A dráguló ritkaföldfémek miatt rengeteg termék ára emelkedhet

Velük együtt a réz és az alumínium ára is emelkedett az elmúlt időszakban.

A dráguló ritkaföldfémek miatt rengeteg termék ára emelkedhet

A chiphiány jelenleg is negatív hatásokat fejt ki a különböző iparágakra, ugyanis ennek hatására emelkedtek a chipek és vezérlők árai, nem túl optimális elérhetőségük pedig az egyes vállalatok előzetes üzleti terveit is alaposan keresztülhúzza. Az elmúlt időszakban a félvezetőipari bérgyártók is árakat emeltek, így a lapkákat többe kerül majd legyártani, ami a chipek további drágulásához vezet, ezt pedig a kiskereskedelmi árakban is érezni lehet az elkövetkező hónapok folyamán.

Van viszont a háttérben egy másik kellemetlenség is, amely miatt további drágulásokra lehet felkészülni, ez pedig az a tény, hogy a ritkaföldfémek árai igen komoly mértékben emelkedtek a tavalyi évben tapasztalt szintekhez képest.

A Nikkei beszámolója szerint a legnagyobb mértékben a lítium-karbonát drágult, ami az előző évhez képest jelenleg éppen 150%-kal kerül többe. Ezt az anyagot többnyire akkumulátorok gyártásához használják. A második legnagyobb drágulást a holmium-oxid produkálta, amelynek ára 109,4%-kal emelkedett az elmúlt időszakban. Fő felhasználási területe a mágnesek, illetve az érzékelők szegmense. A chipek és különböző elektronikai komponensek rögzítésére használt ón, ami a forraszanyagok alapját adja, szintén óriási mértékben, mintegy 81,8%-kal drágult, ez pedig idővel jelentkezni fog a nyomtatott áramköri lapot használó eszközök árában.

Galéria megnyitása

Kisebb mértékben, de azért jelentősen emelkedett az ára a neodímium, illetve a praseodímium ötvözetnek is, ezek ugyanis most 73,7%-kal magasabb összegért érhetőek el, mint tavaly. Az említett ritkaföldfémeket főként hangszórókban, elektromos motorokban, szélturbinákban, precíziós irányított lőszerekben, illetve akkumulátorokban is használják, azaz drágulásuk elég sok területen jelentkezhet.

Szerepel még a listán a terbium-oxid is, ami 60,4%-os drágulást produkált. Ezt a drágulást a LED-ek, a különböző kijelzők, a magas hőmérsékletű üzemanyagcellák, a lézerek és a szonár-rendszerek szegmensében lehet majd érezni. 51,5%-kal emelkedett a kobalt ára is, ami egyebek mellett a fejlett chipek termelésében, az orvosi és hadiipari termékekben, valamint az űrhajózásban is használatos, de az akkumulátoriparnak is szüksége van rá.

Ugyan nem ritkaföldfémek, de a réz és az alumínium drágulásáról is érdemes említést tenni. Az alumínium, ami különböző alkatrészek és házak gyártására használatos, 55,4%-os áremelkedésen esett át a tavalyi állapothoz képest. A réz ennél kisebb mértékben, de érezhetően, 37,3%-kal lett drágább. Utóbbi gyakorlatilag az elektronikai alkatrészek többségében, mechanikai alkatrészekben, illetve vezetékekben is használják.

A fentieket alapján az alapanyagok drágulása érezhető áremelkedést hozhat a különböző eszközök szegmensében, az azonban egyelőre rejtély, folytatódik-e a tendencia, és ha igen, meddig tart. Sok eszközben a felsorolt anyagokból egyszerre több is jelen van, így a termékek árának valamilyen szintű emelkedése szinte elkerülhetetlen. Ehhez jönnek hozzá a chiphiány okozta áremelkedések, valamint a drágább chipgyártásból adódó költségnövekedések is.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap