A Google Assistant mostantól felolvashatja az internetet

Új funkcióval bővült a digitális asszisztens, aminek a látássérültek különösen örülhetnek majd.

A Google Assistant mostantól felolvashatja az internetet

A Google folyamatosan azon van, hogy a Google Assistant szolgáltatást magasabb szintre emelje, és ezúttal azzal az újdonsággal rukkolt elő, hogy kiterjesztette a felolvasási funkcióját az asszisztensnek. Ez a fejlesztés egyszerre érdekes kényelmi és a felhasználókat segítő szempontból is.

Kiemelte a Google, hogy az Assistant újítását az ihlette, hogy a felhasználók manapság már az elsődleges tartalomfogyasztó eszközként tekintenek a mobiljukra, éppen ezért rengeteget olvasnak a kicsi kijelzőkön. Olvasnak a buszon ülve, olvasnak az utcán sétálva, olvasnak a toaletten ülve, és olvasnak az ebédlőasztalnál is. Sokszor azonban jobb lenne, ha nem a telefonjuk képernyőjét néznék, például biztonságosabban közlekedhetnének, ha inkább hallgatnák a tartalmakat, miközben a környezetüket figyelik. És ott vannak még azok, akik valamilyen látószervi megbetegedéssel küzdenek, ezért nehézségeket okoz számukra az olvasás.

Galéria megnyitása

Ezeket figyelembe véve a Google úgy látta, hogy nagy szükség van a „Read it” funkció további fejlesztésére, és ennek eredményeként már sokkal szélesebb körben lehet ezt igénybe venni. A böngészőben bármilyen szöveget fel lehet majd olvastatni minden támogatott nyelven egyetlen hangutasítás kiadását követően.

Az Android rendszerű készülékeknek annyit kell parancsba adni a böngészés közben, hogy „Hey Google, Read it” vagy Hey Google, Read this page”. Az Assistant a hosszabb cikkeket is végig fel fogja olvasni, és a lapozást is meg tudja oldani. A kiemelt részleteket pedig képes lesz hangosabban hangsúlyozni.

A felolvasás sebességét is megválaszthatja majd a felhasználó a funkciónál, sőt mi több, ha van több hang az adott nyelv esetében, akkor annak sem lesz akadálya, hogy azt is az igényei szerint állítsa be. Megfelelően konfigurálva a felolvasott szövegeket kellemes is lesz hallgatni, nem csupán kényelmes. A felolvasások indításakor azonnal lehet azt látni, hogy mennyire lesz hosszú a felolvasás. Az idővonalon és a megfelelő gombokkal lehet tekerni is, bármilyen irányba.

Galéria megnyitása

A Google Assistant ráadásul nemcsak arra képes, hogy felolvasson valamit, hanem arra is, hogy eleve lefordítva olvassa fel az adott tartalmat. A „Read it” funkció és a Fordító együttműködésével az okostelefonok képesek 42 különböző nyelven, valós idejű fordítást követően felolvasni weboldalakat.

Nagyon sok energiát fektet abba a Google, hogy az Assistant a lehető legtermészetesebben tudjon beszélni, és a „Read it” funkciónak a használata során ez különösen érdekes lesz. Hiszen amennyiben nem kellemes a rendszer hangja, akkor bizony hamar fárasztóvá válhat a hallgatása. A vállalat minden megtesz azért, hogy a felolvasás a lehető legjobb ritmusban történjen, akár megfelelő hangsúlyozás mellett.

A Google kiemelte, hogy ezt az újítást minden egyéb energia befektetése nélkül lehet majd használni a weboldalakon, szóval a lapok üzemeltetőinek semmit nem kell tenniük, hogy az Assistant újdonsága megfelelően tudja tenni a dolgát. Az appok fejlesztői pedig az Actions on Google kihasználásával beépíthetik a felolvasási lehetőséget az alkalmazásaikba is.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap