Core i9-9900k tesztek miatt támadják az Intel megbízott tesztelőit

Az Intel a Principled Technologies szakembereitől rendelte a tesztet, a végeredmény azonban sajnos eléggé kritizálható lett.

Core i9-9900k tesztek miatt támadják az Intel megbízott tesztelőit

Az Intel kilencedik generációs Core sorozatú processzorai a napokban hivatalosan is bemutatkoztak, ám kereskedelmi forgalomban majd csak október 19-én teszik tiszteletüket, így a róluk készített első független tesztek is majd csak ezen a napon jelenhetnek meg. Előzetes eredmények persze már vannak, ám ezek gyártói megrendelésre készültek, így általában fenntartásokkal illik őket kezelni, hiszen rendszerint azokat a helyzeteket szokták kiemelni, amelyek a lehető legjobb képet festik az adott termékről – tisztelet a kivételnek.

Az új Intel processzorok közül a csúcsmodellt, a Core i9-9900K-t már tesztelték is a Principled Technologies munkatársai, akiket az Intel bízott meg a feladat elvégzésével, így most már lehet némi tippünk azzal kapcsolatban, mit tud az új processzor az AMD RYZEN 7 2700X modelljével szemben (a 8 mag stimmel, de egy 300 dolláros processzor versenyez így egy 500 dollárossal).

A teljes tesztről készült pfd itt található.

A Principled Technologies néhány teszteredménye

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

Az eredmények vizsgálatakor több érdekességre is bukkanhatunk. A tesztelők a jelek szerint nem figyeltek oda néhány apróságra, amelyek miatt torzultak az eredmények, így az AMD processzora az elvárhatónál alacsonyabb teljesítményt mutatott. Az egyik különbség, hogy míg az Intel processzor egy Noctua NH-U14S típusú hűtőt kapott, addig a RYZEN 7 2700X a gyári Wraith Prism hűtőre támaszkodott. Ennek oka, hogy az Intel processzorhoz gyárilag nem jár hűtés, az AMD processzor mellé csomagolt hűtő pedig szerintük megfelelő teljesítményt nyújt, legalábbis mivel az AMD ezt állította, így a gyári egység alkalmazása mellett döntöttek. A kritikusok szerint ezzel sérült az az alapelv, amelynek értelmében minden processzort egyenlő esélyekkel és a lehetőségekhez mérten egyforma „körítéssel” érdemes tesztelni. Egy jobb teljesítményű hűtés segít a boost órajelek stabilabb, hosszabb idejű tartásában, ez pedig a végső teljesítményt is befolyásolja.

A másik érdekesség a memória-alrendszert érinti. Minden tesztrendszerben 4 x 16 GB-nyi DDR4-3200 MHz-es Corsair Vengeance memóriamodult használtak, amelyet az Intel tesztrendszernél helyesen 2666 MHz-en, az AMD tesztrendszernél pedig DDR4-2933 MHz-en használtak. Igen ám, de míg az Intel tesztrendszernél az XMP profil alacsony memória-időzítéseit vetették be, addig az AMD rendszernél alapértelmezetten hagyták az időzítéseket, vagyis ezeket a rendszer állította be, maximális stabilitásra törekedve, ami a memória-alrendszer gyengébb teljesítményét eredményezte. Az AMD-s rendszernél a négy darab kétoldalas memóriamodul alkalmazása és a memória-időzítések alapértelmezett beállítása hátrányt eredményezett.

Galéria megnyitása
A 8-ból csak 4 processzormag aktív...

Ezeknél egy fokkal súlyosabb probléma, hogy a tesztelők az AMD RYZEN Threadripper processzorokhoz készített Game Mode opciót is bekapcsolták, ami az említett processzoroknál segít a memória-késleltetés javításában, hiszen egy CCX tömböt letilt, így a másik CCX tömb közvetlenül, alacsonyabb késleltetéssel fér hozzá a rendszermemóriához. A funkció az asztali RYZEN processzoroknál is működik és pontosan ugyanazt teszi, mint amit említettünk: az egyik CCX-et letiltja, így a 8 maggal és 16 szállal rendelkező RYZEN 7 2700X valójában 4 maggal és 8 szállal dolgozott a játéktesztek alatt. Mivel a játékok többsége úgysem használ négy magnál többet, ez alapvetően nem minden esetben jelent problémát, ám a mérések azt mutatják, egyenlő feltételek mellett azért nem annyira rossz az a RYZEN 7 2700X, mint ahogy azt a Principled Technologies eredeti tesztje állítja. Hogy a teszt figyelmetlenség miatt lett-e olyan, amilyen, vagy eleve rosszabb színben akarták-e feltűntetni a konkurenciát, az egyelőre egy nyitott kérdés.

A Hardware Unboxed azonos memória-időzítésekkel készített tesztjei, Game Mode nélkül

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

A Hardware Unboxed munkatársai három játékot újra leteszteltek, de itt már egyforma memória-időzítést használtak mind az AMD, mind pedig az Intel platformok esetében, és a Game Mode opciót sem kapcsolták be. A memóriafoglalatokban csak két modul lapult, amelyek XMP profil szerinti időzítéseket használtak, de a hivatalos gyári órajeleken működtek (Intel: 2666 MHz; AMD: 2933 MHz). Ahogy az látható, bizonyos esetekben jelentősen jobban teljesített az AMD RYZEN 7 2700X, mint a Principled Technologies méréseiben, a FarCry 5 azonban nem sokat profitált az egyenlőbb körülményekből. Ezekben a tesztekben a Core i9-9900K nem szerepel, az NDA szerződés miatt nem is szerepelhet.

Az biztos, hogy a Principled Technologies szakemberei újramérik a különböző eredményeket, és ehhez a Game Mode-ot sem kapcsolják be többé. Arról nem esett szó, hogy hűtés és memória-alrendszer terén is törekszenek-e az esélyegyenlőségre, de ez rövidesen kiderül. Ahogy megjelennek a frissített tesztek, természetesen beszámolunk róluk.

Egyes kritikák a tesztelők által használt 1920 x 1080 pixeles felbontást is felrótták hibaként, hiszen a potenciális vásárlók többsége ennél nagyobb felbontás mellett játszik majd, ám ezt a gyakorlatot azért nem lehet feltétlenül hibának tekinteni. Alacsonyabb felbontás esetén ugyanis elkerülhető a GPU limit kialakulása, vagyis a processzorok közötti teljesítménykülönbség jobban kirajzolódik.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap