Shop menü

A GOOGLE FOLYAMATOSAN CSEPEGTETI AZ MI FUNKCIÓKAT A SZOLGÁLTATÁSAIBA

A Google Térkép, a Fordító vagy éppen a Kereső is folyamatosan kap olyan fejlesztéseket, ami mögött mesterséges intelligencia rejlik.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
A Google folyamatosan csepegteti az MI funkciókat a szolgáltatásaiba

Az elmúlt hónapokban a ChatGPT és az OpenAI folyamatosan rivaldafényben volt a mesterséges intelligencia fejlettsége és sokoldalúsága miatt, és sokan a Google-től várják azt, hogy egy még jobb megoldást húzzon elő a kalapból. A vállalat tartott egy nagy bemutatót, amin megvillantotta a saját ChatGPT riválisát is, a Bardot, de inkább a kisebb, ám a szolgáltatásait előre mozdító fejlesztésekre fókuszált.

Galéria megnyitása

A Google már évek óta használ gépi tanulást és mesterséges intelligenciát a szolgáltatásai mögött, csak azok nem olyan látványosak, szórakoztatóak, mint a ChatGPT. Ettől függetlenül emberek százmillióinak teszik egyszerűbbé az életét napi szinten. Kiemelte a vállalat, hogy például a vizuális keresés folyamatosan tör előre, és ezt egyre többféle módon integrálja a szolgáltatásaiban. Ez a gépi tanuláson alapuló funkció a Google Lens, a Google Térkép és már a Google Fordító esetében is jelen van.

A Google Lensszel az emberek megtalálhatnak számukra érdekes tárgyakat az interneten, és össze lehet ezt kötni például a vásárlással is, akár rögtön a Google saját Shopping felületén keresztül. A Google Fordítónál ugyebár ennek köszönhetően tud megfelelően üzemelni a kamera képét használó fordító, így amikor a felhasználó egy idegen országba utazik, akkor akár a cirill betűs szövegeket is könnyen le tudja fordítani. A Térképnél pedig az Utcaképről származó információkat tudja a rendszer összefésülni a Térkép adataival, ezáltal még immerzívebb navigációs élményben lehet része az embereknek.

A Google Assistant szolgáltatás is változni fog, hatékonyabban működik majd együtt a Google Lens szolgáltatással. Ha például az ember néz egy videót a mobilján, akkor egy pillanatban szólhat az Assistantnek, és kérheti, hogy indítson egy keresést arra a tartalomra, ami éppen a képernyőn van, és itt a Lens átveszi a pályát, és felderíti a kijelző tartalmát, majd indít egy megfelelő keresést.

Elmondta a Google, hogy indul globálisan a vegyes keresési lehetőség, ami azt jelenti, hogy fel lehet majd tölteni egy képet vagy használható lesz a Google Lens is, és a felvétel mellé lehet majd extra keresési paramétereket bevinni szöveges alapon. Szóval, amikor az ember meglát egy sála, lefotózza, de a színe pont nem tetszik neki, akkor megadhatja a képkeresés mellé, hogy ezt keresi, de zöldben, és akkor hasonló, de zöld sálat fog keresni a rendszer.

Korábban a Google bejelentette a Térképnél az Immersive View funkciót, ami a 3D nézetet kombinálja a nagyobb városokban az összes többi rendelkezésre álló Térkép adattal. Ezt most élesítette a vállalat a világ öt nagyvároságban, Tokióban, Londonban, Los Angelesben, San Franciscóban és New Yorkban. Itt az időjárás és a forgalmi adat is meg fog jelenni az izgalmas új térképnézetben. Azt is megtudtuk, hogy a következő körben Amsterdam, Dublin, Velence és Firenze támogatása kerülhet be, de más nagyvárosok esetén is dolgozik ezen a Google.

Galéria megnyitása

A Térkép a villanyautósok számára egy új útvonaltervezőt nyújt majd, ami minden eddiginél hatékonyabban tudja majd megtervezni az utazásokat a töltést is figyelembe véve, például jobban tud majd számolni a töltési pontokon elérhető teljesítménnyel és a várható költségekkel. A navigálás pedig megjelenhet majd valós időben a lezárt képernyőn is, így akinek a kezébe adják a készüléket azért, hogy segítsen, mikor merre kell menni, nem fog hozzáférni érzékeny adatokhoz, de pontosan tudja majd, hogy mikor és hol kell lefordulni, és hogy mennyi idő múlva éri el a célját az ember.

A vegyes keresés is fejlődni fog, és a jövőben már a Térkép adatokat is be lehet majd vonni, és az intelligens keresés megmutathatja a közelben levő ruhaboltokat, ahol lehet kapni sálat a kívánt színben – ha a fenti példánál maradunk. Ez először az Egyesült Államokan fog menni. Jön az Indoor Live View is, ami pedig a különböző, előre feltérképezett boltokon belül is képes lesz biztosítani kiterjesztett valóság alapon a navigációt. Ennek köszönhetően az emberek könnyen eligazodhatnak például egy reptéren, vasútállomáson, bevásárlóközpontban.

Galéria megnyitása

A Google Fordítónál pedig a rendszer már képes lesz arra, hogy alternatív fordításokat mutasson a kontextushoz igazodva, vagy legalábbis megpróbálva azt. Hiszen minden nyelvnél vannak rokonértelmű szavak vagy átvitt értelemben használt kifejezések. A gépi tanulással próbál majd hatékonyabban rájönni arra, hogy mikor, mire kell vajon gondolni. És a Fordító egy új dizájnt is kap majd, ami az Android esetében már terjed, az iOS-t viszont csak a következő hetekben fogja elérni.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére