A Chrome 76 inkognitó módját már nem lehet majd kijátszani

Egyes weboldal-üzemeltetők a FileSystem API hiányából tudhatták, hogy inkognitó módban van az adott Chrome felhasználó, ám ennek július 30-tól vége.

A Chrome 76 inkognitó módját már nem lehet majd kijátszani

A Google Chrome fejlesztőcsapata egy fontos lépést eszközöl az elkövetkező napokban, ugyanis kivezetik a FileSystem API támogatását, ami közel egy évtizede van jelen a Chrome-ban. Ez az API gyakorlatilag arra való, hogy segítségével a különböző Chrome alkalmazások és bővítmények helyben, a PC-n tárolhassák különböző adataikat. A FileSystem API igazából régóta IETF tervezet formájában érhető el, sosem véglegesítették, valamint a W3C konzorcium sem kezdte alkalmazni, így a Chrome egyedüli webböngészőként használta ezt a technológiát. A riválisok, mint például a Firefox, ezzel egy időben az IndexDB-t alkalmazták ugyanerre a célra.

A FileSystem API használata igazából problémát is okozott, hiszen a Google letiltotta a funkciót, amennyiben aktiváltuk az inkognitó módot, ám erre a trükkre idővel rájöttek a különböző weboldalak üzemeltetői is, akik az új felfedezést a felhasználók követésére használták. Ez lényegében azoknak a fizetős weboldalaknak volt fontos, akik csak néhány tartalmat tesznek ingyenesen elérhetővé a felhasználók számára, ha pedig ennél a néhánynál többet szeretnénk elolvasni, fizetnünk kell. Inkognitó módban alapból nem tudják követni a felhasználói szokásokat, ám a Chrome esetében a FileSystem API letiltását érzékelni tudták, így arra is rájöttek, hogy ilyenkor inkognitó módot használ az adott látogató, így mérni is tudták, mennyi tartalmat olvas el ingyenesen.

Galéria megnyitásaA Google szerint ez a módszer aggályos és igazából több módon is megkerülhető, így a felhasználók könnyedén nullázhatják a méréshez használt rendszert. A vállalat azt ajánlja a fenti megoldást használó weboldalak üzemeltetőinek, a FileSystem API kivezetésével ne essenek át a ló másik oldalára és ne tiltsák le mindenkinek az ingyenes tartalmak elérhetőségét – hiszen nem tudják majd követni, ki használ Chrome alatt inkognitó módot, így radikális lépésekre szánhatják el magukat. A Chrome jelenleg egyébként a legnépszerűbb webböngésző, így a felhasználói bázisa igen nagy.

A FileSystem API kivezetése tehát fontos előrelépés az inkognitó mód szempontjából, aminek már itt volt az ideje, hiszen a rivális webböngészők már előrébb járnak adatvédelem és privát szféra terén. A Chrome 76-os kiadása már nem tartalmazza majd ezt az API-t.

A Firefox, a Safari és az új Edge is rendelkezik különböző szintű követés elleni védelemmel, ami alapértelmezetten aktív, a Brave pedig, amit a Mozilla korábbi vezetője és a JavaScript megalkotója, Brendan Eich fejlesztett ki, még alapértelmezett reklámblokkolóval, illetve a harmadik felekhez tartozó sütik alapértelmezett blokkolásával dolgozik.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap