Shop menü

A CHATGPT VEZETŐJE SZERINT IS VESZÉLYES A MESTERSÉGES INTELLIGENCIA

Szerinte mindennél fontosabbak a biztonsági intézkedések, különben rossz kezekbe kerülve az emberiség végét jelentheti.
Török Roland
Török Roland
A ChatGPT vezetője szerint is veszélyes a mesterséges intelligencia

A sci-fi írók és tudósok szeme előtt régóta ott lebeg a mesterséges intelligencia jelentette veszély réme. A technológia új szintre emelheti az emberiséget, de akár el is pusztíthatja azt. Hogy miként alakul a jövőnk a jelenünkön is múlik, így már most érdemes lefektetni a szabályokat annak érdekében, hogy együtt tudjunk majd élni a gépekkel. 

A ChatGPT vezérigazgatója és társalapítója Sam Altman a StrictlyVC-nek adott interjút, amiben kitért a jövő mesterséges intelligenciájának jó és rossz oldalára is. 

A jó oldal szerinte elképzelhetetlenül jó. Annyira jó, hogy felfoghatatlanul sokat segítene az emberiségen. Úgy képzeli, hogy egyetlen év alatt ezerévnyi fejlődést hozhatna, segíthetne az emberiségnek az univerzum felfedezésében. Úgy gondolja, ha a legjobb végkifejlettről sokat beszélne, akkor az annyira jó lenne, hogy egy valóban őrült embernek tűnne. 

A rossz esetben viszont az egész emberiségnek annyi. 

Szerinte sokkal félelmetesebb az, ha valamilyen félreértésből adódóan használnák a technológiát, ami miatt nem az AI lenne gonosz, hanem az ember, aki használja, ez pedig „szuper rossz” lenne mindannyiunkra nézve. Úgy gondolja, hogy az AI biztonsági protokollok nem lehetnek eléggé szigorúak, és a jelenlegieknél sokkal szigorúbb felügyeletet akarna látni ezekben. 

A Microsofttal való kapcsolatról is volt szó. Sam szerint a Microsoft pont az a partner, akivel nagyon szeretett volna együtt dolgozni, mert látják és felismerik a lehetőségeket, támogatják a szuperszámítógép kutatásokat. A Microsoft volt első nagybefektető az OpenAI-ba, még 2019-ben, akkor egymilliárd dollárral támogatták a csapatot. A mostani új befektetés pedig már 10 milliárd dolláros üzletről szól, vagyis ismét egy nagy lökést adtak az OpenAI-nak. 

Erre a pénzre viszont az OpenAI-nak szüksége is van, a vállalat ugyanis naponta 100 000 amerikai dollárt éget el. Az alkalmazásuk annyira népszerű, hogy ennyibe kerül az OpenAI-nak a szerverek fenntartása, így muszáj a Microsoft pénzére támaszkodniuk, hogy működhessenek. 

Ez az oka annak is, hogy a Google sem siet a keresőjébe egy AI-t integrálni, mert a válaszadás sokkal drágább lenne, mint a jelenlegi egyszerű keresőmegoldások. A Microsoft tehát könnyen lehet, hogy majd fizetős szolgáltatásként, esetleg a 365 előfizetés részeként fogja csak engedni a ChatGPT használatát, hacsak nem sikerül legalább százszor optimálisabbá tenni a működését, hogy legalább reklámbevételekből fedezhető legyen a működése. 

Természetesen a Google is szóba került, mert sokan úgy gondolják, hogy a ChatGPT a Google végét is jelentheti. Sam szerint ez eléggé valószínűtlen, hiszen ezek a techóriás cégek képesek maguk is ellenlépéseket tenni a saját szolgáltatásaikkal. Mindezek mellett viszont azt gondolja, hogy változni fognak a keresési szokások és módszerek, de nem olyan dramatikusan fog változni a keresők működése, mint ahogyan azt sokan képzelik. A ChatGPT vezetője szerint 2028-ban érkezhetnek majd az első üzleti felhasználású termékek, úgy érzi, akkorra fognak majd a törvényalkotók is megfelelő szabályokat hozni, ők maguk viszont a még fejlettebb AI-t ennél hamarabb fogják demózni.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére