96 cellarétegből álló QLC NAND Flash lapkák a WD-től

Az új lapkáknak köszönhetően még olcsóbban juthatunk majd SSD meghajtókhoz és kártyákhoz, így a merevlemezek még több

96 cellarétegből álló QLC NAND Flash lapkák a WD-től

A Western Digital illetékesei a napokban bejelentették, elkezdték szállítani a QLC NAND Flash technológia köré épülő, 96 cellarétegből álló megoldásaikat, amelyek adatsűrűségüknek és áruknak köszönhetően a merevlemez-piac vitorlájából foghatnak ki némi szelet, hiszen költséghatékony adattárolók készülhetnek velük. A tervek szerint ezek a memórialapkák első körben a memóriakártyák, az USB-s adattárolók, valamint a külső SSD-k szegmensében próbálhatnak szerencsét. A Western Digital pénzügyi eredményeit taglaló rendezvény alkalmával csak annyi derült ki, hogy a QLC NAND Flash alapú termékek szállítása már megindult, azt viszont nem részletezte, mely termékcsaládokban kaphatnak helyet az újdonságok, csak annyit mondott, a kereskedelmi forgalomba szánt megoldások és a külső SSD-k fedélzetén találkozhatunk majd az új fejlesztéssel.

A QLC NAND Flash pályafutása egyébként 2017 folyamán kezdődött a cégnél, amikor a Western Digital és a Toshiba (aki újabban Kioxia néven fut) az elsők között fejlesztették ki a 64 cellarétegből álló 768 Gb-es 3D QLC NAND Flash lapkákat. Az új memóriachipekből aztán készültek mintapéldányok is 2017 folyamán, ám a gyártópáros úgy döntött, ezt a fejlesztést nem küldik sorozatgyártásba. 2018 közepén aztán újabb mérföldkőhöz ért a projekt, ugyanis a Western Digital bejelentette a 96 cellarétegből álló QLC NAND Flash lapkákat, amelyek 1,33 Gb-es kapacitással rendelkeztek. Ezekkel a lapkákkal minden eddiginél nagyobb kapacitású SSD meghajtók készíthetőek, ugyanazt a kapacitásszintet nézve pedig jelentős költségcsökkenés érhető el a 3D TLC NAND lapkákra támaszkodó megoldásokhoz képest, így a friss fejlesztés ígéretesnek tűnt.

Galéria megnyitása

Az 1,33 Gb-es QLC NAND Flash lapkák jelenleg az iparág legnagyobb kapacitású kereskedelmi forgalomba szánt NAND Flash lapkái, vagyis a WD ezen a téren jókora előnyben van riválisaival szemben. Ezek a memórialapkák alkalmasak lehetnek fejlett, modern, kifejezetten a klienspiacra szánt SSD meghajtók építésére, ám elsődleges céljuk inkább az, hogy bizonyos alkalmazási területeken konkurenciát állítsanak a merevlemezeknek nagy adattároló kapacitásukkal és a 3D TLC NAND alapú megoldásokhoz képest kedvezőbb gigabájtonkénti árukkal.

A 96 cellarétegből álló 3D QLC NAND Flash lapkák szállítása még csak most indult meg, vagyis a köréjük épülő termékek megjelenésére még várni kell egy picit, hiszen jelenleg a hitelesítéssel és egyéb dolgokkal kapcsolatos feladatok zajlanak. Mindenesetre érdekes lesz látni, milyen adattároló kapacitásokban lesznek elérhetőek az új SSD meghajtók és kártyák, valamint az is érdekes lesz, milyen árszintet foglalnak el. És persze a strapabíróság sem egy elhanyagolható szempont. Remélhetőleg rövidesen választ kapunk a még nyitott kérdésekre is.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap