Nvidia videokártyákat

A szoftver legújabb kiadása segít abban, hogy kiderítsük, használtan vásárolt videokártyánk valódi-e vagy sem.

A GPU-Z leleplezi a hamisított Nvidia videokártyákat

A GPU-Z alkalmazás a napokban frissült, ami alapjában véve nem lenne érdekesség, ám a hasznos kis segédprogram egy fontos újítással gazdagodott, így képes megmondani, hamis videokártya lapul-e az adott konfigurációban.

Galéria megnyitása Gyanús, ha a Pascal sorozatú GeForce GTX 1050 Ti fedélzetén egy Fermi sorozatú GPU lapul... Hogy mégis miként kerülhetnének forgalomba hamis videokártyák? Néhány hónappal ezelőtt, amikor óriási üzletnek tűnt a kriptovaluta-bányászat, a videokártyákat raklapszámra vásárolták fel, így a piacon kisebb-nagyobb hiány alakult ki bizonyos modellekből. Szemfüles csalók azonban rájöttek, hogy bizonyos virtuális piactereken némi bevételt szerezhetnek hamisított videokártyák eladásából: modern videokártya dobozába rejtettek egy régi hardvert, a BIOS-t pedig módosították, hogy az ígért videokártya nevét mutassa.

Ez a megtévesztés a kevésbé tájékozott átlagfelhasználók megtévesztésére mindenképpen alkalmas, hiszen ők nincsenek tisztában azzal, egy adott videokártyán milyen GPU-nak kéne lennie – maximum a teljesítménytesztek eredményeit látva kezdhetnek gyanakodni. Az ügy jellemzően az Nvidia videokártyáit érintette, az azonban egyelőre nem derült ki, hogy pontosan mennyi hamis videokártya került forgalomba, és ezzel nagyjából hány gyanútlan vásárlót károsítottak meg.

A TechPowerUp fejlesztésében készülő GPU-Z alkalmazás mostantól képes figyelmeztetni a felhasználót, ha hamisított videokártya lapul a rendszerében. Ekkor ugyanis a GPU-Z alkalmazás elindítása után a videokártya neve elé a „Fake”, vagyis „Hamis” jelzés kerül, a gyártó logója helyett pedig egy sárga háromszögbe illesztett fekete felkiáltójel jelenik meg, ami a figyelem felhívását segíti.

Az új alkalmazás a G84, G86, G92, G94, G96, GT215, GT216, GT218, GF108, GF106, GF114, GF116, GF119 és GK106 alapú hamisítványok felismerésében segít. A GPU-Z legfrissebb kiadása innen tölthető le.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap