A Facebook ismét durván megsértette a felhasználók privát szféráját

A hangüzeneteket kiadta mások számára, akiknek az volt a feladata, hogy mindenről átiratot készítsenek.

A Facebook ismét durván megsértette a felhasználók privát szféráját

A Facebook gyakorlatilag folyamatosan képes olyan botrányokba keveredni, amikor a magánélet védelmét súlyosan sérti. Ráadásul a vállalat változatos módokon tudja a felhasználókkal kapcsolatos információkat, adatokat illetéktelenek kezébe eljuttatni. Ezúttal szándékosan adta ki a cég a Messengeren elküldött hangüzeneteket.

A Bloomberg feltáró riportjából derült ki, hogy a Facebook meglehetősen lazán kezelte a Messengeren továbbított hangüzeneteket. Ezeket nemcsak, hogy meghallgathatta bizonyos körülmények között, hanem bizonyítottan ki is adta harmadik fél számára. Alvállalkozók szerezhettek hozzáférést a felhasználók privát üzeneteihez. A lapnak nyilatkozó cég elárulta, hogy a Facebook busásan megfizette a munkáját, és csak annyit kellett ezért tenni, hogy az üzeneteknek elkészítette a pontos átiratát a dolgozói közreműködésével.

Az alvállalkozó munkavállalói elmondták, hogy minden szavát hallhatták a felhasználóknak, tisztában lehettek azzal, hogy miről társalognak. Azt viszont semmilyen esetben sem tudták, hogy pontosan milyen személyhez kapcsolódnak az üzenetek, szerencsére ennyire már nem volt közlékeny a Facebook. Persze amennyiben nevek, címek vagy más konkrét adatok elhangoztak az üzenetekben, akkor akár be is azonosíthatták volna az átiratokat készítő dolgozók az üzenetek küldőit – de ezt már csak mellékesen jegyezzük meg. Az elmondottak alapján sok esetben érzékeny témákat is érintettek az üzenetek, és gyakran vulgáris szövegeket kellett „papírra” vetnie a dolgozóknak. Az átiratokat készítő céggel szemben a Facebook nem volt túlzottan beszédes, nem nyújtott tájékoztatást arról, hogy miért van szükség a hanganyagok szöveges formában rögzítésére.

Galéria megnyitása

A Facebook az ügy kapcsán elmondta, hogy az Apple-höz és a Google-höz hasonlóan mostanra felfüggesztette ezt a tevékenységét, nem oszt meg hanganyagokat emberekkel. A jövőben már nem fog átiratokat készíteni a Messengeren keresztül elküldött hangüzentekből. Szóval elvileg teljesen felhagy azzal, hogy hús-vér dolgozókkal elemeztesse az érzékeny privát információkat.

Érdekesség, hogy Mark Zuckerberg korábban az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusa előtt tagadta, hogy a vállalata hangfelvételeket gyűjtene a felhasználóktól azzal a céllal, hogy a hirdetésekhez információt szerezzen, vagy segítse rendezni a hírfolyamon megjelenő tartalmakat. Zuckerberg konspirációs elméletnek nevezte a felvetést, amikor a szenátorok kérdésére erről beszélt. És elvileg tényleg nem erről volt szó, hanem azért kellett az üzeneteket legépelni, hogy képesek legyenek ellenőrizni, hogy a Facebook által fejlesztett mesterséges intelligencia megfelelően értelmezte-e az elhangzottakat. Persze rögtön felmerül a kérdés, hogy milyen okból akarja tudni a cég, hogy miről beszélgetnek a felhasználók? Az átiratok éppen lehet, hogy nem a hirdetések és a hírfolyam optimalizálása számára voltak szükségesek, de a mesterséges intelligencia elemzése talán már éppen ezt a célt szolgálja. Ilyenkor nyilván az emberek nem hallják mások beszélgetését, de a fejlett MI mindent elemez, és ezeket az adatokat fel is használja valamilyen céllal.

Galéria megnyitása

A vállalat egyébként csak azoknak az üzeneteit adta ki, akik ezt jóváhagyták, és engedélyezték a számára a Messengerben. Viszont a felhasználók valószínűleg a legtöbb esetben úgy fogadták el ezt, és adtak zöld utat a Facebooknak, hogy nem tájékozódtak alaposan. Szóval a legtöbben valószínűleg nem voltak tisztában azzal, hogy a vállalat ilyesmit megtehet az általuk elküldött hangfelvételekkel. A cég 2015 óta hallgathatta le ilyenformán a hangüzeneteket.

A Facebook tényleg sorra keveredik adatvédelmi problémákba, szóval nem lennénk meglepve, ha rövidesen újabb ügy kerülne a felszínre. Szinte már csak az a kérdés, hogy a következő körben milyen jellegű ügyről lesz szó. A vállalat részvényei minimálisan inogtak csak meg az riport hatására, de ha ennek vonzataként a cég később büntetést kapna, azt már valószínűleg jobban megérezné.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap