Shop menü

A GOOGLE SAJÁT ARM ALAPÚ SZERVERPROCESSZORAI SOKKAL GYORSABBAK, MINT X86-OS ÉS ARM ALAPÚ RIVÁLISAIK

Az új processzorokkal hatékonyan kiválthatóak az eddig alkalmazott központi egységek, amelyekhez képest nemcsak nagyobb teljesítményt, de sokkal jobb energiahatékonyságot is kínálnak az újdonságok.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
A Google saját ARM alapú szerverprocesszorai sokkal gyorsabbak, mint x86-os és ARM alapú riválisaik

A Google műhelyében már egy ideje folyik a saját fejlesztésű szerverprocesszorokkal kapcsolatos munka, nemrégiben azonban sikerült elérni egy komoly mérföldkőhöz, ugyanis hivatalosan is bejelentették, az Axion sorozatú processzorok elkészültek, ráadásul mind a rivális x86 alapú, mind pedig a rivális ARM alapú szerverprocesszorokhoz képest gyorsabbnak minősülnek.

A vállalat célja az újdonságokkal az, hogy fokozatosan egyre több szolgáltatása alá integrálják őket, hiszen nemcsak teljesítmény, de energiahatékonyság terén is előrelépésnek minősülnek a jelenlegi kínálatban. Ezek a processzorok elsősorban az adatközpontokban kaphatnak helyet, ahol általános számítási feladatokkal kell megbirkózniuk. A belsős mérések alapján az Axion processzorok akár 50%-kal gyorsabbak, mint x86 alapú társaik, ezzel egy időben pedig 60%-kal jobb energiahatékonyság mellett is üzemelnek, igaz, azt a vállalat illetékesei „elfelejtették” közölni, pontosan mely processzorokkal hasonlították össze a friss fejlesztést. Természetesen az ARM alapú processzorok sem maradhattak ki az összehasonlításból, a belsős mérések itt 30%-os teljesítményelőnyről árulkodnak a rivális ARM modellekhez képest, igaz, azt egyelőre ebben az esetben sem árulták el, pontosan mely processzorok képezték az összehasonlítás alapját.

Az Axion processzorok pontos felépítését ugyancsak titkolja a gyártó, így nem derült ki, pontosan hány processzormag áll rendelkezésre, valamint az sem világos, hányféle modell készült. Annyi biztos, hogy a processzormagok Neoverse V2 alapokon nyugszanak, vagyis az ARM v9 utasításkészlet-architektúra (ISA) köré épülnek. A fotó alapján a processzorok mellé dual-rank felépítésű DDR5-ös memóriamodulok kapcsolódhatnak, a memória-alrendszer pontos teljesítményét azonban nem részletezték.

Galéria megnyitása

Óriási előny, hogy az Axion processzorok mellé a Titanium platform vezérlői társulnak, amelyek segítenek levenni az egyes feladatokkal kapcsolatos terheket a processzormagok válláról, legyen szó a hálózati forgalomról, a biztonsággal kapcsolatos funkciókról, vagy éppen az adattárolókat kiszolgáló I/O részlegről. Ezek a célhardverek, amelyek kifejezetten egy-egy adott terület feladatainak gyorsítását végzik, jelentős előnyt képviselnek, hiszen segítenek tehermentesíteni a processzort, ami így még nagyobb teljesítményt biztosíthat a különböző alkalmazások és munkafolyamatok alatt, ehhez pedig a TDP keretet sem kell növelni.

Az új processzorok érkezése tényleg kifejezetten komoly mérföldkő a Google háza táján, hiszen immár a processzor-részleg is a Google infrastruktúrájához optimalizálva, a lehető legjobb energiahatékonyságot és teljesítményt biztosítva dolgozhat. Az új processzorok egyre több és több szolgáltatás mögött juthatnak szerephez, például a BigTable, a Blobstore, a Google Earth Engine, a YouTube, a BigQuery, a Spanner és a Pub/Sub is profitálhat belőlük.

Az Axion processzorok érkezése egy több éve tartó folyamat egyik állomása, amelynek keretén belül korábban több generációnyi Tensor Processing Unit (TPU), illetve saját fejlesztésű videó kódoló egység (VCU) is készült, most pedig a CPU részleg is saját fejlesztésű lapkákra állhat át. Ezzel a lépéssel a Google egyre inkább függetlenedhet az x86 alapú szerverprocesszoroktól, igaz, még egy ideig azokra is szükség lesz bizonyos feladatokhoz, de kétségkívül egyre kevésbé igényli majd őket a vállalat. Ez persze mind az Intel, mind pedig az AMD számára probléma lehet hosszabb távon, hiszen csökken a megcélozható piac mérete, de ez már egy másik történet.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére