A Biztonságos Internet Nap alkalmából szülőknek adhatunk tippeket

A Funside School által összeállított 5 tippel egyszerűen tehetnek azért a szülők, hogy a gyermekeik kevesebb veszélynek legyenek kitéve.

A Biztonságos Internet Nap alkalmából szülőknek adhatunk tippeket

A ma van az Biztonságos Internet Nap világnapja, és emellett nem mehetünk el szó nélkül 2020-ban. A biztonságos internethasználat egy érzékeny téma, és nagyon sokrétű is. Számtalan veszély leselkedik manapság például a fiatalokra, és abban mindenki egyetért, hogy a szülőknek nagy a felelőssége abban, hogy szemmel tartsák a gyermekeik tevékenységét, és megfelelő irányba tereljék őket.

Arról sok kutatás szól már, hogy a gyerekeket nem szabad teljesen eltiltatni az internet használatától, mert azzal a legtöbb esetben nem azt éri el a szülő, amit szeretne. A szakértők általában azt javasolják a felnőtteknek, hogy a modern eszközöket használatba véve figyeljék és kontrollálják a csemetéik viselkedését. És a hazai Funside School erre vonatkozóan most összeállított 5 ötletet, hogy a szülőknek milyen eszközök állnak a rendelkezésükre, ha szeretnék a gyerekeiket biztonságban tudni anélkül, hogy elszigetelnék őket a digitális világtól.

 1. A Common Sense Media szolgáltatás használatával rengeteg olyan filmről, sorozatról, könyvről, alkalmazásról, játékról lehet tájékozódni, amikkel a gyerekek közel kerülhetnek. Ennek a célja az, hogy a fiatalok és a szülők is pontozhassák, kommentálhassák a dolgokat, és ezek alapján más szülők, gyerekek már önállóan tájékozódhassanak. Érdekes látni például a TikTok-ot, ami a gyerekek szerint 12 éves kortól használható, a szülők viszont inkább 14 éves kortól látják ezt viszonylag veszélytelennek, a Common Sense Media saját besorolása alapján azonban inkább 16+-os az app.
  Galéria megnyitása

 2. A YouTube esetében érdemes beállítani a korlátozott mód használatát, ami régóta része a szolgáltatásnak. Persze ez nem jelent 100%-os védelmet a nem megfelelő tartalmak ellen, szóval a videózások során azért a szülőnek általában érdemes figyelemmel követnie a csemetéjét, esetleg ellenőrizheti az előzményeit. Van egy YouTube Kids nevű app is, de ez sajnos itthon nem elérhető. Szerencsére az elterjedt streaming szolgáltatásoknak általában van gyerekeknek szóló szekciója.
  Galéria megnyitása

 3. Talán sokan nem tudják, de az IMDb nemcsak arra alkalmas, hogy a felhasználó megnézze a filmek/sorozatok pontszámát, hosszát, stáblistáját, hanem van ennek egy Parents Guide funkciója is. A Parents Guide keretében le van írva, hogy milyen esetleg ártalmas dolgok vannak az adott tartalomban, amik nem valók gyerekeknek. Ezt kihasználva a szülők eldönthetik, hogy megtekinthetik-e a gyerekeik a kiszemelt filmet vagy sorozatot. A Parents Guide minden esetben az adott cím aloldalán található meg.
  Galéria megnyitása

 4. Az okostelefonokon mindig vannak olyan appok, amik aktuálisan trendet teremtenek, most például a fentebb is említett TikTok, és ezekre általában fiatalok milliói kapnak rá. A szülőknek pedig lehetősége van arra, hogy megvizsgálják a „trendi” programokat például az alkalmazásboltokat használva, ahol minden programnak van korhatáros besorolása, és lehet ezekről véleményeket is olvasni. Ezek alapján a szülő eldönthet, hogy a gyereke használhatja-e a programot, vagy sem. Ma már olyan eszközök is vannak, amik a korhatáros besorolást alapján eleve képesek tiltani a fiatalabbaknak az elérést a piactereken belül.
  Galéria megnyitása

 5. És szerencsére már az Android és az iOS esetében is rendelkezésére áll a felhasználóknak szülői felügyelet szolgáltatás, amiket aránylag részletesen lehet konfigurálni, és kiváló lehetőségeket biztosítanak. Ezek persze platformtól függően eltérően működnek, de ingyenesen használatba vehetőek. De akadnak fizetős felügyeleti programok is, amik adott esetben szinte már komplett kémprogramként működnek. Ám a lista összeállítója szerint ez nem biztos, hogy megfelelő megoldás, és úgy látják a szakemberek, hogy ajánlott a gyerekekkel közösen, megbeszélve konfigurálni az ilyen szolgáltatásokat.
  Galéria megnyitása

Korábban már az iPon hasábjain is volt szó az internet biztonságos használatáról, és ehhez kapcsolódó témákról a Digitális gyermekvédelem sorozat keretében. A szülőknek adott esetben ezt is érdemes lehet átolvasni, mert hasznos információkkal gazdagodhatnak.

A mostani alkalmat kihasználva a Funside School és az EPAM Hungary február 18-án szervez egy délutáni (17:00-20:00) találkozót is, aminek a keretében a felnőttek teljesen ingyenesen tájékozódhatnak ezzel a témával kapcsolatosan. Akiket érdekel a dolog, nyugodtan ellátogathatnak az említett időpontban az EPAM Hungary által kijelölt helyszínre (Budapest, Bókay János utca 44-46. (1083)), hogy részletes ismereteket szerezzenek.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap